Beperelték a zsidó származású Sacha Baron Cohent holokauszttagadásért

Hiába fedte fel a sztár szokásaitól eltérően első alkalommal az identitását, és tárta fel a motivációját, visszájára sült el a Borat 2. egyik jelenetének forgatása.

Ahogy arról korábban többször is írtunk, október 23-án, szándékosan a november 3-i amerikai elnökválasztás elé időzítve debütál a Magyarországon is elérhető Amazon Prime Videón a Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan, a Borat – Kazah nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Amerika második része.

A gerillamódszerekkel és teljes titokban forgatott áldokumentumfilmben Cohen a szokásos módszerével, azaz álruhában (esetünkben egy egyszerre naiv és ostoba, illetve rasszista és antiszemita kazah riporter bőrébe bújva) rendez meg olyan jeleneteket, amelyeknek a többi résztvevője nincs beavatva a mókába.

A Borat 2. forgatásakor pedig, éppen azzal a céllal, hogy leleplezze a holokauszttagadók ostobaságát, magát antiszemita holokauszttagódnak kiadva beszélgetett egy holokauszt-túlélővel, Judith Dim Evansszel, akinek több családtagját is meggyilkolták koncentrációs táborokban. Az idős nő iránti tiszteletből – aki egyébként sajnálatos módon nem sokkal a felvételek befejezte után meghalt – Cohen kivételesen felfedte a kilétét, és elmondta Dim Evansnek, hogy ő maga is zsidó származású, és a jelenettel épp az volt a célja, hogy megszégyenítse az antiszemitákat.

A filmes és kollégái az Amazonnal karöltve azóta létrehoztak egy weboldalt is, ami a Borat 2. extra tartalmaként működik, és ahol a holokauszttúlélő nő maga meséli el saját és áldozattá vált családja történetét. Az idős nő azonban vagy meggondolhatta magát a Cohennel való beszélgetés után, vagy a családtagjainak nem sikerült megérteni a helyzetet,

a sztárt és a Borat 2. többi készítőjét mindenesetre „a holokauszt és a zsidó kultúra kigúnyolása” miatt beperelték Evans örökösei.

A papírokat Georgia államban adták be, és még nem tudni, lesz-e tárgyalás, de a filmesek ragaszkodnak hozzá, hogy van azt igazoló felvételük, ahogy elmondják motivációjukat az idős nőnek, így nem valószínű, hogy a kereset megállja a helyét.


(via Uproxx, Deadline)