Ezek a Netflix legfurább kategóriái

20. századi kosztümös filmek reménytelenül romantikusoknak, tini sikolyok, és egyéb ínyencségek.

Akció, vígjáték, dráma, romkom, western, horror, sci-fi – ezek az alapvető műfaji kategóriák, amelyek a Netflixről sem hiányozhatnak, a streamingóriás azonban nem állt itt meg. Korábban mi is megírtuk, hogy több mint 3000 olyan „titkos” kód létezik, amelyek a netflix.com/browse/genre/ cím után illesztve specifikus műfajok alapján rendszerezik a filmeket és tévéshow-kat.

Ezek közt vannak olyanok, amelyek valóban létező alműfajokat gyűjtenek össze – pl. szörnyfilmek, sport drámák, kémthrillerek – de olyanok is, amelyek a Netflix fejlesztőinek a fejéből pattantak ki. Sok esetben a hasznosságuk is erősen megkérdőjelezhető, mert alig pár cím sorolható csak a nagyon specifikus címke alá, vagy éppen túl nagy az átfedés a címkék közt. Nyilván ennek is köszönhető, hogy streamingcég folyamatosan gyomlálja az adatbázisát, így például ma már hiába is keresnénk olyan, 5 éve még létező kategóriákat, mint az „akciókomédiák 11 és 12 éveseknek”, „hajós filmek”, „sötét és izgalmas vírus- és járványfilmek”, „kelet-ázsiai sportkomédiák”, „vicces keményzsaru-filmek” vagy „kanadai halálos katasztrófafilmek”.

Lássunk néhányat a szokatlanabb, még létező kategóriákból.

Tini sikolyok (Teen Screams)

Forrás: Netflix

 

A költő itt azokra a slasherekre gondolhatott, amelyekben tinédzserek a főszereplők – ami a slasherek 90%-át nagyjából le is fedi, vagyis ezzel annyira azért nem sikerült leszűkíteni a műfajt. Elsőként a rendszer a Juliska és Jancsika horrorverzióját dobja fel (amit mi is szerettünk), de ott van még az általunk szintén kedvelt A félelem utcája-trilógia, A bébiszitter, a magyar Netflix top 10-es listájára is feljutott Fuss, illetve a Sikolyt (is) parodizáló Horrorra akadva.

 

Sátáni történetek

Ez a kategória valójában csak első hallásra meghökkentő, hiszen elég sok horrorban alakítja a főgonoszt Lucifer. A műfaj legnagyobb klasszikusát, Az ördögűzőt meg is találjuk a Netflix kínálatában Az ördög ügyvédjével és a Constantine – A démonvadásszal együtt, de felkerült Polanski két sátános filmje közül a kevésbé ismert is (A kilencedik kapu). A sorozatok kedvelői a 90-es évek népszerű sitcomját, a Sabrina, a tiniboszorkány horrorverzióját (Sabrina hátborzongató kalandjai) nézhetik, a klasszikus horrorkomédiák kedvelőinek pedig a frappáns című brit Vérfürdő a halál házábant (Bloodbath at the House of Death) ajánljuk, amely A rettegés házát és a hasonló horrorokat parodizálja.

Igazi csemege az 1976-os A sátán menyasszonya is, amelyet egyszer már ajánlottunk.

Nemzetközi fülledt románcok

Forrás: Netflix

 

Az „erotika” vagy a „szex” hiányzik a Netflix kategóriái közül, helyette a „steamy” jelzőt használják, amit magyarul a fülledttel vagy a forróval lehet a legjobban visszaadni, de hogy pontosan mit jelent, azt valószínűleg a streamingcég illetékesei sem tudják. Ide sorolnak gyakorlatilag minden olyan filmet, amely párkapcsolati kérdésekkel foglalkozik, függetlenül attól, hogy van-e benne bármilyen korhatáros elem. A nemzetközi kategóriában, amelyet korábban „külföldinek” hívtak, de az Oscar példáját követve megváltoztattak, többek közt ott találjuk a francia Barátzónát, a japán Thelma és Louise-t (Érted bármit), egy indiai szkeccsfilmet (X: Past Is Present) vagy a Spanyolország első leszbikus házasságáról szóló Elisa és Marcelát.

20. századi kosztümös filmek reménytelenül romantikusoknak

Ez talán a leghosszabb kategóriacím, és önmagában nem is hangzik rosszul, csak a koncepció sántít erősen. Az még érthető, hogy a Fridát, a Doktor Zsivágót, az Andy Serkis-féle Lélegzetvételt, Az utolsó szerelmes levelet vagy a Komoly játékot idesorolták, de a Benjamin Button különös életét vagy a Forrest Gumpot nem a romantikája miatt szeretjük.

Klasszikus szentimentális regényadaptációk

A Forrest Gump bekerült ide is a Szenvedélyek viharában társaságában. Korábban létezett egy „klasszikus szentimentális filmek klasszikus regényekből” kategória is.

Provokatív üzleti filmek

Ez a kategória is úgy hangzik, mintha hasra ütéssel alkották volna meg, de itt kivételesen látni a rendszert az elgondolás mögött. Csupa olyan dokufilm került ide be, amely a kapitalizmus és a fogyasztói társadalom különféle visszásságait teszi nagyító alá. Szó esik pl. a gyógyszerfüggőségről (Take Your Pills), az egészségbizniszről (The Bleeding Edge, What the Health), a 2008-as gazdasági válságról (Inside Job). A legizgalmasabbnak viszont pont a kakukktojás tűnik: a Circus of Books egy zsidó házaspárról szól, akik évtizedeken át üzemeltettek egy melegpornóra szakosodott boltot Los Angelesben.

Buli van! (Party on!)

Ezt a kategóriát nem gondolták nagyon túl az adatbázis kezelői: olyan filmeket gyűjtöttek egybe, amelyekben buliznak a szereplők. A Másnaposoknak, a Végre pénteknek és a Project X-nek természetesen itt a helye, de a Kamatylista vagy a Felkoppintva estében azért rezeg kicsi a léc.

Ha kevésbé ismert filmet szeretnénk választani ebből a kategóriából, akkor a The Package-et ajánljuk, ebben a tinikomédiában az egyik szereplő véletlenül levágja a saját péniszét, a kiérkező mentősöknek azonban véletlenül a rossz hűtőtáskát adják át, ezért a társaságnak meg kell találni a hiányzó hímtagot, mielőtt késő lenne.

True Bromance

A The Package-t itt is megtaláljuk, elvégre mi más tudna jobban összekovácsolni egy haveri társaságot, mint egy közös péniszkeresés? A „bromance” az olyan filmeket jelöli, amiben a férfibarátság játssza a főszerepet (a cím pedig a Tiszta románcra utaló szójáték), így valóban itt a helye a Zöld könyvnek, a Másnaposoknak, a Volt egyszer egy Hollywoodnak, a Bad Boysnak, a Csúcsformábannak, a Dumb és Dumbernek, a Tednek, a Nagyfiúknak, a Végre pénteknek, a Bakancslistának, a Jay és Néma Bob rebootnak – egyedül a Gyalog galopp jelölését nehéz megmagyarázni.

Izgalmas filmek

Lehet jókat mosolyogni a túl konkrét kategóriákon, de ez a másik véglet. Ki az, aki „izgalmas filmek” címszóval keres magának néznivalót? Ide gyakorlatilag válogatás nélkül belekerült minden a Venomtól a Ready Player One-tól az Éjszakai játékig.

Klasszikus izgalmas filmek

Ez a kategória se sokkal specifikusabb, de legalább tele van olyan minőségi filmekkel, mint a Top Gun, a Nagymenők, a Mad Max vagy A szökevény. És találhatunk olyan gyöngyszemeket is, mint Ruggero Deodato sci-fije, az Atlantis Inferno, vagy a The Siege of Pinchgut című 1959-es brit thriller.

A bor és az italok élvezete

A kulturált alkoholfogyasztás hívei nincsenek elkényeztetve, mert csak három film került be ebbe a kategóriába. A Paik’s Spiritben Paik Jong-won gasztroinfluenszer beszélget koreai hírességekkel evés és italozás közben, a Midnight Asia cím sorozat pedig Japántól Dél-Koreán át Thaiföldig térképezi fel a térséget szintén a kulináris élvezetekre koncentrálva. A harmadik ajánlat, a Bor, mámor, barbaque megtörtént eseten alapuló fikció, főszereplője azért küzd, hogy apja akarata ellenében Master Sommelier lehessen.

90 perces filmek

Végre egy igazán hasznos kategória! Most, amikor a vesegyilkos blockbusterek korát éljük, igazi felüdülés másfél órás filmeket nézni.