Ezek most a legcsavarosabb krimik a streamingen

Aki szereti a csavaros sztorikat és az izgalmas rejtélyeket, annak szerencséje van, mert a streamingoldalak kínálatában bőven találhatunk klasszikus és formabontó krimiket. Mi most főleg az utóbbi kategóriából ajánlunk hét filmet.

Tőrbe ejtve

Az összeállítás ötletét Rian Johnson nagy sikerű 2019-es filmje adta, amely bravúrosan használja a műfaj klasszikus elemeit. A Tőrbe ejtve egy modern köntösbe öltöztetett klasszikus Agatha Christie-történet, amely egy milliárdos krimiíró halálával indul. A tett helyszínére érkezik a híres magándetektív, Benoit Blanc (Daniel Craig), akit egy titokzatos személy bérelt fel a szenzációs bűncselekmény felderítésével. Ahogy a nyomozó elkezdi felgöngyölíteni az ügyet, egyre különösebb titkokra derít fényt. És bár az ünnepségen résztvevő családtagoknak és a személyzetnek is megdönthetetlen alibije van, mindenkinek alapos indítéka volt a szörnyű tett elkövetésére. A vidéki magányban elszigetelt família minden tagja egyre kétségbeesettebben bizonygatja saját igazát, de Benoit Blanc egy meglepő csellel végül mégis tőrbe csalja a gyilkost.

Elérhető: Netflix

Budapest Noir

Kondor Vilmos sikerregényét Gárdos Éva adaptálta nagyvászonra, főszerepben Kolovratnik Krisztiánnal. Ő alakítja Gordon Zsigmondot, a kiábrándult bűnügyi újságírót, aki egy brutálisan meggyilkolt fiatal lány halála után nyomoz a 30-as évek Budapestjén. Csakhogy ez az ügy más, mint a többi, mindenhol falakba ütközik. Gordont hajtja a kíváncsisága, és minél jobban el akarják ijeszteni, annál kitartóbban követi a nyomokat. A szálak több irányba vezetnek, és úgy tűnik, senkinek nem áll érdekében az, hogy kiderüljön az igazság.

Elérhető: Prime Video

Gyilkosság az Orient expresszen

Agatha Christie legendás regényéből tucatnyinál is több adaptáció készült, a legutóbbi arról nevezetes, hogy olyan sztárok szerepelnek benne, mint Kenneth Branagh (aki a rendező is egyben), Daisy Ridley, Johnny Depp, Michelle Pfeiffer, Judi Dench, Michael Peña vagy Penélope Cruz. A sztori szerint az Európát átszelő vonatút rejtélyes gyilkosság színterévé válik. Tizenhárom idegen reked összezárva a vonaton, s mindegyikük gyanúsított. Mindenkinek van múltja, mindenkinek vannak titkai, mindenki gyanús. Csak egyetlen férfi, a jól ismert detektív, Hercule Poirot oldhatja meg a rejtélyt, versenyt futva az idővel, mielőtt a gyilkos újra lecsap.

Elérhető: Horizon Go

Szemfényvesztők 

A világ legjobb illuzionistáinak egy csapata bankot rabol, de nem is akárhogyan: a mindenkit megtévesztő műsorszámuk végeztével a közönség sorai közé szórják a megszerzett pénzt. Az FBI értetlenül áll az agyafúrt attrakció előtt, nem is sejtve, hogy egy sokkal nagyobb dobásra készülnek a szemfényvesztők.

Louis Leterrier csavart csavarra halmozó filmjében olyan sztárok vonulnak fel, mint Michael Caine, Dave Franco, Morgan Freeman, Mark Ruffalo, Woody Harrelson, Jesse Eisenberg, Isla Fisher és Mélanie Laurent. Érdekesség: a film, akárcsak a folytatás, sokat merít a Bill Bixby főszereplésével készült, A bűvész (1973) című tévésorozatból, amelynek hőse egy bűvész/illuzionista volt, aki egyben amatőr nyomozó is, és aki különböző trükkök segítségével buktatta le a bűnözőket.

Elérhető: Netflix

Ruben Brandt, a gyűjtő

Különös rablássorozat rázza meg a világ leghíresebb múzeumait: egy rejtélyes bűnbanda egymás után szerzi meg a legértékesebb képeket. Hiába minden óvintézkedés, semmi sem akadályozhatja meg a Gyűjtőt (Kamarás Iván) és csapatát az újabb festmények ellopásában, a rendőrség pedig tehetetlen. Csupán Kowalski (Makranczi Zalán), a washingtoni magánnyomozó veszi észre, hogy mi a közös az ellopott műtárgyakban, de veszélybe kerül az élete, amikor beleszeret a rablóbanda femme fatale-jába, Mimibe (Hámori Gabriella). A pánikba esett biztosítótársaságok százmillió dollár jutalmat ajánlanak a nyomravezetőnek, ezt hallva pedig az alvilág is bekapcsolódik a macska-egér játékba, mindent elsöprő lavinát indítva el.

Milorad Krstić egyedi látványvilágú animációs filmjében az egész világot bejárjuk egy olyan utazás során, amely percenként okoz újabb és újabb meglepetéseket.

Elérhető: Netflix

Sherlock Holmes

A legendás mesterdetektív, aki közelharcban legalább olyan verhetetlen, mint logikus gondolkodásban, élete legnagyobb problémájával kerül szembe. Sherlock Holmes (Robert Downey Jr.) és hű társa, Dr. Watson (Jude Law) Lord Blackwood (Mark Strong) nyomába vetik magukat. Ha nem leplezik le időben, az végzetes következményekkel járhat az egész birodalomra nézve.

Guy Ritchie modern adaptációja akkora sikert aratott, hogy folytatás is készült hozzá, és már bemutatás előtt a harmadik rész. Sőt: Robert Downey Jr. a Marvelhez hasonló mozis univerzummá akarja fejleszteni a Sherlock Holmes filmeket.

Elérhető: Netflix

Amnézia

A Nicole Kidman által alakított főszereplőnek minden nap újra kell kezdenie az életét. Reggel egy idegen férfi (Colin Firth) mellett ébred, aki elmondja neki, hogy egy autóbaleset során olyan sérülést szenvedett, melynek következtében minden éjjel törlődik a memóriája. De van, amit még a férj sem sejt. Egy ideje ugyanis egy pszichiáter (Mark Strong) kezdte kezelni a nőt, és az ő biztatására, titokban vezetett videónapló mégis lehetővé teszi, hogy a lassan éledő emlékképek megmaradjanak. Christine előtt egyre több régi részlet dereng fel: és az élet, ami fokozatosan összeáll belőlük, egészen más, mint amit a férje mesél neki.

Elérhető: Netflix