Shadow in the Cloud – Rusnya dög ül a zuhanó bombázón

Csinos hölgy kéredzkedik fel a Csendes-óceánon bevetésre induló bombázógépre, kezében különös csomaggal. De van egy másik, nála jóval veszélyesebb utasa is a repülőnek, és ebből elképesztő dolgok sülnek ki!


Az minimum furcsa, hogy a Shadow in the Cloud eredeti rendezőjét, Max Landist, a nagy John Landis fiát többszöri szexuális zaklatás miatt távolították el a forgatásról, hogy a munkáját a film forgatókönyvírónője, Roseanne Liang fejezze be, aki persze a sztorit is alaposan átírta. Merthogy a film egyik fele gyakorlatilag arról szól, milyen nőnek lenni csupa bunkó pasas között – a másik fele meg arról, milyen egy olyan II. világháborús bombázógépben harcolni, amit nem csak japán vadászgépek támadnak, hanem egy beazonosíthatatlan, de nagyon rusnya lény is.


Merthogy egy B-17-es bombázó, egy úgy nevezett repülő erőd fedélzetén járunk a Csendes-óceáni hadszíntéren, amelynek legénysége meglepetten veszi tudomásul, hogy egy nő is csatlakozik hozzájuk az új útjukra. Maude Garrett (Chloë Grace Moretz) egy parancsot lóbál, amely szerint küldetése titkos, a csomagjához pedig senki sem nyúlhat hozzá. Természetesen nem veszik komolyan, a legocsmányabb megjegyzésekkel illetik, méregetik a testi adottságait, és száműzik a legkényelmetlenebb helyre, a gép alján található forgató géppuskaállásba. Egy megerősített, két pedállal mozgatható plexibuborékról beszélünk, a repülő legsebezhetőbb pontjáról, ahol semmi sem működik rendesen. Itt hallgatja Maude a rádión a rá tett megjegyzéseket, és amikor ellenséges gépeket észlel, nem hisznek neki, és még kevésbé hisznek neki, amikor észrevesz egy nagy, denevérszerű lényt kuporogni a szárny alján. Ami aztán hamarosan támadásba lendül.


Nem véletlen lett ez a film az ünnepi időszak egyik legnépszerűbb filmje a streaming szolgáltatóknál, és erről illett beszélni filmes körökben, mert a
Shadow in the Cloud tényleg olyasmit hozott, amit eddig nem nagyon láthattunk. Részletekben persze ebből már sok minden megvolt, a szintén B-17-esen játszódó Memphis Belle (1990) óta sok bombázós film született, az állatos horror sem új, és a harcos amazon alakját sem napjainkban találták ki, bár Maude alakjában és az őt támadókban benne van nyilván a #metoo mozgalom hatása is. Az újdonság az, hogy a mondanivaló ezúttal nem írja felül a történetet, mert ez egy vérbeli és hihetetlenül izgalmas kalandfilm, ami ráadásul nem veszi teljesen komolyan magát, Merthogy a filmbéli lényt a klasszikus B-filmekből szalasztották, egy ilyen rusnya, de teljesen valószínűtlen szörnyeteg a nagy hollywoodi produkciók világába aligha kerülhetne be, de itt ragyogóan helyt áll a rusnya dög. Itt gyorsan tegyük hozzá, hogy a film új-zélandi-amerikai koprodukció, és a jelek szerint Új-Zélandon szeretik az ilyen lényeket – gondoljunk csak a majompatkányra Peter Jackson Hullajó (1992) című horrorvígjátékára.


És hasonlóan jól áll helyt a pályáját nagyszerű gyerekszínészként kezdő, majd kissé idegesítő tiniként folytató, de mára érett nő Chloë Grace Moretz is. Nem véletlen, hogy más színész nevét ki sem írtuk, mert nem fontosak, ő viszi az egész filmet, fizikailag és érzelmileg. A játékidő úgy negyedében a buborékba zárva látjuk, amint hallgatja, mit mondanak róla, vagy csak azt szeretné, ha meghallgatnák, ami nem hangzik izgalmasan, de ő ezt is jól csinálja, és még jobb, amikor akcióba lendül. Elképesztő dolgokat csinál, hihetetlen dolgokat, olyasmit, amit Tom Cruise szokott, csak neki jobban áll, és amikor végre kiderül, mi van a csomagban, azt is megértjük, miért küzd ennyire. A Shadow in the Cloud meglepően remek szórakozás, az a típus, amit jó lett volna moziban látni, de jelen esetben be kell érnünk a streaming szolgáltatókkal és az eredeti angol nyelvvel.

Értékelés: 9/10