Előttem térdelsz (A király meztelen) – egy fájdalmasan őszinte előadás a FÉM Színházban

A FÉM Színház Előttem térdelsz (A király meztelen) című szomorú komédia nagyon aktuális, a napjainkban már nyíltabban feszegetett tanár-diák abúzus hatásairól szól. Arról, hogy a mai negyvenes-ötvenes korosztály lelkében, nevelési elveiben, párkapcsolataiban mit okoz az a tény, hogy a saját fiatalkorukban az értük felelősek kevésbé figyeltek a határok betartására.

Amikor egy ötvenes, értelmiségi társaság estétől hajnalig iszik, az őszinteség szárnyal, mint a legüdébb pálinka lehelete. Hogy éppen most van az a pillanat, amikor kiderül minden az istenített mesterről, az még tűzforróbbá teszi a hangulatot. Az egykori fiatalok, akik szeretett tanáruk lábai előtt térdeltek, ma végre felállnak, és egyenes derékkal folytatják eddig földbe döngölt életüket. Vagy nem. Erről szól ez a szomorú komédia. Lehet sírni és nevetni! – ajánlja darabját a Cziczó Attila rendező.

A dráma alapja a nagy generáció okozta félrenevelés felvetése. Speciálisan magyar sztori. Maguk a szereplők nem találgatják, miért maradtak egyedül, hanem felelőst keresnek. Úgy érzik, mindent összekevert a nemértés, a rosszul fűzött szavak, senki sem ott tart, ahol lennie kellene. Önvizsgálatra esély sincs. Ez a társadalom nem tanítja meg ezt a képességet. Valahogyan mégis előre kell haladni. De hogyan?