10 bukott sorozat, amelynek soha nem kellett volna zöld utat adni

Onnan tudhatod, hogy túl messzire mentél a valóságshow-dal, hogy már a bemutató előtt elkaszálják.

„Pedig olyan jó ötletnek tűnt” – ez az a mondat, ami valószínűleg elég sokszor elhagyja a producerek és a tévés fejesek száját, amikor egy-egy szépreményű valóságshow vagy sorozat még azelőtt földbe áll, hogy elstartolhatott volna. Az alábbiakban olyan produkciókat sorolunk, ahol egyáltalán nem rejtély, mi volt a bukás oka.

10. Üdv a szomszédban

 

A fotó illusztráció (Forrás: Getty Images - Robert Daly)

 

Az Üdv a szomszédban (Welcome to the Neighborhood) gyakorlatilag egy valóságshow lett volna, illetve az is volt, mert 2005-ben teljes egészében leforgatták, de akkora felháborodást okozott, hogy az ABC már be sem mutatta.

A társadalmi kísérletként kifejlesztett műsor helyszíne a Texas állambeli Austin volt, ahol a környék fehér, republikánus és keresztény közösségétől elütő családok versenyeztek azért, hogy beköltözhessenek egy zsákutcában található házba. A befogadásért versengő családok között volt egy meleg pár és a kisfiuk, egy wicca vallású család, egy spanyolajkú család, egy olyan, ahol az anyja sztriptíztáncosnőként kereste a pénzt, egy szénné tetovált szülőkből álló család és egy afroamerikai, illetve egy ázsiai család. A négy hálószobás házat az a család kapta, amelyet a három, környékbeli családokból álló zsűri kiválasztott.

A műsort végül a Gay and Lesbian Alliance Against Defamation (Meleg és Leszbikus Szövetség a Rágalmazás Ellen) és a National Fair Housing Alliance tiltakozása miatt állították le, akik látatlanban is úgy érezték, hogy rendkívül veszélyes lenne teret adni annak a fajta előítéletnek és rasszizmusnak, amelyet a műsor közvetíthetne.

A történet, ha nem is a képernyőn, de végül happy enddel zárult. A kisfiút nevelő meleg pár megnyerte a házat, és azóta jóban lettek azokkal a szomszédokkal is, akik korábban elítélték az életmódjukat, egy másik család tinédzser lányai pedig az állandó bébiszittereik.

 

9. Haver, én tényleg meleg vagyok

 

A fotó illusztráció (Forrás: Getty Images - Matelly)

 

2004-ben tervezte volna a Fox bemutatni a Seriously, Dude, I'm Gay (Haver, én tényleg meleg vagyok) című, kétórás valóságshow-t, de erről végül a GLAAD (Meleg és Leszbikus Szövetség a Rágalmazás Ellen) tiltakozása miatt letett. A koncepció szerint két hetero férfi versenyzett egymással egy 50 000 dolláros díjért, és az lett volna a feladatuk, hogy győzzék meg az embereket arról, hogy melegek.

A bejátszott műsorrészletek közötti interjúkban a versenyzők elmondták, hogy az élmény olyan volt, mintha a legrosszabb rémálmukat élték volna át. Melegklubokba jártak, férfiakat szedtek fel, és el kellett érniük, hogy ne csak egy első, de egy második randit is összehozzanak velük.

A versenyzők úgy nyilatkoztak, hogy pokoli élményeket éltek át, amire a műsor marketingje is rájátszott. Az egyik első sajtóközleményben ez állt:

Ez egy heteroszexuális férfi legrosszabb rémálma: egyik napról a másikra meleggé válni".

8. A gyerekeim anyukái

 

Még egy valóságshow, amely már jóval a premierje előtt felháborodást és online petíciókat váltott ki. Az All My Babies' Mamas (A gyerekeim anyukái) egy nem szokványos család életét követte, főszerepben a rapper Shawty Lóval, akinek 11 gyereke van 10 különböző nőtől. A műsorban főleg a nőket követhettük, akik a férfi figyelméért (anyagi és fizikai értelemben egyaránt) versenyeztek, és közben persze a gyerekeik is belekeveredtek a drámába.

A műsort nőgyűlölőnek és demoralizálónak bélyegezték a kritikusai, hozzátéve, hogy erősíti a negatív sztereotípiákat. A csatorna azzal próbálta mentegetni a projektet, hogy kihangsúlyozták, nem egy „normális” család életmódját, hanem a szabályt erősítő kivételt mutatják be. Több online petícióval és több tízezer aláírással később a műsort leállították, hiába lobbizott Shawty Lo a folytatásért.

 

7. Desmond Pfeiffer titkos naplója

 

 

A nézők nem értettek egyet abban, hogy miért is szörnyű az 1998-ban bemutatott The Secret Diary of Desmond Pfeiffer (Desmond Pfeiffer titkos naplója) című sorozat, csak abban, hogy tényleg szörnyű. A sorozat középpontjában Desmond Pfeiffer, Abraham és Mary Todd Lincoln szolgája állt, és ő volt benne az egyetlen intelligens karakter.

A Lincolnokat szexmániás, kétbalkezes idiótáknak ábrázolták,

az egyik jelenetben Mary Todd Lincoln arról panaszkodik, hogy a polgárháború az ő igényeinek útjában áll, miközben férje viszonyt folytat a távírón keresztül. Eleve meredek ötlet volt Abraham Lincoln életét és a polgárháború korabeli társadalmi-gazdasági viszonyokat egy sitcom formájában feldolgozni, de itt a kivitelezés sem sikerül. Volt olyan szervezet is, amely az afroamerikaiak ábrázolását kifogásolta, mások csak a humort hiányolták a szériából.

A csatorna se volt éppen elégedett, mert az október 5-i premier után október 19-én már el is kaszálták a sorozatot.

 

6. Jó bánat

 

A fotó illusztráció (Forrás: Getty Images - RichLegg)


2014. július 23-án debütált volna a Lifetime TV ironikusan morbid sorozata, de levették a műsorról, amikor a produkcióban szereplő halottasház, a Johnson Family Mortuary tulajdonosai ellen letartóztatási parancsot adtak ki a „holttestekkel való visszaélés” miatt.

A Good Grief a halottasház tulajdonosai, Rachel és Dondre Johnson, valamint Dondre ikertestvére, Derrick körül forgott volna, de miután Johnsonékat július 15-én a bérleti díj befizetésének elmulasztása miatt kilakoltatták a ravatalozójukból, a hatóságok nyolc, a rothadás különböző stádiumában lévő holttestet találtak az objektumban.

Dondre-t és Rachelt holttesttel való visszaéléssel vádolták, ami a texasi törvények szerint vétség. A kilakoltatás napján - vagyis aznap, amikor felfedezték a rothadó holttesteket – még nem vették komolyan a vádakat, Dondre ugyanis a halottasház előtt megköszönte a médiának a figyelmet, mondván, ezzel csak növelik a valóságshow-juk nézettségét.

5. Ki az apukád?

 

A kép illusztráció (Forrás: Getty Images - Ali Atmaca / Anadolu Agency)


A Fox a felelős a Who's Your Daddy? (Ki az apukád?) című műsorért is, amely azt ígérte, hogy lehetőséget biztosít az örökbefogadott gyerekeknek, hogy találkozzanak soha nem látott biológiai apjukkal, és nyerjenek némi pénzt, ha ki tudják választani őt az „álapukák” közül.

Az eredetileg sorozatnak tervezett műsort 90 perces különkiadássá vágták össze, amelyben végül csak az egyik potenciális család szerepelt, miután a közvélemény eléggé felháborodott a koncepció miatt. A műsorban egy gyereknek nyolc férfi közül kell kitalálnia, hogy melyikük valójában az apja, és ha jól tippel, megnyeri a pénzdíjat. Ha téved, az őt átverő "apa" viszi el a pénzt.

Nem meglepő, hogy az örökbefogadással foglalkozó szervezetek egymás után szólaltak meg az etikailag megkérdőjelezhető műsor ellen. A biológiai szülők felkutatása és a velük való találkozás önmagában is komoly érzelmi megpróbáltatást jelent, felesleges ezt még a kamerák jelenlétével is súlyosbítani.

4. Gyerekország

 

 

A Kid Nation című, egy évadot megért valóságshow alapötlete az volt, hogy negyven, 8 és 15 év közötti gyereket egy szellemvárosba küldtek Új-Mexikó sivatagába, ahol létre kellett hozniuk a saját társadalmukat.

Ha ez egy kicsit úgy hangzik, mint A legyek ura, az azért van, mert tényleg ez volt a koncepció lényege.

A gyerekek felszereléssel megrakott szekereket kaptak, amelyeket el kell vinniük a körülbelül egy mérföldnyire található táborba. A 12-14 órás napok addig nem értek véget, amíg meg nem ölték a leendő vacsorájukat, de egyéb, korhatáros feladatokat is meg kellett oldaniuk. A felügyeletnélküliségnek meg lett az eredménye: többen is véletlenül fehérítőt ittak egy jelöletlen üvegből, és volt, akit a forró zsír égetett meg főzés közben.

Az új-mexikói hatóságok csak azután értesültek a forgatásról, hogy dühös leveleket kezdtek kapni a megsérült gyerekek szüleitől, a műsor vezető producere pedig bevallotta, hogy Új-Mexikót kifejezetten azért választották, mert ott nincsenek olyan előírások, amelyek a gyermekek televíziós műsorokban való szerepeltetését szabályoznák.

A CBS csatorna egy 22 oldalas szerződéssel biztosította be magát, amelyben az állt, hogy bár a gyerekek 5000 dollárt kaptak, és akár nyerhetnek még többet is, nem a csatorna alkalmazottai, és nem vonatkoznak rájuk ugyanazok a biztonsági előírások. A szerződés aláírásával a szülők ráadásul beleegyeztek abba, hogy lemondanak arról a jogukról, hogy a CBS ellen eljárást indítsanak olyan dolgok miatt, mint az érzelmi stressz, a nemi betegségek kialakulása, a terhesség vagy akár az elhalálozás. A Kid Nationt ennek ellenére 2008-ban elkaszálták a komoly felháborodás miatt.

 

3. Nagyon amerikai muszlimok

 

Az All-American Muslim című valóságshow-ban a TLC a michigani Dearbornban élő öt átlagos muszlim család életét mutatta be egy teljes évadon át, majd el is kaszálták a műsort, a hirdetők ugyanis elégedetlenek voltak, és kiszálltak.

A Lowe's barkácsóriás volt az egyik nagyvállalat, amelyik visszavonta a reklámját, arra hivatkozva, hogy a műsor nem felel meg a reklámozási irányelveinek. Erre viszont csak akkor jöttek rá, miután panaszleveleket kaptak például a Florida Family Association nevű családszervezettől. A TLC keresztény és zsidó csoportoktól is számos panaszt kapott, akik kifogásolták, hogy a muszlimokat nem pontosan ábrázolják, a családok ugyanis nem szélsőségesek. A konzervatív muszlim csoportok pedig amiatt háborodtak fel, hogy a családok nem eléggé muszlimok.

Bár a műsor kezdetben meglehetősen magas nézettséggel futott, a nézői érdeklődés gyorsan csökkent, a családok ugyanis valójában egyáltalán nem voltak ellentmondásosak – hanem éppen olyan unalmasak, mint bárki másnak a családja.

 

2. Lake Shore

 

 

Ha van olyan amerikai televíziós sikertörténet, amelyet érdemes lemásolni, az a Jersey Shore – legalábbis néhány kanadai producer ezt gondolta, amikor megalkotta a Lake Shore című valóságshow-t.

A Jersey Shore koncepcióját úgy „fejlesztették” tovább, hogy szándékosan az etnikai sztereotípiáik alapján választották ki a nyolc szereplőt, akiknek egy fedél alatt kellett élniük. Ott volt köztük "A török", aki azt állította, hogy mindenkit utál (különösen a zsidókat), és

"Az albán", akinek nincs problémája a melegekkel, csak ne menjenek a közelébe.

A New Jersey-i előképéhez hasonlóan a Lake Shore is arra épült, hogy a nyolc szereplő végigjárja a várost (ez esetben Torontót), miközben vedelnek, kiabálnak és összebalhéznak egymással, majd még többet isznak. A műsortervre végül mindegyik csatorna nemet mondott, elég volt csak ránézniük a szereplőkről készült promóképekre, hogy tudják, rossz ötlet lenne bevállalni.

1. Ford Nation

A 2016-ban elhunyt Rob Ford, Toronto polgármestere nem kispályázott, még hivatali idejében cracket szívott, és homofób, illetve rasszista megjegyzéseket tett, amiről 2013-ban egy videó is kiszivárgott. Bár a torontói rendőrség nem tudta megvádolni semmivel, a politikai karrierje véget ért.

Ford és testvére sokáig minden vasárnap délután rádióműsort vezetett, amit a botrány hatására elkaszáltak, így viszont lett idejük Ford Nation néven elindítani egy új műsort a Sun News-on. A produkció nagy sikert aratott a nézők körében, de a Sun Media szerint mégsem volt gazdaságilag életképes. A forgatási és vágási költségek csillagászati összegeket emésztettek fel, ráadásul a marketingesek és a hirdetők sem voltak éppen elragadtatva, ezért rövid úton be is szüntették a műsort.

Via: Listverse