TOP10 BRAND
1
BLIKK 1 067 124 RU
2
INDEX 1 028 228 RU
3
24 835 788 RU
4
ORIGO 755 480 RU
5
IDOKEP 747 660 RU
6
PORTFOLIO 586 704 RU
7
TELEX 585 072 RU
8
BORSONLINE 516 052 RU
9
FEMINA 514 828 RU
10
RIPOST 458 456 RU
1
BLIKK 1 067 124 RU
2
INDEX 1 028 228 RU
3
24 835 788 RU
4
ORIGO 755 480 RU
5
IDOKEP 747 660 RU
6
PORTFOLIO 586 704 RU
7
TELEX 585 072 RU
8
BORSONLINE 516 052 RU
9
FEMINA 514 828 RU
10
RIPOST 458 456 RU

10 dolog, amit nem tudtál a Trainspottingról

Danny Boyle második, legismertebb nagyjátékfilmje átütő erővel robbant be a köztudatba a kilencvenes évek közepén: egy csapásra lett kultuszfilm, hivatkozási pont és agyonidézett aranyköpés-gyűjtemény.

1. A főszerepet, Renton figuráját alakító Ewan McGregor úgy készült fel arra, hogy eljátsszon egy kemény drogost, hogy több könyvet is elolvasott a crackről és a heroinról. Elment ezenkívül Glasgow-ba, ahol találkozott egy (elsősorban heroinistákon segítő) elvonó munkatársaival. Megtanult továbbá evőkanál és glükózpor segítségével heroint forralni. A színész komolyan elgondolkodott azon is, hogy tényleg belövi magát heroinnal, hogy ily módon közelebb kerüljön a karakterhez, de ezt az ötletet végül elvetette.

2. Azokban a közelikben, amikor McGregor figurája, Renton heroint fecskendez a karjába, a filmesek egy művégtagot használtak, méghozzá olyat, amire lüktető vénákat is applikáltak, és raktak bele egy kis zacskó művért is, hogy minél hitelesebbnek tűnjön, amikor a bőr alá adott injekció hatására kiserken a vér.

3. A heroinfüggő Renton hiteles megjelenítése kedvéért Ewan McGregor nagyjából 12 kilót fogyott. Ezt mindössze két hónap alatt sikerült elérnie: annyi volt a titka, hogy mindent grillezve fogyasztott, sör helyett pedig bort és gint ivott.

4. Danny Boyle Begbie szerepére eredetileg azt a Christopher Ecclestont akarta felkérni, aki – Ewan McGregorral együtt – játszott első nagyjátékfilmjében, a Sekély sírhantban.

5. A filmnek nagyon alacsony volt a költségvetése, ezért a legtöbb jelenetet csak egyszer tudták felvenni.

6. Habár nagyon undorítónak tűnik, a „Skócia leggusztustalanabb vécéje” jelenetben az ürülékmaradványt csokiból készítették, így a felvétel idején igazából kifejezetten kellemes illat uralkodott a helyiségben.

7. Robert Carlyle egyszer egy interjúban azt mesélte, úgy játszotta Begbie-t, mintha a figura titokban meleg lenne, és azért lennének dühkitörései, mert mindig attól fél, hogy leleplezik. Amikor a film eredetijéül szolgáló regényt jegyző Irvine Welsh-t szembesítették a színész szavaival, tetszett neki a megközelítés, és bevallotta, hogy ő is tisztázatlan szexualitásúnak gondolta Begbie-t, mikor a könyvet írta.

8. A film nemzetközi forgalmazásakor valós probléma volt, hogyan tegyék érthetővé a szereplők szavait az amerikai közönség számára. A feliratozást azonnal elvetették, mivel akkor nagyon sokan nem nézték volna meg, és a színészek inkább újra felmondták az első húsz perc dialógusait, ezúttal az amerikai fül számára sokkal érthetőbb módon, lényegesen tompítva az erős skót akcentust.

9. Éveken át nem lehetett tudni, hogy mire utal a Trainspotting címe, mivel a filmben nincs olyan jelenet, amelyben a karakterek vonatokat nézegetnének, és más módon sem magyarázzák el, mit is jelenthet a „vonatnézegetés”. Irvine Welsh csak jóval a premier után tárta fel, hogy ez egy olyan szleng, ami a drogozásra utal, mivel a drogosok gyakran a vonatpályaudvarokon lövik be magukat.

10. A jelek szerint az Oasis egyik tagja, Noel Gallagher sem ismerte ezt a szakkifejezést, mert azért utasította el az alkotók kérését, akik az együttes számait is fel akarták használni a Trainspotting kísérőzenéjeként, mert nem akarta, hogy a dalaik egy béna film alatt szóljanak, ami „vonatnézegetőkről” szól. Liam Gallagher, az Oasis frontembere később biztos nagyon haragudott emiatt a testvérére, mivel saját bevallása szerint ez az egyik kedvenc filmje.


(via IMDb)

A hirdetések megjelenítése akadályba ütközött.

Ezt okozhatja valamilyen hirdetésblokkoló (Adblock) használata, illetve egyes vírusirtók, böngésző kiegészítők, beállítások.

A hirdetés blokkolás kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamTovábbi segítségért kattints ide! Köszönjük, PORT.hu