5 nagy nevettető a '90-es évekből, akik mára teljesen eltűntek

Miért nem látjuk Rick Moranist, Chevy Chase-t és Steve Martint a mostani filmekben? Rendhagyó heti tévéajánló.

Bruce Willis már 60 is elmúlt, mégis leforgat évente 2-3 akciófilmet, Robert De Niro 70 felett futószalagon ontja a bugyuta vígjátékokat. Schwarzenegger 70 évesen ismét Terminátor lesz, Stallone pedig a napokban jelentette be: 71 évesen is felköti a vörös fejkendőt a Rambo 5-ben. Épp ezért érdekes, hogy más, hasonló korú színészek mára teljesen kikoptak Hollywoodból és a filmes oldalak híreiből. Hova tűntek például a '80-as és a '90-es évek nagy nevettetői: Chevy Chase, Martin Short, Rick Moranis, Dan Aykroyd és Steve Martin? Ennek jártunk utána rendhagyó heti tévéajánlónkban.

Hétfő: Balfékek

Chevy Chase már 74 éves, és az ezredforduló óta nem is nagyon voltak nagy dobásai. A '80-as és a '90-es években viszont még egyértelműen ő volt a vígjátékok királya. Gondoljunk csak a Golfőrültek 1-2-re, az Eszelős szívatásra vagy a Családi vakációra és a sok folytatására, amikért Chase markát többnyire 4-6 millió dollár ütötte filmenként. A karrierje azonban meredeken hanyatlani kezdett a 2000-es években: a Családi vakáció remake-je mellett jóformán csak a Balfékek című sorozatban láthattuk.

A Balfékek egy 2009 és 2014 között futó sorozat volt, amiben egy ügyvédet (Joel McHale) felfüggesztenek az állásából és érvénytelenítik a diplomáját, ezért vissza kell ülnie az iskolapadba. A Greendale főiskolán újból belecsöppen a diákéletbe, új embereket ismer meg, többek között Britta Perryt (Gillian Jacobs), akibe szerelmes is lesz. Ám a lányt sokkal jobban érdekli egy nála sokkal idősebb férfi, Pierce Hawthorne - őt alakítja Chevy Chase.

Kedd: Tiszta szerencse

Hihetetlen, de már a folyton grimaszoló, kisfiús mosolyú, örök gyerek Martin Short is 68 éves! A Saturday Night Live-ban elmondott viccei miatt Chevy Chase-hez hasonlóan ő is nagy vígjátékkirálynak számított a '80-as években. Ráadásul ő volt az egyik főszereplője a korszak egyik leglélegzetelállítóbb trükkjeit felvonultató blockbusterben, a Vérbeli hajsza című családi sci-fiben, amiben az ő belső szerveiben utazgatott Dennis Quaid egy lekicsinyített űrhajóval! A Télapu 3-mal még az ezredforduló után is szerepelni tudott a fősodorban, mostanra azonban teljesen visszaszorult a B-ligába: tévés és rajzfilmszinkronos karriert építget.

A Tiszta szerencse egy 1991-es vígjáték volt Martin Short fénykorából, amiben ő alakította Eugene Proctort a világ legszerencsétlenebb emberét, akire mindig ráesik valami vagy belecsap a villám (a jóképű, kedves lúzer szerepek viszonylag könnyen megtalálták őt). A szerencse azonban rámosolyog, amikor Valerie (Sheila Kelley), a főnöke hasonlóan szerencsétlen lánya eltűnik, a felkutatásával pedig Proctort valamint Campanella nyomozót (Danny Glover) bízzák meg.

Szerda: Szellemirtók

Űrgolyhók, Drágám, a kölykök összementek!, Rémségek kicsiny boltja, Szellemirtók 1-2, Flintstone család – napestig lehetne sorolni azokat a kiváló filmeket, amelyekben a '80-as és a '90-es évek egyik legnagyobb nevettetője, Rick Moranis alakította a kisnövésű, mókás főszereplőt. Sajnos már több mint 20 éve visszavonult a filmezéstől: 1991-ben meghalt a felesége, ő pedig egyedül maradt a két gyerekkel, így 1997-től már semmilyen filmszerepet nem vállal, egyedül a Mackótestvér hangfelvételeinél tett kivételt.

Az 1984-es Szellemirtókat aligha kell bárkinek is bemutatni: három különc tudós, Dr. Venkman, Dr. Stanz és Dr. Spengler valamint a hozzájuk betársuló Winston Zeddemore közösen próbálják megfékezni a New York utcáin garázdálkodó szellemeket és a Gozer nevű, földöntúli entitást. Eközben egy szerencsétlen flótás (Rick Moranis) kétségbe esve próbál összejönni a szomszédban lakó álomnővel (Sigourney Weaver), csakhogy ehhez két pokolbéli kutyának is van egy-két szava.

Csütörtök: Ördögi út a boldogsághoz

A 65 éves Dan Aykroyd is eléggé eltűnt mostanra, pedig egy hihetetlenül szellemes figuraként kezdte a karrierjét, aki legalább olyan jó volt geggyáros forgatókönyvírónak, mint komikusnak. Chevy Chase-hez és Steve Martinhoz hasonlóan ő is a '70-es évek Saturday Night Live stand uposaként katapultált Hollywoodba, ahol olyan pompás filmeket forgatott sorra, mint a Blues Brothers, a Szellemirtók 1-2, az Eszelős szívatás, a  Csúcsfejek, a Marslakó a mostohám vagy a Kémek, mint mi (ezeknek ráadásul többnyire a forgatókönyvét is ő írta). Sajnos az ezredfordulóra kicsit elveszítette az eszét: annyira komolyan vette a Szellemirtókat és Dr. Raymond Stantz szerepét, hogy ő maga is szellemjárásokkal, UFO-észlelésekkel és ezotériával kezdett foglalkozni. Nem is nagyon hívják már blockbusterekbe, legfeljebb tévésorozatokba.

A 2004-es Ördögi út a boldogsághoz című vígjáték Alec Baldwin saját rendezése volt, amiben olyan nagy sztárok vendégszerepeltek, mint Sir Anthony Hopkins, Jennifer Love Hewitt, Kim Cattrall és Dan Aykroyd. Baldwin persze saját magának adta a főszerepet is: ő alakítja azt a szerencsétlen írót, aki alkut köt az Ördöggel (Jennifer Love Hewitt), mert csak így lesz esélye megjelenni a hírhedt könyvkiadó cézárnál (Anthony Hopkins). Aki persze csak azért ilyen sikeres, mert ő is kokettált a Sátánnal...

Péntek: Fergeteges forgatás

Steve Martin ugyan már 72 éves, mégis mindenkinek úgy él az emlékezetében, mint Leslie Nielsen vagy Sean Connery: megőszült 30 évesen, aztán úgy maradt, és semmit sem változott a következő 40 éveben. Chevy Chase-hez, és Dan Aykroydhoz hasonlóan ő is a Saturday Night Live stand uposaként kezdte, együtt is rengeteg filmet forgattak. Martin azonban jobban ki tudott törni a komédiás skatulyából azzal, hogy a non stop bohóckodás mellett sokat írt és zenélt is, sőt, az Oscar-gála házigazdájaként is feltűnt. Legemlékezetesebb filmjei közt ott van a Riviéra vadorzói, az L. A. Story - Az őrült város, a Roxanne, amiben fura gumiorra volt, és persze az országos cimboráival leforgatott A három amigó. Kollégáihoz képest ráadásul nem is tűnt el annyira a 2000-es években: két Rózsaszín Párduc-mozifilmet is leforgatott, és mivel 17 éves kora óta bendzsózik,  manapság már inkább koncertezik filmforgatások helyett.

Az 1999-es Fergeteges forgatásnak maga Steve Martin írta a forgatókönyvét, és valószínűleg több dramaturgiai fordulatot is kölcsönvett hozzá a hozzá hasonló hollywoodi sztárok életéből. A főszereplő is ő, egy hullámvölgyben vergődő hollywoodi producer, aki végre talál egy olyan forgatókönyvet, amivel kasszát robbanthatna, de csak akkor kap rá pénzt, ha szerepel benne az aktuális szupersztár, Kir Ramsey (Eddie Murphy). Ő azonban nemet mond, a forgatást viszont muszáj elkezdeni (természetesen illegális mexikói bevándorlókkal, mert úgy a legolcsóbb), így leigazolják dublőrnek a hollywoodi szupersztár ütődött öccsét, Jiffet, akit természetesen szintén Eddie Murphy alakít.