6+6 érdekesség a 60 éves Tévémaciról

Hivatalosan 1963. október 23-án van a születésnapja, de már '63 húsvét hétfőjén láthatták a gyerekek az Esti mese előtt. Kis Orion tévéje volt a pici lakásában, több könyv is készült róla, 1997-ben pedig Antal Imre bújt bele a bőrébe egy szürreális tévéfilmben.

1. Két születésnapja van a macinak

Hivatalosan 1963. október 23-án van a Tévémaci (más helyesírása is létezik ennek az ismert névnek, lásd alább) születésnapja, jóllehet, az első tévés szereplése, amikor is az ő fürdőszobai készülődése vezette fel az Esti mesét, 1963. április 15-én, húsvét hétfőn volt. Az október 23-i szülinap onnan jött, hogy a macit kitaláló Bálint Ágnesnek, a József Attila-díjas televíziós író-szerkesztő-dramaturgnak szintén ezen a napon volt a születésnapja.

 

Forrás: Bookline.hu / Moly.hu

 

2. Hogyan kell helyesen írni a Tévémaci nevét?

Ez bizony 40 milliós kérdés lehetne a Legyen ön is milliomos!-ban, ha még ma is futna a tévében ez a legendás vetélkedő – és szinte biztos, hogy a vesztes játékos megóvná a végeredményt, mert erre egész egyszerűen nincs helyes válasz.

A maci nevét ugyanis maguk az alkotói sem ugyanúgy írják!

A figura eredeti kitalálója, Bálint Ágnes Tévé-Macinak nevezte őt az Én vagyok a Tévé-Maci című 1983-as könyvében (1970-ben is írt már egyébként mesekönyvet róla Jó ​éjszakát, Maci! címmel). Az Idegenforgalmi Propaganda és Kiadó Vállalat gondozásában 1986-ban megjelentetett két füzetecske (amelynek az egyik feltüntetett szerzője mag a figurát megalkotó bábfilmes, Foky Ottó volt), a Tv-maci és A ​Tv-maci karácsonya azonban már ezt a furcsa, rövidítős-kötőjeles változatot használta. A Wikipedia és az MTVA következetesen TV Macit ír, volt kollégánk, a díjhalmozó mesekönyvíró-illusztrátor Lakatos István viszont a Tévémaci formulát használta a témába vágó PORT.hus cikkében – miközben a tanulmány, amelyből az érdekességeket kigyűjtögette (Mráv Noémi A tévémaci tudatformáló szerepe című írása), megint csak egy másik írásmódot, a kisbetűs, egybeírt tévémacit használta...

 

3. Nem sokon múlt, hogy a Tévémaci helyett a TV-Bébire aludjunk el!

A tévémaci tudatformáló szerepe című tanulmány megemlít egyebek között egy érdekes kulisszatitkot is, miszerint a Tévémaci csak az egyik ötlet volt a hat közül arra, ki vezesse fel egy rövidke intróban az Esti mesét. itt a Tévémaci még Fogmosó Mackó volt, a többiek pedig:

Gombócka avagy Gombóc tündér, Fogócska, Göncölszekér, Fáni boszorkány, TV-Bébi.

Az eredeti terv az volt, hogy mindegyikből készítenek egy rövidke kis szpotot, és a gyerekek kiválasztják a nekik legjobban tetszőt, végül az lesz majd az Esti mese szignálja. Ezek közül a maci és Gombóc tündér filmecskéje készült el, és egy ideig felváltva vetítették a kettőt. A tanulmányban az is szerepel, hogy a Tv-Bébi a gyermekosztály saját bevallása szerint sokáig a kedvenc főcímtervük volt, bár elég szürreális lett volna a megvalósítása:

Ez egy kisképernyős tévékészülékről szólt volna (ő a TV-Bébi), aki nagyképernyős mamája válláról leveszi a mese gondját. A mese előtt megtisztítja képernyőjét, összerakja játékait, majd amíg a mama filmeket mosogat(!), bekapcsolja magát a hálózatba, és vetíteni kezdi az Esti mesét.

 

4. Voltak, akik azt hitték, macijelmezbe bújt embert látnak

A legelső, '60-as évekbeli Tévémaciját Lengyel Zsolt terve alapján Köber Tibor alkotta meg. Ekkoriban azonban még állítólag sok tévénéző azt hitte, hogy valaki van a bábu belsejében, holott a filcborítású mackófigura csupán 16 centiméteres volt, és a belsejébe épített ólomdrótok segítségével volt mozgatható. A Magyar Televízióban egyébkén ekkor alkalmazták először a stop motion bábfilmkészítés módszerét.

 

5. Eredetileg nem is ennek a macinak készült a jól ismert Esti mese-főcímzene

A dallam, ami mindenkinek rögtön beugrik (ha más nem akkor, amikor kiköpi a csapba fogmosóvizet), eredetileg a Dörmögő Dömötör című rádiójáték zenéje volt a '60-as évek elején. Ez a műsor azonban nem futott sokáig a rádióban egy élelmes zenei szerkesztő viszont „kikukázta” a zenét, és mivel épp ekkor készült a Tévémaci, elvitte aláfestő zenének a készítőknek, akik ezt tették be a film alá. Pécsi József fagottra, klarinétra és zongorára épülő etűdje, a Dörmögő Dömötör Istók gazda udvarán végül

olyan jól bevált, hogy a Magyar Televízió is csak ünnepnapokon változtatta meg, húsvétkor a Nyuszi ül a fűben, mikuláskor a Hull a pelyhes fehér hó, karácsonykor pedig a Kiskarácsony, nagykarácsony dallamával keverték össze.

 

6. Farkas Bertalan az űrbe is felvitte a Tévémacit

Az Esti mesét felvezető mackó akkora siker volt a '70-es évek végére, hogy ő volt az, aki még a csillagok közé is elkísérte az első magyar űrhajóst, Farkas Bertalant a Szojuz–36 fedélzetén, amikor az Interkozmosz űrkutatási együttműködés lehetővé tette, hogy a Szovjetunióval szövetséges népköztársaságok is embert juttassanak fel a világűrbe.

Farkas Bertalan és a Tévémaci így együtt mondott mesét a magyar gyerekeknek a Szaljut–6 űrállomáson, 1980 májusában.

 

7. 1983-tól már Orion tévéje és Legója is volt a macinak

Bár 1981-ben Koch Aurél bábtervező és Tóth A. Pál operatőr-rendező új Tévémaci-szpotot készített egy új figurával, a Magyar Televízió 1982 őszén mégis az akkor már ismert bábtervezővel, Foky Ottóval és a Pannónia Filmstúdióval kötött szerződést az Esti mese új főcímek elkészítésére. A változás okára több magyarázattal is van: egyes források szerint az 1981-es maciverzió készítője „nem volt jó elvtárs”, mások szerint egyszerűen csak újítani akart a Magyar Televízió a főcímen. Az új macit Szabó László faragómester készítette el, a lakás pedig, ahol hősünk a kis Paprikajancsi-figurával éldegélt, számos (nem is annyira bújtatott) reklámot tartalmazott.

A Tévémaciról kiderült, hogy Orion gyártmányú készüléke van, a szobabútora szerepelt a korabeli Lakáskultúra magazinban, és még Legó-készlete is volt, amivel önfeledten játszott,

csak az utóbbit később, a reklámtörvény bevezetése után inkább kivették a figura szokásos esti rutinjai közül.

 

8. Vicc is született a Tévémaciról

Az mindenképpen a népszerűség és szeretet fokmérője, ha egy tévés ikonról vicc születik. Alighanem ugyanígy van ezzel a hazai gyártású, régi szórakoztató műsorok koronázatlan királya, Rózsa György is, aki büszkén mesélte el Radnai Péternek azt a Rózsa Gyuri-viccet, amit ő maga hallott az egyik legismertebb tévés vetélkedője, a Zsákbamacska fénykora idején: "Hogyan száll fel Rózsa Gyuri a buszra? Hát azt mondja, hogy: Egyes ajtó, nyílj ki!" Nos, akkoriban én a Tévémaciról is hallottam viccet:

Miért sittelték le a Tévémacit? Mert köpött! 

9. Az MTV szürreális tévéfilmjében Antal Imre volt a Tévémaci

Jelen sorok írója a három olyan tévéműsortól is rettegett a '90-es években, amelyeknek benne volt a mese a címében:

sőt, a Varjúdombi mesék torz papírfiguráitól, a Mesék a kriptából Kriptaőrétől és a Nekem ezek mesélhetnek című, szürreális tévéfilmtől még most is kiráz a hideg!

Az utóbbi egyébként Kern András és Verebes István 1997-ben, a kereskedelmi tévécsatornák magyarországi elindulása után leforgatott 40 perces görbe tükre volt a nézőkért vívott harcban végérvényesen alulmaradni látszó Magyar Televízió felé. A bizarr tévéfilmet Verebes narrálta, Kern pedig lényegében saját magát, a nagyra vágyó 50 éves színészt alakította, akinek a barátai saját műsort ígértek az MTV-n – csakhogy időközben mindenki lelécelt a Szabadság téri székházból. Hősünk bolyongani kezd a kísértetkastélyra emlékeztető épületben. Az alagsorban megtalálja az állástalanul maradt, pityergő Tévémacit, akit Antal Imre alakít, és ezután ketten együtt kiparodizálják az összes akkori királyi tévés műsort Juszt (itt: Daffke) László Kriminálisától kezdve a Havas Henrik (itt: Tüzes Erik) vezette Nap-Keltéig.

 

10. Obersovszky Péter kétszer is tévémacis címmel írt botránykönyvet

Akárcsak a Nekem ezek mesélhetnek, Obersovszky Péter, az MTV és TV2 és az Echo TV újságírójának 2005-ben megjelent kötete is a magyarországi kereskedelmi tévézés 1997-es elindulása utáni médiaviszonyokra reagált. A szerző részletesen leírta, hogy a hazai média világa szerinte mennyire hazug és primitív, ami miatt ki is ábrándult a politikából, a pártokból és a közéletből a rendszerváltástól eltelt 15 év alatt – a könyv azonban sokszor trágár nyelvezetű volt, és Csisztu Zsuzsa be is perelte a szerzőt, sőt, a Legfelsőbb Bíróságig is elment, amely végül kimondta, hogy Obersovszky a könyvében valótlan dolgokat állított róla. A kötet folytatása 2008-ban jelent meg Csukjátok le Tévémacit! - Az évszázad sajtóperének vádlottja újra megszólal! címmel (a 2015-ben elhunyt Obersovszky később, 2012-ben is nagy port kavart a médiában azzal, hogy Schmitt Pál akkori köztársasági elnököt próbálta egy tévéinterjúban tisztára mosni a plagizált diplomamunka ügyében).

 

11. Idén saját postai bélyeget is kapott

Világszerte divatos módi, hogy a népszerű személyek, az ismert kitalált karakterek, valamint a legendás helyek és kultikus tárgyak saját postabélyeget kapnak. Bélyegre került például II. Erzsébet királynő, Kennedy elnök, II. János Pál pápa, a Szojuz űrhajó, számos Star Wars-szereplő és Disney-figura és a Beatles tagjai is. Így aztán nem csoda, hogy idén a Magyar Posta Mesehősök témájú, gyűjtői ínyencségnek számító, sorszámozott alkalmi bélyegblokkján Süsü után a TV Maci és Paprikajancsi is helyet kaptak. A bélyegritkaságok 2023. június 8-án kerültek forgalomba.

 

Forrás: MTVA

 

12. Csak a nyugdíjkorhatárhoz közeledve lett hivatalosan is az MTV dolgozója

Hatvanadik születésnapja alkalmából belépőkártyát kapott, ezzel hivatalosan is a közmédia munkatársa lett a TV Maci adta hírül a napokban a Híradó.hu. Az eseményről videó is készült: