8 ismert tévés arc, aki a politikában is kipróbálta magát

Azt mindenki tudja, hogy Havas Henrik hat napig volt államtitkár, Vágó István pedig DK-s önkormányzati képviselő lett a XII. kerületben. De arra emlékszünk-e, hogy Batiz Andrásnak köszönhető Gyurcsány Ferenc táncolós videója, vagy hogy Demcsák Zsuzsa nem lehetett kormányszóvivő az alvilági körökkel üzletelő exférje miatt?

Itt a június 9-i összevont EU-parlamenti és önkormányzati választás, ahol két ismert médiaszemélyiség neve is ott szerepel majd bizonyos szavazólapokon. Az egykori hírolvasó, Szebeni István például (akinek azért kellett távoznia az MTVA-tól, mert véletlenül benne maradt az adásban, amikor kicsúszott a száján, hogy kib*szott Híradó) a Fidesz ráckevei polgármesterjelöltjeként méretteti meg magát. Szintén Fidesz-színekben indul Dezse Balázs, a Pesti Srácok újságírója (aki a Hír TV-n olyan műsorok ismert arca évek óta, mint a Keménymag, a Napi aktuális vagy a Paláver): ő Biatorbágyon szeretne önkormányzati képviselő lenni.

De egyáltalán nem példa nélküli eset idehaza, hogy egy-egy ismert tévés arc politikai karrierre vált,

alábbi összeállításunkban be is mutatjuk a 10 legismertebb ilyen életutat.

 

1. Havas Henrik

A Krónika, a 168 Óra, a Nap-kelte, a Mokka, a Heti Hetes és a Havas a pályán összetéveszthetetlen stílusú műsorvezetője rendszeresen kérkedik azzal, hogy 1995. november 1-7. között

összesen 6 napig volt Horn Gyula kormányában a Miniszterelnöki Hivatal kommunikációs ügyekkel megbízott címzetes államtitkára.

Saját bevallása szerint két kormányülésen is részt vett ezalatt, ám A Hét című tévéműsor nagyon hamar megszellőztette, hogy a Havas-stáb egyik tagja, Mihályi Endre ellen rendőrségi vizsgálat folyik (alapítványi ügyvivőként tanároknak és diákoknak ígért angliai utat, ám ez végül elmaradt, és kb. 5-7 millió forinttal nem tudott elszámolni). Havas már ekkor kijelentette: nem érzi magát felelősnek, mivel Mihályit nem is ismerte, MSZP-s prominensek nyomták be őt a csapatába. Szerinte ráadásul nem is a Mihályi-botrány miatt kellett távoznia, hanem azért, mert pikírt hangnemben kérdőre vonta Hornt amiatt, hogy a miniszterelnök titokban kiegyezett Szöllősi Istvánnéval, az MSZP padsoraiban ülő pedagógus-szakszervezeti vezetővel, aki élesen bírálta a Horn-kormányt a Bokros-csomag bevezetése utáni tanársztrájk idején. Egy korábbi visszaemlékezése szerint így förmedt rá Horn Gyulára:

Hülyének nézel engem? Kiadod, hogy találjam ki, miként kezeljétek a sztrájkot, és közben mindent előre megbeszéltek?

Havas egyébként saját bevallása szerint sosem volt baloldali beállítottságú, szerinte ezt csak a hatnapos államtitkársága és a Heti Hetes-béli szereplése miatt aggatták rá. Számos műsorában elmondta magáról, hogy Antall József miniszterelnök és az antalli örökség elkötelezett híve, aki jó barátságban volt egy időben Orbán Viktorral (az első Orbán-kormány idején, 1999-ben Táncsics-díjat is kapott). Épp ezért vette zokon, hogy szerinte azért rúgták ki 2017-ben az ATV-től és indítottak ellene lejáratókampányt (Baukó Éva és mások is szexuális zaklatással vádolták), mert a Vona Gáborról írt könyve akkora népszerűségnövekedést hozott volna a Jobbiknak, ami már a Fidesz hegemóniáját veszélyeztette. 

Havas azóta újabb kirándulást tett a politikába: 2017-ben önkormányzati képviselő lett Kisorosziban, de a 2019-es választáson már nem indult el.

Jelenleg Havas a Frisshírek Médiacsoport elnöke – a vállalkozás mögött egy politikai szereplő, Gattyán György, a Megoldás Mozgalom atyja, a Docler milliárdos tulajdonosa áll.

 

2. Dömsödi Gábor

Havashoz hasonlóan Dömsödi is a Magyar Rádióban, a Krónika és  a 168 Óra című közéleti-politikai magazinműsorokban kezdte a karrierjét. Innen került át a Magyar Televízióhoz, ahol láthattuk őt többek között a Híradóban, a Napköziben, a Főtérben, a Telemázliban és a NÉVshowRban is, de az 1990-ben megalapított Dömsödi és Friderikusz Produkció Kft. révén ő volt az Autó2 és a Friderikusz Show producere is. A '90-es években egy Nógrád megyei faluba,

Bokorba költözött, ahol 2003 és 2006 között, illetve 2011-től 2014-ig volt polgármester. 2014-ben a Nógrád megyei Pásztó polgármesterévé választották,

de 2018-ra annyira megromlott a viszonya a képviselő-testület tagjaival, hogy lemondásra szólították fel, ám mivel ezt nem tette meg, a testület feloszlatta magát. Az emiatt szükségessé vált időközi választáson Dömsödi Gábor végül alulmaradt a Fidesz-KDNP színekben induló Farkas Attilával szemben. A 2021-es ellenzéki előválasztáson Nógrád megyében szállt ringbe a Pálinkás Imre-féle Új Világ Néppárt jelöltjeként, de alulmaradt.

A médiából a politikába átigazolt tévések számára csak a legritkább esetben van visszaút a médiába, Havashoz hasonlóan azonban Dömsödinek is sikerült ez a bravúr. Jelenleg épp Havas Henrikkel együtt vezeti a Frisshíreken a „mini-Heti Hetes”-jellegű Havas és Dömsödit.

 

3. Batiz András

1994 és 1997 között Batiz András még a Magyar Televíziónál dolgozott, ahol olyan műsorokban láthatták a nézők, mint a Múzsa, az Ablak vagy a Tonik. 1997-ben igazolt át az RTL-hez, ahol egészen 2004-ig vezette a Fókuszt a csatorna akkori fiatal és ígéretes tehetségeivel, Marsi Anikóval, Holló Mártával és Kolosi Péterrel (aki 2001-ben a csatorna programigazgatója lett). 

Batiz 2004 és 2006 között kormányszóvivő volt az első Gyurcsány-kormányban, majd a Kormányzati Kommunikációs Központ igazgatója lett.

A legenda szerint Batiz esküvőjére készült vicces ajándéknak Gyurcsány Ferenc híres-hírhedt tánca, amikor is a magyar kormányfő a brit miniszterelnököt alakító Hugh Grantet imitálva kezdte el ropni az Igazából szerelemben felharsanó taktusaira (sőt, maga Batiz kérdezte meg Gyurcsányt, hogy a videó nagyobb nyilvánosságot kaphat-e az interneten, így lett belőle később mém).

2007-ben viszont véget ért Batiz András politikai karrierje: ő lett az Impact Works Kft. tulajdonos-ügyvezetője, és azóta is vállalati felsővezetőknek tart kommunikációs képzéseket, nemcsak itthon, de négy kontinens több mint 20 országában is.

 

4. Demcsák Zsuzsa

Az ismert modell és televíziós műsorvezető a Magyar Televízió Tonik című műsorában kezdte a karrierjét, 1997-ben viszont már ő lett a TV2-n a Fort Boyard – Az erőd házigazdája. Ezután riporter volt a Tények, majd a Jó estét, Magyarország! című műsorokban, de láthatták a nézők a Mokkában is. Később ő vezette az ATV-n Reggeli JAM-et, nemrég pedig a TV2-n futó Farm VIP háziasszonyaként tért vissza a képernyőkre.

Havas Henrikkel ellentétben azonban Demcsák 2007-ben

még hat napig sem dolgozott az MSZP-s miniszterek mellett, mivel hamarabb visszalépett a második Gyurcsány-kabinet kormányszóvivői posztjáról, mint hogy egyáltalán kinevezhették volna oda.

A visszalépését a műsorvezető akkor azzal indokolta, hogy „támogatás és segítség akart lenni a munkában, nem pedig teher, illetve ürügy újabb pártpolitikai támadásokhoz”. A történet előzménye az volt, hogy az akkor ellenzékben lévő Fidesz viszont azzal kezdte támadni az MSZP-t, hogy „olyan embert akartak kormányszóvivőnek, aki lenézi a szegény embereket”, illetve akinek férje „meglehetősen gyanús alvilági kapcsolatokkal” rendelkezik (Demcsák akkori férjéről, Kiss Józsefről ugyanis a Magyar Nemzet kiderítette, hogy a vállalkozásaiban együtt dolgozott egy Sz. István nevű férfival, aki után a rendőrség egyebek között a diósdi kettős gyilkosság kapcsán is nyomozott).

Demcsák évekkel később a családon belüli erőszakról szóló könyvében leírta: Batiz András kereste meg azzal, hogy legyen ő a Gyurcsány-kabinet kormányszóvivője. Ám miközben a műsorvezető néhány hét gondolkodási időt kért, nemcsak az újságok kezdtek el cikkezni róla és a férjétől, de megtörtént a C típusú nemzetbiztonsági átvilágítása is:

Szilvásy György akkori titokminiszter behívatott minket, elmondta, hogy a jelölésem bejelentése óta nem elsősorban a velem kapcsolatos információk iránt nőtt meg az érdeklődés, hanem a férjem üzleteire, munkáira vonatkozóan. Közölte továbbá, hogy az előtte az asztalon heverő mappában leírtak alapján, sajnos a férjem miatt egészen biztosan nem fogok átmenni a C típusú átvilágításon.

 

5. Pálffy István

Pálffy a rendszerváltás előtt a Magyar Rádió munkatársa volt, többek között a Krónika című műsort vezette. 1992-től 1997-ig az Magyar Televíziónál dolgozott a Magyarországról jövökben és A Hétben, a kereskedelmi tévék 1997-es elindulásakor viszont átigazolt a TV2-höz, ahol egészen 2002-ig volt a Tények és a Jó estét Magyarország! című hírműsorok szerkesztő-műsorvezetője és hírigazgató-helyettese. 2002-ben visszatért a Magyar Televízióhoz, ahol a Híradót, majd a Panorámát vezette,

2010-ben azonban megszüntette munkaviszonyát a köztévével, és a KDNP színeiben elindult az országgyűlési választásokon.

 

 

Pálffy a Fidesz–KDNP pártszövetség Hajdú-Bihar megyei listájának 8. helyét kapta meg, így a Fidesz kétharmados győzelme miatt listán jutott be a parlamentbe, ahol a KDNP frakciójának tagjaként a kulturális és sajtóbizottság alelnöke lett. 2015-től 2019-ig dublini nagykövet volt, majd 2023-ban, tizenhárom év kihagyás után tért vissza a képernyőre műsorvezetőként a Hír TV-n Napi Aktuális című műsorában. Az első adást követően azonban azonnali hatállyal szerződést bontottak vele, miután Márki-Zay Pétert interjúvolva furcsa kijelentéseket tett a pedofíliával kapcsolatban.

 

6. Vágó István

2023. április 29-én, 74 éves korában elhunyt a magyar televíziózás egyik legemblematikusabb alakja, a műveltségi vetélkedők örökös házigazdája, „az ország kvízmestere”, Vágó István. Olyan legendás műsorokkal szegezett túlzás nélkül milliókat a tévékészülékek elé a '80-as, a '90-es és a 2000-es években, mint a Van benne valami, az Álljunk meg egy szóra!, a Mindent vagy semmit vagy a Legyen Ön is milliomos!

 

 

Bár 2012-től néhány hónapig az átVágó című műsort vezette a STORY4-en, amit saját maga talált ki, de már nem tudta megismételni a régi sikereit. A HVG-nek adott 2014-es interjújában kiállt Gyurcsány Ferenc mellett, és elmondta: „azon dolgozik, hogy a DK vezetője valamikor Orbán Viktor kihívója legyen”.

2015-ben belépett a Demokratikus Koalícióba, ahol országos elnökségi tag és a média munkacsoport vezetője lett. 2016-ban a DK XII. kerületi önkormányzati képviselője lett

(a pártból távozó Kerék-Bárczy Szabolcs helyét vette át), 2019-ben pedig szintén Hegyvidéken lett önkormányzati képviselő a DK, a Momentum, az MSZP, a Párbeszéd, az LMP és a Jobbik jelöltjeként.

 

7. Kálmán Olga

Kálmán Olga 1994-től kezdve dolgozott a Magyar Televíziónak: a Nyugat-magyarországi Regionális Stúdióban, Szombathelyen politikai és közéleti műsorokat szerkesztett, miközben ezzel párhuzamosan heti három napot Budapesten is dolgozott, mint az MTV Híradójának műsorvezetője és szerkesztő-riportere. 1998-ban A Hét, 1999-től az Objektív és a Szabadság tér műsorvezetője volt, igazi országos ismertségre viszont azután tett szert, hogy 2003-ban átigazolt az ATV-hez, és ott egészen a 2016-os felmondásáig az Egyenes beszédben szorongatta meg a politikusokat.

2017. februárjától már a Hír TV-nél dolgozott, ám az ottani műsora, az Egyenesen Kálmán Olgával alatta maradt nézettségben az ATV csatornán sugárzottnak. A 2018-as Fidesz-győzelem után őt is elbocsátották a Hír TV-től.

2019 nyarán a Demokratikus Koalíció bejelentette, hogy a budapesti főpolgármesteri előválasztáson Kálmán Olgát indítják a DK színeiben, de végül alulmaradt Karácsony Gergellyel szemben. 2019 novemberében hivatalosan is belépett a DK-ba, ahol Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes főtanácsadója lett. A 2020-as tisztújító kongresszuson a párt egyik elnökségi tagjává választották.

A 2022-es országgyűlési választásokon a DK színeiben jutott be az országgyűlésbe, ahol ő a Demokratikus Koalíció frakciójának szóvivője.

 

8. Rókusfalvy Pál

1991 és 2000 között a Danubius Rádió szerkesztő-műsorvezetője volt, de ugyanitt ügyvezető igazgatói és igazgatósági tagi pozíciókat is betöltött. A '90-es években számos rádióműsor és tévés magazin producere és bemondója volt – jelen sorok írója például a Vasárnapi Turmixban látta őt rendszeresen, ahol az 1992-es barcelonai olimpia idején ő volt a hétről hétre jelentkező Família-Olimpia című családi vetélkedő házigazdája (de betelefonálós műsort is vezetett Sztártotó címmel). Rókusfalvy végül 1999-ben nyergelt át a tévézésről a borászatra: ekkor alapította meg etyeki vállalkozásait, a Rókusfalvy Birtokot és Fogadót.

2022. július 1-jétől Rókusfalvy az Orbán-kormány nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztosa.