9 szokatlan szállodás széria

47 éve röhöghetünk az arrogáns szállodaigazgatón a Waczak szállóban – de nem csak viccelődni járunk a hotelekbe.

A szállodákban a legkülönfélébb emberek vannak összezárva, legyen szó vendégekről vagy a személyzetről. Kiváló alapanyag ez egy sorozathoz, és kémsztoritól kezdve a horroron és háborús történeten át a komédiáig remek díszletet biztosít több éve a hotel. Kilenc emlékezetes sorozatot szedtünk össze, ami szállodában, hotelben, motelben játszódik. Üdvözöljük kedves vendégeinket!

 

9. Waczak szálló (1975-1979)

Forrás: port.hu

 

1975. szeptember 19-én mutatta be a BBC John Cleese talán legnépszerűbb önálló sorozatát, a Waczak szállót. Önálló, mivel korábban elsősorban társulatokkal készített szkeccssorozatokat, ezek közül a Monty Python Repülő Cirkusza a legnépszerűbb, ám ebben csak három évadon át vett részt Cleese (az utolsó, félévadnyi adagot már nélküle készítették a fiúk), majd saját projektbe kezdett. Ez lett a Waczak Szálló, melynek ihlete még a pythonos időkből származik, amikor a csoporttal egy Torquay-i hotelben szálltak meg, melynek tulajdonosa úgy viselkedett, mint akinek terhére vannak a vendégek. Többek közt szóvá tette Terry Gilliam asztali etikettjét, melyet túl amerikainak talált, és kihajította Eric Idle aktatáskáját az ablakon, mondván: lehet, hogy bomba van benne. Innen már tényleg csak egy lépés volt Basil Waczak (az eredetiben: Fawlty) karaktere, akit maga Cleese alakított. A széria két évadot (a kettő közt négy év telt el), összesen 12 részt élt meg, és bár mai szemmel nem igazán polkorrekt (elég csak Manuelre, a spanyol pincérre gondolni), de pikírt pofátlansága mindmáig működik. Mindezen csak az utólag készült magyar szinkron tudott rontani. (További érdekességek a szériáról ebben a cikkünkben.)

 

8. Az elveszett szoba (2006)

Kissé ugyan kilóg a sorból, mivel ez a széria nem egy motelben játszódik, hanem egy motelszoba utáni nyomozásról szól. Bizony, a szóban forgó szoba ugyanis tényleg elveszett, egész pontosan 1961. május 4-én történt valami, aminek következtében teljesen eltűnt. Ám a benne lévő tárgyak itt-ott mégis felbukkannak, és nem meglepő módon valamiféle természetfeletti tulajdonsággal bírnak (a fésű megállítja az időt, a kabát golyóálló, a körömreszelőn megtörő fény elkábítja azt, aki belenéz, a mandzsettagomb csökkenti a vérnyomást stb.). A sorozat érezhetően elég masszív univerzumot akart építeni, ám mindössze három epizód után elkaszálták.

 

7. Hotel Babylon (2006-2009)

Nem csak kis, kellemtelen szállók vannak Angliában: a Babylon egy londoni luxushotel, fényesen ragyogó öt csillaggal. Na, ezt a fényességet varázstalanítja a sorozat, megmutatja, mi van a vakító szenzáció mögött. Nyomon követi a kulisszák mögött zajló káoszt, és a hotel dolgozóinak magánéletét is bemutatja. A Hotel Babylon Imogen Edwards-Jones azonos című könyve alapján készült, amelyben saját tapasztalatait és egy magát meg nem nevező szállodaigazgató történeteit veszi alapul, s így mutatja be – 24 órába sűrítve – egy londoni luxushotel életét. A könyv magyarul is megjelent, a sorozatot viszont négy évad után elkaszálták, természetesen egy jó nagy cliffhanger kellős közepén.

 

6. Bates Motel - Psycho a kezdetektől (2013-2017)

Minden idők talán legismertebb filmes motelének és a Bates családnak az előtörténetét bontja ki öt évadon keresztül a széria. Bár nem biztos, hogy a Psycho mindenáron előzményért kiáltott, de Norma és Norman Bates sztorija alaposan kicsomagolja azt a mentális állapotot, amíg eljutunk a pincében kipreparált anyukáig, és a ruháiban gyilkoló Anthony Perkinsig. A hitchcocki hangulatot kár is számonkérni rajta, cserébe viszont Freddie Highmore a Bates fiú, és Vera Farmiga a Bates anyuka szerepében hátborzongatóan hiteles.

 

5. Amerikai Horror Story: Hotel (2015)

A jelenleg a 11. évadjánál járó antológiasorozat (ami nem kis teljesítmény, ha azt vesszük, hogy a horror mennyire mostoha a szériák világában) minden évadja egy-egy témát jár körül. Voltak már boszorkányok, kísértetház, freak show, elmegyógyintézet, és természetesen ’80-as évekbeli tábor is. Az Amerikai Horror Story ötödik szezonjának főszereplője pedig a titokzatos Cortez Hotel, ahol különféle nyugtalanító események és paranormális tevékenységek zajlanak. A zárt tér kellőképp fullasztó, a lakók és látogatók mind gyanúsak, miközben mindenkinek megvan a személyes drámája, ami a hotelhez köti. Ráadásul ez az az évad, melyben először szerepel Lady Gaga.

 

4. Éjszakai szolgálat (2016)

Csak annyit mondok: John le Carré. Ebből már biztosak lehetünk benne, hogy valami kémsztoriba csöppenünk, hiszen az ő regényének modern feldolgozása a hatrészes angol minisorozat. Az egykori katona, Jonathan Pine jelenleg egy egyiptomi hotel éjszakai vezetőjeként dolgozik, ám nincs mit csodálkozni azon – hiszen a műfaj sajátja –, hogy nyugodt élete hamarosan felborul. Bár kezdetben nem foglalkozik a Egyiptomban dúló harcokkal, egy nő miatt – ismét csak a műfaj sajátja – mégis belekeveredik. Igazságérzete tovább hajszolja, így Svájcban köt ki, szintén egy szálloda dolgozójaként, a tét pedig, hogy leleplezzen egy fegyvercsempészt. Mindehhez még muszáj hozzátenni, hogy Tom Hiddleston és Hugh Laurie elég nagyot mennek.

 

3. A szálloda (2017)

Forrás: YouTube

A britek valamiért nagyon bírják a szállodás sorozatokat. Ismét egy luxushotel áll a magyarul nemes egyszerűséggel A szálloda címre keresztelt széria középpontjában. A kissé slamposra sikerült magyar cím miatt könnyen elsikkadnánk felette (az eredeti cím The Halcyon, ami maga a szálloda neve), de ha figyelembe vesszük, hogy az 1940-es években járunk, a második világháború idején, máris más értelmet nyer egy luxushotel mindennapi élete. Az angol elit itt, a Halcyon Hotelben akarja meghúzni magát, és kizárni a háború borzalmait, ám a világ mindig megtalálja az utat, hogy beférkőzzön a magánszférába. Hogy még inkább meghozzuk hozzá a kedvet, meg kell jegyezni, hogy a kritikusok a Downton Abbey-hez hasonlították a nyolcrészes szériát.

 

2. 104-es szoba (2017-2020)

Az HBO antológiasorozatának minden részében más és más száll meg egy út menti motel 104-es szobájában, ahol zavarba ejtő, borzalmas vagy épp komikus dolgok történnek. A műfaji tabló ennek megfelelően sokrétű: horror, thriller és vígjáték váltakozik ezekben a szokatlan szituációkban. A négyévados széria hangulata valahol Roald Dahl és David Lynch konyhájában keresendő, miközben az kifejezetten borzongató, hogy a 25 perces epizódok szinte csak megcsillantanak valamit egy nagy egészből: vakuvillanások az emberi sorsok szövedékében.

 

1. A Fehér Lótusz (2021-napjainkig)

Szintén HBO, ráadásul az idei Emmy egyik nagy nyertese. Több, listás szériánk is a társadalom felsőbb rétegeit helyezi középpontba, nincs ez másként itt sem, hiszen egy hawaii üdülőparadicsom személyzetének és vendégeinek az életébe tekinthetünk be. Így elsőre nincs is semmi különleges A Fehér Lótuszban, ám az a fajta szatirikus él, amivel véghez viszi mindezt, kifejezetten egyedi ízt kölcsönöz neki. Ráadásul érzékletesen mutatja be, hogy még akkor is lehet boldogtalan az ember, ha csupa olyan dolog veszi körül, ami boldogságra predesztinálja. Az eredetileg hatrészesre tervezett széria antológiasorozatként folytatódik: a második évad idén októberben indul, és A Fehér Lótusz üdülőlánc egy másik luxushotelében, Szicíliában játszódik.