A barátod nem a barátod! - Social Network

Hogyan született meg a Facebook, ki kinek az ötletét nyúlta le, és mi lett a nagy barátságból. És főleg, ki mennyit keresett ezen az egészen? Majdnem igaz történet!

Lehet, hogy abba nem különösebben érdemes mélyen belemenni, hogy mi a valóság és mi a fikció a Social Network - A közösségi háló történetében, merthogy az világos, hogy sok minden nem úgy történt, ahogy azt itt láthatjuk, nem biztos, hogy éppen az volt a rossz arc, akit itt annak állítanak be. Merthogy David Fincher tulajdonképpen egy sötét hangulatú thrillert csinált Mark Zuckerberg életéből, teli árulással, megcsalatással és furmánnyal. Ami egyébként rendkívül izgalmas, fordulatos, és mivel a mindennapjainkat meghatározó Facebook születéséről szól, a legtöbbünket valamilyen szinten érint is.

Arról a Facebookról, amit eredetileg nem kamuhírek terjesztésére és kiscicás képek és videók felpakolására, illetve születésnapi emlékeztetőként használtak, hanem az elit Harvard egyetem sznob diákjai saját belső használatú ismerkedőoldalának szántak. És amikor ez már kevésnek bizonyult, jött a többi sznob intézmény, a Yale, Cambridge és Oxford, majd kiderült, hogy mindez bárki számára használható, amivel baromi sok pénzt lehet keresni. Ám addig kellett mindehhez pár arc, elsősorban Zuckerberg, aki átlátta az egész rendszert, és látta a lehetőséget, és kellett pár olyan ember is, aki látta az üzleti lehetőséget, és adott esetben akkor is kihasználta azt, ha az barátságokba került. Ez nagy vonalakban a Facebook és az egyébként tényleg zseni Mark Zuckerberg hihetetlen sikerének félig fiktív története.

Az adott volt, hogy egy ilyen sztori milliókat érdekel majd, Fincher nagy húzása pedig az volt, hogy Zuckerberg szerepére azt a Jesse Eisenberget kérte fel, aki sok szempontból nagyon olyan, mint a Facebook alapító, sok szempontból viszont teljesen más. A színésznek például – és ezt furcsa leírni, mert azt hihetnénk, az alap – meg kellett tanulnia lassan, artikuláltan beszélnie, elegánsan járnia és még egy csomó más dolgot, ami elüt a karakterétől, de megérte, mert ez ad valamiféle drámaiságot, méltóságot az alakításának. Ami egyébként nagyszerű, de ehhez kellett Aaron Sorkin fantasztikus forgatókönyve és pár olyan színészpartner, mint Justin Timberlake vagy Andrew Garfield, és persze kellett egy olyan rendező, mint David Fincher.

Aki a lényeget nyilván megragadta, mert Zuckerberg sosem perelte be vagy támadta más módon, pedig munkatársaival együtt megnézte a filmet. Ami 3 Oscar-díjat - legjobb adaptált forgatókönyv, (Aaron Sorkin), legjobb vágás és legjobb filmzene (Trent Reznor)  - hozott, és mellé további öt jelölést is kapott, illetve 4 Golden Globe-díjat.