A klasszikus pesti kabaré utolsó mohikánja – Sas Józseftől búcsúzunk

Január 17-én koronavírus következtében 82 évesen elhunyt Sas József, a klasszikus pesti kabaré utolsó mohikánja, a politikai poénokká átköltött népdalok nagymestere, egykori színházigazgató, a Mikroszkóp Színpad ikonikus alakja. Cikkünkben igyekeztünk összeszedni a nagy nevettető legemlékezetesebb kabarékazettáit és tévés szerepléseit, egyfajta keretbe helyezve ezzel évtizedeken átívelő pályafutását – rádöbbenve, hogy számos rendszerváltáskori vicce sajnos még ma is ugyanúgy aktuális...

TárSASutazás

Kétségtelen, hogy Sas József pajzán-csipkelődős-nótázós, olykor kifejezetten bumfordi kocsmahumorát nem szerette úgy az egész ország, mint mondjuk Hofi Géza sziporkáit. De az is kétségtelen, hogy Sas kabarészámai, valamint a műsoros kazettái és hanglemezei is egyfajta szelep szerepet töltöttek be a '80-as években, hiszen a korabeli dalai és a viccei lényegében a saját életünkről, a kései Kádár-rendszerről, a szovjet csatlósállamok legvidámabb barakkjáról szóltak. Annak minden szépségével és árnyoldalával, a rég áhított Zsigulik megvásárlásától kezdve a kiváltságos kasztnak számító kamionsofőrök külföldi útjain át (lásd még: T.I.R. tévésorozat) a kisemberek fusizásáig.

 

Lépj be a S.A.S.-ba!

Tanult szociológusaink, történészeink, politológusaink és politikusaink a mai napig képesek késhegyre menő vitákat lefolytatni arról, hogy az 1989-90-ben lezajlott magyar rendszerváltás most akkor az elitek egymás közt lezsírozott módszerváltása volt-e, vagy egy igazi közösségi élményként megélt, alulról megszervezett bársonyos forradalom (a gengszterváltásról, mint állandó eposzi jelzőről nem is beszélve). Persze a rendszerváltásban kicsúcsosodott folyamat már jóval korábban megkezdődött idehaza: 1988-ban például nemcsak megalakult a Fidesz és a Szabad Kezdeményezések Hálózata (a későbbi SZDSZ), de Sas Józsefnek pont az állampárti televízió kettes csatornája adott teret és műsoridőt '88 szilveszterén arra, hogy a román diktátor Ceaușescu és a frissen távozó magyar miniszterelnök, Grósz Károly rovására poénkodjon. Persze a szovjet szuronyok árnyékában azért picit odabökött az ellenzéki erőknek és az ébredező pluralista demokráciának is – no de ezen csak azok tudtak olyan jókat nevetni, mint a Mikroszkóp Színpad közönsége a felvételen, akik maguk is naprakészen tájékozódtak a hazai aktuálpolitikai kérdésekben, nem? (Sas József az itteni rendszerváltós vicceit és nótáit 1990-ben egy önálló Lépj be a S.A.S.-ba!-albumon is megjelentette.)

 

Privát-izélek

– Nem vetették be Irakban a híres iraki lopakodót!
– Iraki lopakodó? Az milyen?
– Púpos teve mamuszban.

Máig tisztán emlékszem, mekkorát nevettem 9 évesen ezen a poénon, és milyen lelkesen meséltem másnap az iskolában, aztán később már a vasárnapi családi ebédeknél is. A vicc az 1991-es Privát-izélek című kabarékazettáról való – ma már iszonyú furcsa belegondolni, hogy annak idején milyen népszerű dolog volt ez a formátum. Sas József a viccében azt figurázta ki, hogy az év elején lezajlott Öbölháborút Szaddam Husszein azért vesztette el, mert nem használta a hidegháború alatt kapott szovjet „csodafegyvereket”. A Magyarországon állomásozó szovjet csapatok egyébként pont 1991-re vonultak ki véglegesen az országból, így Sas nekik is odaszúrt egy kicsit ezzel a 40 évnyi szocializmusért. De persze megkapta a magáét a kabaréban Kupa Mihály, az MDF akkori pénzügyminisztere, a belügyminiszter Horváth Balázs, no és persze a címben kifigurázott, máig szidott privatizálás is.

Zsarukabaré

Van annak azért némi diszkrét bája, hogy a Zsaru Magazin támogatásával 1993-ban egy fergeteges Zsarukabarét összehozó Sas Józsefet röpke 16 évvel később, 2009-ben már adócsalásért ítéli el a bíróság: jogerősen 1 év felfüggesztettet és pénzbüntetést kapott, amiért 1998 és 2001 között nem fizetett adót és tébét. De hát ugye maga az élet a legjobb színházi dramaturg.

 

Mindenki mindenkivel

Bár Sas Józsefet élete során előszeretettel bélyegezték baloldalinak (sőt, olykor akár „vén komcsi”-nak), tényszerűen nem igaz, hogy kizárólag csak az MDF- és a Fidesz-kormányokat állította pellengérre a vicceiben és a nótáiban. Az 1994-es Mindenki mindenkivel című kabarékazettáján például alaposan megkapta a magáét az abban az évben hivatalba lépett, új MSZP-SZDSZ-kormány – lásd ugye az album címét, hiszen előtte pont az SZDSZ volt a leghangosabb kommunistaellenes párt, aztán hopp, mégis koalícióra léptek Hornékkal. Sas József a dalaiban ekkortájt bizony nem kímélte sem Békesi Lászlót, az utolsó MSZMP-kormány és az első MSZP-kormány pénzügyminiszterét, sem a '94-ben a Szentendrei úton lövöldöző ukrán maffiózókat. De még Kuncze Gábor belügyminisztert is csak úgy emlegette, hogy a Kuncogó!

 

Sasazértis

A '90-es években rakétasebességgel ívelt fel Sas József népszerűsége – nem véletlenül. Sok ember az euforikus hangulatú rendszerváltó évek után a saját bőrén kezdte el érezni azt, hogy a hirtelen nyakába szakadt vadkapitalizmusnak ő bizony nem a nyertese, hanem a vesztese lett, és nemhogy nem tudott cukrászdát nyitni Bécsben, de még az újonnan alapított magyarországi vállalkozásával is a tönk szélére sodródott. Sas József poénjait hallva (például az 1996-os Sasazértis kazettán) viszont legalább mindenki pártállástól függetlenül röhöghette ki az akkori politikai elitet: Horn Gyulát, Bokros Lajost, Giczy Györgyöt, Torgyán Józsefet, G. Nagyné Maczó Ágnest, Für Lajost, Pető Ivánt, Kuncze Gábort és a többieket.

 

Defekt Duó a Mikroszkóp Színpadon

Ha van nagyobb kedvencem Sas Józsefnél a '90-es évek politikai humorának nagyágyúi között, akkor az a Defekt Duó, vagyis Markos Zoltán és Rácz Mihály fergeteges kettőse. Ők kis túlzással Sas József matyóhímzéses mellényéből kibújva lettek országos hírűek, nem utolsó sorban a Mikroszkóp Színpadon előadott nóta-átköltéseikkel. Annak idején a Sas-kabarék mellett a Defekt Duó-kazettákat is rongyosra hallgattuk a suliban a pad alatt kézről kézre járó négyelemes walkmaneken. De nemigen volt olyan osztálykirándulásunk sem, ahol a busz leghátsó üléssora ne attól lett volna hangos, hogy teli torokból énekeljük a Defekt Duó-tagok által átköltött popslágereket, amiken még az elöl utazó osztályfőnökünk is fulladozott a röhögéstől. Emlékszem, valamelyik évben viszont szaktanári figyelmeztetést kaptam énekből, mert az „Érik a szőlő, hajlik a vessző, bodor a levele” kezdetű népdalt imígyen adtam elő:

Érik a botrány, ordít a Torgyán, lila már a feje!

 

Sas-Taps

A '90-es évektől egészen a 2010-es évek közepéig a TV2 biztosított rendszeres szereplési lehetőséget Sas Józsefnek és a Mikroszkóp Színpadnak, no meg persze a megkerülhetetlen szilveszteri hagyománnyá vált Sas-kabaréknak. Ezek a klasszikus Hacsek és Sajó-jeleneteket, fárasztó rendőrvicceket, átköltött népdalokat és a ma már alighanem szexistának bélyegzett, suttyó altesti humort bőségesen tartalmazó, színes egyvelegek számos alkalommal kiütéssel nyerték meg az adott nap tévés nézettségi versenyét (2011 szilveszterén például még a Való Világot is lenyomta a Sas-kabaré). Íme a rekeszizmunkat már a címében is büntető szóviccel támadó Sas-Taps:

 

Mikroszkóp 50

Nem véletlenül emlegettem ennyiszer a cikkemben a Mikroszkóp Színpadot, hiszen 1985-től 2009-ig Sas József volt az igazgatója ( csak az adócsalási ügye után adta át a székét Selmeczi Tibornak, őt pedig Verebes István váltotta 2010-ben). Jóllehet, a Mikroszkóp világot jelentő deszkáin (ami persze valójában a budapesti színházak legkisebb színpada volt, innen is kapta a nevét) olyan nagyágyúk léptek fel, mint Harkányi Endre, Soós Edit, Gordon Zsuzsa, Major Tamás, Agárdi Gábor és Hofi Géza, a „klasszikus Mikroszkóp Színpad” Sas József, Beregi Péter, Böröczky József,  Heller Tamás és a Defekt Duó nevével forrt egybe. A Mikroszkóp Színpad végül 2012-ben megszűnt, a „régi mikroszkóposok” viszont a Fészek Klubba tették át a székhelyüket, és ott folytatták tovább a Sas-kabarékat, immáron Sasfészek címmel. A tévés verziók a TV2-ről átvándoroltak az ATV-re, itt került adásba például 2017 szilveszterén a Mikroszkóp 50 is, melyben az 1967-ben alapított, de az 50. jubileumot megünnepelni már nem tudó színházról emlékeztek meg a magyar humor nagy öregjei. Fergeteges poénpetárdákat robbantott fel többek között Gálvölgyi János, Markos György, Nádas György, Nagy-Bandó András, Selmeczi Tibor, Trunkó Barnabás és persze maga Sas József, aki ekkor már nem volt túl jó egészségi állapotban (2013 óta rebesgette a visszavonulását), de úgy érezte, hogy a tapsoló nézősereg számára a legjobb gyógyszer.

2018 végén azonban Sas József ismét gyengélkedni kezdett, és lemondta minden hakniját. 2019 tavaszán, egy thaiföldi nyaralás során agyvérzést kapott, és bár mindvégig abban reménykedett, hogy sikerül megerősödnie, és újra színpadra állhat, a koronavírussal sajnos már nem bírt el legyengült szervezete.