A könyveknek égniük kell, az a jó, ha ostoba vagy - Fahrenheit 451

Megérkezett a teljes előzetes az HBO filmjéhez, ami Ray Bradbury durván aktuális kisregénye alapján készült.

"451 Fahrenheit-fok – az a hőmérséklet, amelynél a könyvnyomó papír tüzet fog és elég. Ha vonalazott papírt tesznek eléd – másra írj." - Juan Ramon Jimenez

Ezzel az idézettel indít Ray Bradbury 1953-ban megjelent kisregénye, a Fahrenheit 451. A történet egy olyan disztópikus jövőben játszódik, amelyben a könyveket betiltották, és az úgynevezett tűzőrök feladata, hogy felkutassák és megsemmisítsék a megmaradt köteteket - a rendszer ugyanis úgy tartja, hogy a gondolkodás és az egyediség veszélyes, az a jó, ha az emberek tudatlanságban vannak és könnyen irányíthatók. Egy könyvekkel teli ódon házban azonban a főhős, Guy Montag belelapoz az egyikbe, ráébred, hogy a könyvek szükségesek, és ez végül szembeállítja a diktatúrával.

A kisregényből  François Truffaut készített filmet 1966-ban, de a Christian Bale-féle Equilibrium is Bradbury művéből merített. Az HBO májusban mutatja be a legfrissebb feldolgozást Michael B. Jordan Michael Shannon és Sofia Boutella főszereplésével. A legfrissebb előzetesben láthatjuk, hogy a kornak megfelelően modernizálták a sztorit, és az alkotók nem titkolták, hogy a történetbeli disztópiát Donald Trump politikája miatt elég aktuálisnak találták.

Amennyiben értesítést szeretne kapni az olimpiával kapcsolatos Port.hu tartalmakról, kattintson ide és iratkozzon fel az értesítésekhez.

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu