A könyveknek égniük kell, az a jó, ha ostoba vagy - Fahrenheit 451

Megérkezett a teljes előzetes az HBO filmjéhez, ami Ray Bradbury durván aktuális kisregénye alapján készült.

"451 Fahrenheit-fok – az a hőmérséklet, amelynél a könyvnyomó papír tüzet fog és elég. Ha vonalazott papírt tesznek eléd – másra írj." - Juan Ramon Jimenez

Ezzel az idézettel indít Ray Bradbury 1953-ban megjelent kisregénye, a Fahrenheit 451. A történet egy olyan disztópikus jövőben játszódik, amelyben a könyveket betiltották, és az úgynevezett tűzőrök feladata, hogy felkutassák és megsemmisítsék a megmaradt köteteket - a rendszer ugyanis úgy tartja, hogy a gondolkodás és az egyediség veszélyes, az a jó, ha az emberek tudatlanságban vannak és könnyen irányíthatók. Egy könyvekkel teli ódon házban azonban a főhős, Guy Montag belelapoz az egyikbe, ráébred, hogy a könyvek szükségesek, és ez végül szembeállítja a diktatúrával.

A kisregényből  François Truffaut készített filmet 1966-ban, de a Christian Bale-féle Equilibrium is Bradbury művéből merített. Az HBO májusban mutatja be a legfrissebb feldolgozást Michael B. Jordan Michael Shannon és Sofia Boutella főszereplésével. A legfrissebb előzetesben láthatjuk, hogy a kornak megfelelően modernizálták a sztorit, és az alkotók nem titkolták, hogy a történetbeli disztópiát Donald Trump politikája miatt elég aktuálisnak találták.