A legszórakoztatóbb szemét család - Addams Family - A galád család

Az Addams Family tavaly volt huszonöt éves (durva, de hát ez van, mi sem leszünk fiatalabbak), de még mindig ugyanolyan szórakoztató, mint régen. Ma este leadják a tévében!

Mindenki kedvenc darkos családja, ami végre a tipikus nagy, boldog amerikai család ellentétét testesítette meg, számos idézhető jelenettel ajándékozta meg a nézőket, a szerepek pedig minden színész számára – szerintünk legalábbis – igazi jutalomjátékok lehettek.


És most nézzük pontokba szedve az Addams Family – A galád család legérdekesebb tudnivalóit:

1. Egy autóút ihlette a filmet

Scott Rudin, a 20th Century Fox vezető producere épp egy filmforgatásról tartott hazafelé kollégáival, Barry Dillerrel, Leonard Goldberggel, Tom Sherakkal és Sherak fiával, amikor a fiú elkezdte énekelni Az Addams család című 1964-es sorozat zenéjét. Aztán mindenki bekapcsolódott a dalba, és egy emberként eltolták elejétől a végéig. Ez szöget ütött Rudin fejében, és másnap javasolta Dillernek és Goldbergnek, hogy csináljanak egy Addams Family-filmet. A végeredményt ismerjük.

2. Tim Burton rendezte volna

Eredetileg Tim Burton rendezte volna a filmet – de aztán végül Barry Sonnenfeld lett a nyerő, akinek ez volt első rendezése. A film két forgatókönyvírójával, Caroline Thompsonnal és Larry Wilsonnal Tim Burton több filmen dolgozott együtt, Thompson írta az Ollókezű Edward (1990) és a Karácsonyi lidércnyomás (1993) forgatókönyvét, míg Wilson a Beetlejuice – Kísértethistória (1988) scriptjét.

3. Cher lett volna Morticia

Morticia szerepére is lett volna jelentkező. Eredetileg Cher szerette volna eljátszani, majd úgy volt, hogy Kim Basinger lesz a szerencsés, aki végül egy másik szerep miatt lemondta a „családcentrikus anyuka” alakítását. Így lett végül a nevető harmadikból, Angelica Houstonból Morticia.

4. A Keresztapából is érkezett jelmez

Bruno Kirby, aki a Keresztapa II.-ben Clemenzát játszotta, felajánlotta „kövér jelmezét” Christopher Lloydnak, hogy abban játszhassa el Fester bácsit.

5. Gyerekvers volt a névadó

Wednesday, a kislány neve egy gyerekvers sorából jön; „Wednesday's child is full of woe." - „Szerda gyermekei tele vannak bánattal”.

6. Nem akartak csaló Festert

A szereplők nem igazán szerették Fester szerepének kétértelműségét, vagyis hogy valóban a családhoz tartozik-e, csak elvesztette memóriáját, vagy egy csaló, aki Festernek adja ki magát. A színészek Christina Riccit tették meg „szóvivőjüknek”, aki a forgatás előtt „kérelmezte” a két forgatókönyvírónál Scott Rudinnál és Barry Sonnenfeldnél, hogy Fester ne legyen csaló. Sonnenfeld később azt is elmondta, hogy egyedül a Fester bácsit alakító Christopher Lloydot nem érdekelte a téma. Egyébként Fester szerepét először Anthony Hopkinsra akarták bízni, aki viszont visszautasította az ajánlatot.

7. Nem volt zökkenőmentes a forgatás

Owen Roizman, a film eredeti operatőre kiszállt a filmből egy adott ponton, hogy egy másik mozit csináljon. Majd jött Gale Tattersall, aki Roizmant helyettesítette, de pár napig szünetelt a forgatás, mert kórházba került, és végül nem is tért vissza. Végül Barry Sonnenfeld fejezte be a munkát. A kamera túloldalán is történt pár kellemetlen incidens, többek között Raul Julia szemében elpattant egy ér. Sonnenfeld aztán úgy nyilatkozott a forgatásról, hogy úgy érezte, végig sötét felhők gyülekeztek a film felett.

8. Gomeznek Fester-szeme lett volna

Az eredeti make-up dizájn szerint Gomeznek is sötét karikák lettek volna a szeme körül, ugyanúgy, mint Fester bácsinak. A terv azonban változott, viszont a korábbi filmplakátokon Raul Julia még karikákkal szerepel.

9. Cameózik a rendező

Barry Sonnenfeld, a film rendezője is megjelenik egy cameoszerepben a modell-vasút egyik vagonjának utasaként.