A Mad Men - Reklámőrültek szembemegy az árral: nem cenzúrázzák a sértő epizódjukat

Figyelmeztető szöveg hívja fel a figyelmet a blackface-dalos epizód előtt: a rész rasszista elemeket is tartalmaz, mert a '60-as évek Amerikájában játszódik.

A rendőri intézkedésbe belehalt George Floyd esete után Egyesült Államok-szerte elindult tiltakozáshullám utolérte a szórakoztatóipart is: rasszistának lett kikiáltva többek között az Elfújta a szél és a Waczak szálló. De meg lett bélyegezve A stúdió (30 Rock), az Öreglányok (The Golden Girls) és A Hivatal (The Office) című tévésorozat is, melyeknek a kifogásolt epizódját a streaming szolgáltatók oldalairól is eltávolították.

Kép: Port.hu

 

A Mad Men - Reklámőrültek alkotói azonban szembeúsznak az árral. Úgy döntöttek, nem veszik le az AMC Networks és az IMDB.tv kínálatából a '60-as  évek New Yorkjának minden hájjal megkent, fiatal reklámguruiról szóló sorozat My Old Kentucky Home című epizódját, hanem figyelmeztető szöveggel látják el, hogy a történet a '60-as évek Amerikáját mutatja be, ahol jelen volt a rasszizmus:

Ez a rész zavaró jeleneteket tartalmazhat az amerikai etnikumokkal kapcsolatban. Az egyik karakter fekete arccal jelenik meg a történetben, amely rámutat, mennyire hétköznapi volt a rasszizmus Amerikában 1963-ban. A történelmi hitelesség jegyében a sorozatgyártók elkötelezettek a társadalmunkban ma is fennálló igazságtalanságok és egyenlőtlenségek feltárása mellett. Meg kell vizsgálnunk történelmünk legfájdalmasabb részeit is, hogy lássuk, kik vagyunk ma, és kik akarunk lenni. A fentiek miatt ezt az epizódot annak eredeti változatában mutatjuk be.

Az epizód inkriminált jelenete egyébként arról szól, hogy a Roger Sterling nevű szereplő (akit John Slattery alakít) az előkelő Kentucky Derby idejére szervezett, puccos partiján a ma már rasszistának számító, ám a XX. század első felében még széles körben elterjedt blackface módszert veti be a vendégek szórakoztatása érdekében: fehér férfiként feketére mázolt arccal énekli el a My Old Kentucky Home című, az Egyesült Államokban jól ismert, rabszolgatartás-ellenes, 1852-ben keletkezett dalt. A sorozat szereplői jókat derülnek a szalmakalapos fekete énekesek kiparodizálásán, a jóképű reklámszakember, Don Draper (Jon Hamm) viszont kényelmetlenül érzi magát, ezért elvonul inkább cigarettázni és keríteni valami italt.

(via Uproxx.com & The Independent)