A martfűi rém rendezője újra munkában

Sopsits Árpád egy 2016-ban megjelent sajátos Közép-Európa-portré alapján készít filmet.

A rendező új dokumentumfilmje a Sipos Áron producer vezette Focus Media Center gyártásában készül, Muszatics Péter Utazás Európa mélyére című könyve alapján. A könyv, észak-déli metszetben, sajátos Közép-Európa-portrét ad. A készülő film két város, Lemberg és Pozsony középpontba állításával és bemutatásával Magyarország és Közép-Európa helyét és határait keresi a XX. és a XXI. század változó Európájában.

Forrás: Osiris Kiadó

 

Sopsits Árpád legutóbbi filmje, a 2016-os A martfűi rém kilenc Magyar Filmdíjat nyert 2017-ben, köztük a legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek járót. A Balázs Béla-díjas művész többek között a Céllövölde, a Video Blues és a Torzók című filmek rendezőjeként lett ismert, és számos nagy sikerű darabot rendezett többek közt a Budapesti Kamaraszínházban, a Nemzeti Színházban és a Vígszínházban.

Sopsits Árpád. Forrás: Vittorio Zunino Celotto / Getty Images for BFI

 

Muszatics Péter az Osiris Kiadónál megjelent első könyve után 2018-ban két kötetet is publikált: az Orosz történeteket (Osiris Kiadó) és az egykori Osztrák-Magyar Monarchia és Hollywood kapcsolódási pontjait bemutató Bécs, Budapest, Hollywoodot (Kossuth Kiadó). Az Utazás Európa mélyére című köteten alapuló film gyártását a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság támogatja az Ember Judit-pályázat keretében. A forgatás nyáron kezdődik, és a tervek szerint az RTL fogja bemutatni.


(via Kubik Elvira Iroda)