A szerelem sötét verem

A szerelemmel csak gond van, mert mindig komplikációkhoz vezet, amik lehetnek viccesek de akár tragikusak is, de szép embereknek a vásznon ez is jól áll, nem úgy mint a kövér szomszéd párnak.

Péntek:  Rabulejtő szerelem (2009)

Meg Ryan valamikor egy jelenség volt, a mosolygós, huncutul hunyorgó csaj, akit mindenki szeretett. Aztán picit kiöregedett ebből a szerepkörből, a romantikus vígjátékokba már nem főszereplőnek, hanem a főszereplő anyjának, ne adj isten anyósának hívják, és megpróbálta újradefiniálni magát, több-kevesebb sikerrel. Még harcihelikopter-pilótát is játszott – A bátrak igazsága -, de azért ma is a romcom az ő igazi terepe, ha kicsit másképp is. Nem naivan, csábosan, hanem tapasztaltan, rafináltan, akivel nem lehet packázni.

Ő a sikeres ügyvédnő, aki teljesen elérzékenyül, mikor betoppan hétvégi házukba, látva, hogy férje rózsaszirmokkal díszítette fel azt. Csakhogy hamarosan kiderül, hogy a virágokat nem feleségének, hanem szeretőjének szánta, sőt mi több, egyúttal házasságuknak is véget akar vetni. Hősnőnk azonban hallani sem akar minderről. férjeurát egy tekercs szigetelőszalaggal maradásra bírja, de közben megérkezik a szerető, majd a jóképű kertész, és néhány betörő is, majd elszabadulnak az indulatok. Ryan és a férjét alakító Timothy Hutton már játszottak együtt az 1995-ös, hasonló felütéssel kezdő Francia csókban – összeszokott páros, a fiataloknak pedig ott van Kristen Bell és Justin Long!

Szombat: Férj és féleség (2008)

Íme, a kissé csavaros történet, szóljon az, aki nem tudja követni: A népszerű rádiós szerelmi tanácsadó, Dr. Emma Lloyd (Uma Thurman) a műsorával akarva-akaratlanul bekavar Patrick (Jeffrey Dean Morgan) és párja románcába. A felrúgott esküvő miatt az elkeseredett Patrick sajátos módon áll bosszút. Barátjával feltörik az adatbázist, és Emma férjeként regisztrálja magát. aki persze a technika ördögét okolja. Természetesen vőlegénye, Richard (Colin Firth) sem veszi jó néven a dolgot, ezért Emma kétségbeesetten próbálja meggyőzni ismeretlen férjét, hogy „váljanak el”. Patrick azonban ahelyett, hogy megkönnyítené a dolgot, alaposan befűt a párnak.

Rendkívül szórakoztató a The Walking Dead aktuális főgonoszát, Negant alakító Jeffrey Dean Morgant egy romcomban bohóckodni látni, úgy, hogy egy fenyegető mozdulatot sem tesz senki felé sem - bár mostani alakítása akaratlanul is kivetül erre a 2008-as darabra is. Uma Thurman csodásan öregszik – vagy inkább érik -, és neki abszolút megbocsátható, hogy nem ez az első eset, hogy rádiós műsorvezetőként keveredik romantikus félreértésbe, ha valaki nem látta volna az 1996-os Vonzások és állatságokat.

Vasárnap: Naplemente (2015)

Kevesen tudnak veretes, nehéz nyelvezetű irodalmi műveket úgy vászonra vinni, mint az angol Terence Davies (Távoli hangok, csendélet), akinek munkáiból mindig kiérződik az eredeti mű szellemisége, stílusa. Davies ezúttal a skót Lewis Grassic Gibbons regényéből dolgozott, és friss – 2015-ös – munkája rengeteg nemzetközi fesztiválon gyűjtött be elismerést, és nálunk ugyan nem került a mozikba, de most érdemes megnézi, csodás és nagyon erős történet, ami ráadásul egy fantasztikusan szép tájon játszódik, és mivel szinkronizált, minden szavát értei, nem úgy, mint a skót, pontosabban aberdeeni kiejtéssel készült eredeti verzióban.

Chris egy szép és intelligens fiatal nő, aki Skócia észak-keleti részén él egy gazdaságban az első világháború hajnalán. Súlyos beteg anyja, miután férje megint teherbe ejti, más kiutat nem látván, megmérgezi magát és az ikerbabáit. Az apja egy agyvérzést követően ágyba kényszerül, de még így is van ereje fenntartani egy vérfertőző kapcsolatot. A lány, bár inkább tanárnő szeretne lenni, egyedül vezeti a gazdaságot, miközben az igaz szerelem is rátalál, de közbeszól a háború.  az új férje hazatér a nagy háborúból. A modellből lett színésznő, Agyness Deyn, akit hamarosan a Dragomán György regényéből készült A fehér királyban láthatunk, csodálatos alakítást nyújt, míg Peter Mullan egyszerűen dermesztő a kegyetlen apaként. Nem könnyű nézni, de megéri.