A Szomszédoktól a Playboyon át a saját showig – Liptai Claudia 10 legemlékezetesebb médiapillanata

50 éves lett Magyarország egyik legnépszerűbb színésznője és műsorvezetője, aki számos sorozatban és filmben szerepelt, a tévénézők pedig évekig főműsoridőben láthatták minden nap olyan produkciókban, mint a Clauda Show, a Big Brother, a Mokka vagy a Sztárban sztár.

1973. július 15-én született Budapesten, Lipták Klaudia Katalin, ismertebb nevén Liptai Claudia, az egyik legnépszerűbb és legfoglalkoztatottabb magyar színésznő-műsorvezető. 1988-ban tehetsége ellenére, rossz magaviselete és számos igazolatlan órája miatt eltanácsolták a Kaffka Margit Gimnázium képzőművészeti szakáról. Végül egy esti gimnáziumban leérettségizett, majd elvégezte a Gór Nagy Mária Színitanodát, 1993 és 1997 között pedig a Színház- és Filmművészeti Főiskolára járt, ahol megszerezte a diplomát is.

 

1. Szomszédok (1993-1999)

Liptai Claudia már a színművészetis évei alatt szerepet kapott a korszak legnézettebb hazai gyártású televíziós sorozatában, a kéthetente csütörtökönként sugárzott Szomszédokban: 1993–1999 között ő alakította Mágenheim Julcsi bulizós barátnőjét, akit az egyszerűség kedvéért a teleregényben is Claudiának hívták. Természetesen egy Femme Fatale volt a sorozatban, aki rendszeresen sportot űzött abból, hogy rányomult Julcsi (ex)barátaira: flörtölt többek között Danival (Miller Zoltán) és Kristóffal (Németh Kristóf) is.

 

2. Csattanó (2000)

Bár Liptai már az RTL Klubon 1998-ban elinduló Csííízben is szerepelt, ott még csak másodhegedűs volt Forgács Gábor és Beleznay Endre mellett, akiknek a humora kimerült annyiban, hogy részeges parasztbácsinak vagy tróger melósnak öltözve újra eljátszották azokat az Ayala- és Ihos Jószef-szkeccseket, amiken már a '80-as években sem nevetett senki, amikor még a Szeszélyes évszakok adott teret ennek a humornak. A 2000-ben elstartoló Csattanó - A világ legjobb poénjai lényegében ugyanez volt pepitában, de itt már Liptai Claudia szerepe nemcsak annyiban merült ki, hogy ő volt a dekoratív menyecske a dülöngélő Markos-Nádas duó mellett, hanem a show házigazdájának szerepét is betölthette – igaz, nem egyedül, hanem Bochkor Gáborral párban.

 

3. Claudia Show (2002)

Pikáns, pimasz, provokatív!

Ez a jelmondat fémjelezte éveken át Liptai Claudia első igazán saját műsorát – amit már nem az RTL, hanem a konkurens TV2 sugárzott. Eleinte a Friderikusz Show-hoz és az Esti Showderhez hasonlóan itt is egymásnak adták a kilincset a korszak ismert sztárjai Hollósi Frigyestől és Szacsvay Lászlótól Kudlik Júlián és Stahl Juditon át Zámbó Árpy-ig és Ganxsta Zoliig. Később a formátum átalakult vitaműsorrá és kapott egy „Beszólok XY-nak” alcímet, és olyan megosztó személyiségű celebekkel vitatkozhatott össze az utca embere a stúdióban Claudia moderálásában, mint Anettka, Dopeman vagy épp Győzike.

 

4. Valami Amerika (2002)

A kétezres évek elején kis túlzással csak négy igazán fontos és emlékezetes magyar közönségfilm készült: az Üvegtigris, a Hídember, a Kontroll és a Valami Amerika. Az utóbbi, amelyben olyan ismert hazai sztárok szerepeltek, mint Ónodi Eszter, Oroszlán Szonja, Szabó Győző, Pindroch Csaba, Hujber Ferenc, Szervét Tibor, Schütz Ila és Reviczky Gábor, egészen elképesztő, 529 ezres nézőszámot ért el a mozikban – ennél magasabb jegybevételt a rendszerváltás után bemutatott magyar filmek közül csak A miniszter félrelép és a Szabadság, szerelem tudott produkálni. Liptai Claudia egy Anikó nevű tehetős üzletasszonyt alakított a filmben, akivel a történet nagy nőcsábásza, Ákos (Szabó Győző emlékezetes karaktere) eltölt egy vad pásztorórát, hátha így összejönnek a milliók a testvéreivel forgatott filmhez.

 

5. Big Brother (2002–2003)

A 2002-es esztendő egészen biztosa az egyik legjobb év volt Liptai Claudia karrierjének történetében: a saját showműsora és a mozipénztárakban kasszát robbantó Valami Amerika után szeptember 1-én elstartolt a TV2-n a Big Brother, a világ legismertebb reality műsorának magyar verziója, amelynek Liptai Claudia és Till Attila voltak a házigazdái – és ami annak ellenére eltűnt egy évvel később a képernyőkről, hogy magabiztosan verte nézettségben a 2002. szeptember 11-én elinduló RTL-es ellen-valóságshowt, a Való Világot.

 

6. Mokka (2004–2011)

Liptai Claudia és Havas Henrik „szenzációs párosa” 2004-től 2007-ig vezette együtt a TV2 emblematikus  reggeli műsorát a Mokkát. Miközben Havas ebben az időszakban a politikai vonalat vitte, és a költségvetési hiányról vagy épp a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatban kérdezgette a vendégeit, Liptai Claudiának inkább a közélet és bulvár világába tartozó beszéltetései voltak. Ezek közül az egyik legemlékezetesebb (és egyúttal legszomorúbb) egyértelműen Paudits Béla élőben közvetített kiborulása volt 2006 novemberében, amikor is a műsorvezető azokkal a pletykákkal szembesítette az ismert színészt, hogy eltitkolta gyermekeit,

mire Paudits 7 percen keresztül válogatott szitkokat kiabálva őrjöngeni kezdett.

 

7. Jóban Rosszban (2008–2016)

Liptai Claudia kereken 8 éven keresztül alakította dr. Zámori Alexa plasztikai sebészt a TV2 saját napi szappanoperájában, a Barátok Közt riválisának szánt Jóban Rosszbanban. A doktornő pont olyan bevállalós, szókimondó típus volt, mint amilyennek a képernyőn korábban megismerhettük a színésznőt – de a felvágott nyelve sokszor csak bajt idézett a fejére. Munkahelyi szerelmek és megcsalások kusza hálóját követően egy bűnbanda is megzsarolta és kollégái megmérgezésére kényszerítette (így akarták a gengszterek ellopni a Csillagvirág Klinika több millió forint értékű CT készüléke)t.

Előfordult, hogy rálőttek, máskor elrabolták, végül dr. Zámori egy raktártűz során halt meg.

 

8. Playboy-címlap (2009)

2009-ben kis túlzással felrobbant az internet, amikor kiderült, hogy Liptai Klaudia tíz évnyi könyörgést követően kötélnek áll, és Radnai Péter felkérésére ledobja a textilt a népszerűsége csúcsán lévő nyuszis magazinban.

Nánási Pál 26 oldalas fotósorozatának megjelenése után természetesen mindenki azt találgatta, hogy vajon mennyire retusálták a mindent megmutató képeket.

De azon is előszeretettel elcsámcsogott a hazai bulvármédia, hogy vajon van-e bármi komolyabb a munkakapcsolaton túl a színésznő és Nunez Martin férfi aktmodell között, akivel a Gesztesi Károlytól épp válófélben lévő Liptai a pletykalapok szerint szexet imitált a Playboy-fotók kedvéért. Akárhogy is, Liptai Claudia Playboy-szereplése igazi eseményszámba ment: a korabeli fotók tanúsága szerint (lásd például laptársunk, a Velvet képes beszámolóját) az megjelenés napjára szervezett, puccos sajtótájékoztatón legalább annyi hazai híresség megfordult, mint egy Operabálon!

Forrás: Velvet.hu

 

9. Sztárban sztár (2013–2018)

Ma már hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a TV2 2013-ban elstartoló zenés show-műsorát, Sztárban sztárt, amelyben a hazai könnyűzenei élet ászai külföldi és magyar zenészekké átalakulva dalolásznak élő adásban, megküzdve egymással a Magyarország legsokoldalúbb előadója címért,

az első évad idején még nem is Tilla vezette, hanem Friderikusz Sándor!

Liptai Claudia viszont a kezdet kezdetétől ott ült a zsűriben, ahonnan csak a 2018 karácsonyán véget érő hetedik évad után távozott.

 

 

10. A Nő a Tét (2021–)

Bár a mai napig kap műsorvezetői felkéréseket a különböző tévécsatornáktól (lásd: NőComment! az RTL Kettőn, Szingli vagy svindli a Viasat 3-on) Liptai Claudia pár éve leginkább a Sláger FM arca. A rádióadón idén elindított új, szókimondó és őszinte, magyar hírességeket faggató heti beszélgetős műsora, A Nő a Tét a Sláger FM YouTube-csatornájára is rendszeresen kikerül,

így mind külsőségeiben, mind tartalmában olyan, mintha egy hagyományos tévés talkshow lenne – csak már egyáltalán nem kell hozzá a tévét nézni!