Amikor a szamurájokat elsöpörték a föld színéről

A terjeszkedni vágyó középkori Japán első igazi hódító hadjáratát Korea ellen indította, és bár a szárazföldön sikereket arattak, a vesztüket egy tengeri csata okozta: erről szól az Admirális – Aki legyőzte Japánt.

Tudják, miért indultak annak idején a keresztes hadjáratok? Hát nem a szentföld meghódítására, bár az sem volt lényegtelen szempont, hanem azért, mert a különböző belháborúk és maga a feudális rendszer annyi, immár „munkanélküli” lovagot termelt ki, hogy egyszerűen muszáj volt valamit kezdeni velük, különben újraindulnak a fosztogató hadjáratok és vérbosszúk. Ugyanez történt Japánban is, amikor a majd’ 150 éve tartó belső háborúk után Tojotomi Hidejosi régensi uralma alatt beköszöntött a béke, a hatalmas seregeket viszont nem lehetett csak úgy elbocsátani, és akkor jött Korea meghódításának ötlete – Kína ekkor még túlságosan erős volt -, ami megoldásnak tűnt minden problémára. Ekkor játszódik minden idők egyik leglenyűgözőbb tengeri győzelmének krónikája, az Admirális - Aki legyőzte Japánt (2014), amelynek magyar címe rögtön le is lövi a poént.

A japán invázió idején Korea, akkori nevén Csoszon megosztott királyság volt, az udvaron belül egyes csoportok Kínához húztak, voltak, akik Japánt pártolták, volt, aki a teljes önállóság mellett kardoskodott, és ez jelentősen meggyengítette az országot. Hősünk, a ragyogó tehetségű, de kegyvesztett tábornok, I Szunshin (Min-sik Choi, az Oldboyból) azután kerül a csoszoni flotta élére, miután a japánok elpusztították annak legtöbb hajóját, és a maradék 13 csatahajónak az 1597-es mjongjangi csatában egy diadalittasan közeledő 300 fős flottával kell szembenéznie. A túlerő óriási, azonban a zseniális vezető képességei mégis sorsfordítónak bizonyulnak, a csata pedig a különböző ravasz taktikai húzások és a véres öldöklés káprázatos keveréke, Han-min Kim rendező munkája ugyanis lenyűgözően néz ki.

Igaz, a film első felét nem lesz mindenkinek egyszerű követnie, részben azért, mert szükséges, de legalábbis hasznos hozzá a helyi viszonyok legalább vázlatos ismerete, részben azért, mert maga a forgatókönyv is hagy maga után némi kívánnivalót, akad pár lyuk a történet szövetében. A film második fele azonban tömény és hihetetlenül látványos akció, ami jelentős részben valódi díszletek között, tényleg megépített hajókon játszódik. És itt aztán tényleg van minden, ami egy középkori, ráadásul távol-keleti ütközethez kell, tüzérségi párbaj, hajók legázolása, kezdetleges rakéták, mesterlövészek, közelharc a fedélzeten, és mindezt persze teljesen korhű ábrázolásban. És a dolognak van különlegessége is: ez a harcmodor teljesen más, mint az európai tengeri hadviselés. A kor szintjéhez képest a koreaiak elképesztő mennyiségű és minőségű tüzérséggel rendelkeztek, remekül megépített hajóik kisebb erődítményként szolgáltak, ugyanakkor egyáltalán nem voltak lassúak, és mindezt az Admirális nagyon is kézzelfoghatóan mutatja be.  

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu