Amikor Mark Wahlberg még csak tejfeles képű zsaru volt

A Mocskos zsaruk a hongkongi bűnfilmek átültetése Hollywoodba, amihez persze kellett egy ázsiai szupersztár és egy feltörekvő amerikai tehetség is.

Aki a Távol-Keleten szupersztár, azt előbb-utóbb átcsalogatják Hollywoodba, lásd. Jackie Chan, Jet Li vagy Donnie Jen, és persze Chow Yun-Fat. A többiektől eltérően az utóbbi, bár játszott harcművész filmekben is, elsősorban színész volt, és mint ilyen, Hongkongban minden túlzás nélkül félistenként tekintenek rá, és számára az amerikai kiruccanás rövidéletű volt. Gyorsan megcsinálta a Gyilkosok gyilkosát, Golyóálló szerzetest és a most tárgyalt Mocskos zsarukat, később pedig visszatért A Karib-tenger kalózai - A világ végén (2007) kedvéért.

De vissza a Mocskos zsarukhoz, akik nem azért mocskosak, mert nem mosakodnak rendszeresen. Nick Chen (Chow Yun-Fat), a New York-i rendőrség tisztje valójában az Amerikában működő kínai alvilág embere, és egészen közeli kapcsolatban áll a Triádok legbelsőbb köreivel. Amikor a veszedelmes Funkien Sárkányok csoport újra kirobbantja a bandaháborút, Nick és újonc társa, Danny Wallace (Mark Wahlberg) megpróbálják a lehetetlent: békét teremteni a háborúzó kínai negyedben. Csakhogy Dannynek is megvan a maga titka: a belső elhárítás azzal bízta meg, hogy lebuktassa Chent, csakhogy a bandaháború lassan mindkettőjüket beszippantja és ledarálja.

Merthogy a Mocskos zsarukban (1999) legalább annyi a kavarás, mint az akció, pedig az utóbbiból sincs kevés. Merthogy az ember csak kapkodja a fejét, kinek ki menti meg vagy sodorja veszélybe az életét, ki kit árul el, és főleg ki kivel van. A végeredmény persze kiszámítható, egy olyan nagy sztár, mint Yun-Fat nem lehet csak gonosz, és egy olyan ambiciózus színész, mint Wahlberg, aki meglepő módon alacsonyabb, mint hongkongi kollégája, nem lehet más, mint jó, így a balhét főleg Ric Young viszi el az aljas bandavezér szerepében, a veterán hollywoodi rendező, James Foley (Glengarry Glen Ross, Lőtávolban) pedig profin levezérli az egészet.