Amikor német diákok emlékeztek meg a magyar mártírokról - A néma forradalom pénteken a tévében

Nagyszerű filmet forgattak a németek, amit az M2 tűzött műsorra péntek este. De természetesen van itt még miből válogatni, az RTL Klub leadja például az Ocean's filmek női verzióját is.

Kilenctől ötig - Paramount Channel, október 23. péntek, 11.55h

A vállalat három nő dolgozója egy napon föllázad a rettegett főnök, Franklin Hart uralma ellen. Judy, Violet és Doralee foglyul ejtik a zsarnokot, házába zárják, s maguk kezdik el rendbe tenni azt, amit Hart hosszú évek során elrontott. Reformjaik nyomán nemcsak a munkahelyük válik otthonossá, de még a cég is jól jár. Ám Hart kiszabadul és elindul, hogy bosszút álljon.

 

Star Wars IV. - Csillagok háborúja - AXN, október 23. péntek, 15.45h

Réges régen, egy távoli galaxisban kezdődött a nagy kaland, amikor Leia Organa hercegnő két fura robottal egy alig értékelhető hologramot küldött az egyetlen Jedi lovagnak, a remeteként élő Ben Kenobinak. Az idős jedi Luke Skylwalker, Han Solo és szőrős vukija, a hatalmas Chewbacca társaságában útra kel, hogy kiszabadítsa a hercegnőt Darth Vader fogságából, és győzelemre vigye az igaz ügyet az egész Galaxisban.Leia hercergnőt túszul ejtik a gonosz birodalmi erők, amikor megpróbálják elfojtani az ellenük irányuló lázadást. Luke Skywalker és Han Solo kapitány, társaságában két fura robottal nekivág, hogy megmentse a hercegnőt, és győzelemre vigye az igaz ügyet az egész Galaxisban.Az eredeti film digitális felújított változata.

 

Ha eljön Joe Black - SuperTV2, október 23. péntek, 18.35h

Előbb vagy utóbb mindenki találkozik a maga Joe Black-jével... Bill Parrish gazdag és befolyásos üzletember, pazar körülmények között él két szerető lányával a közelében, s néhai felesége emlékével a szívében. Életében éppen két nagy dolog van készülőben. Az egyik a cégének egyesítése egy másik mamutvállalattal, a másik pedig a 65. születésnapja, melynek alkalmából idősebb lánya világraszóló partit szervez. Ám valami közbeszól. Egy hang, melyet csak Bill hall, s amely zavarba ejtően és kíméletlenül mondja a magáét. Ez a Halál hangja… De a Halál nem elégszik meg ennyivel, hanem alakot ölt és meghívatja magát a családi vacsorára. Bill a rejtélyes idegent pedig Joe Black néven mutatja be...

 

Szívem hiányzó darabja - Moziverzum, október 23. péntek, 18.40h

Isabella visszatér szülőfalujába, hogy meglepje édesapját születésnapja alkalmából. A lány érkezése megzavarja a nyugodt vidéki idillt. Isabella nagy szerelme, Simon éppen házasodni készül, ráadásul a lány gyerekkori legjobb barátnőjével. Természetesen ebből indul a konfliktus, hisz Isabella rájön, hogy együtt szeretne lenni Simonnal.

 

Kellékfeleség - TV2, október 23. péntek, 20.35h

A nőcsábász Danny jegygyűrű viselésével védi magát a tartós kalandoktól. Ám Palmer esetében csődöt mond a taktika, ugyanis beleszeret álmai nőjébe. Danny jobb híján újabb hazugságra ragadtatja magát, megkéri a gyermekeit egyedül nevelő titkárnőjét, játssza el az elhidegült felesége szerepét. Miközben a "házaspár" igyekszik kitartani a mese mellett, a hazugság újabb hazugságokat szül, Katherine gyerekei, sőt Danny unokatestvére is belekeveredik a színjátékba. A társaság végül közös családi utazáson találja magát, ahol már senki sem tudja, mi igaz, és mi nem...

 

Szabadság, Szerelem - Duna Tv, október 23. péntek, 20.55h

1956. Magyarország csupán egy kis csatlósállam a szovjet blokkban, de nagyhatalom is: vízilabda-válogatottja verhetetlen. A pólós srácok a vasfüggöny mögött is az élet császárainak érzik magukat; élvezik a sikert és a lányok rajongását, magabiztosak és összetartók. Eddig egyetlen egyszer veszítettek: 1955-ben, amikor egy moszkvai mérkőzésen a bíró nem engedte őket győzni. Mindannyian a visszavágásra, a melbourne-i olimpiára készülnek. Ám a történelem alaposan összekavarja a terveiket. Budapesten kitör a forradalom. A csapat fiatal sztárja, Karcsi és barátja, Tibi belekeveredik az utcai eseményekbe. Eleinte csak a kalandot keresik. Karcsinak megakad a szeme Vikin, a harcias műegyetemista lányon és a nyomában járva eljut a forradalom legfontosabb színhelyeire: ott van a Kossuth téren, majd a Rádió ostrománál is.Idestova egy évtizede foglalkoztatta a gondolat Hollywoodban befutott hazánkfiát, hogy filmet forgasson 1956-ról, így tisztelegve a magyar forradalom emléke előtt. Sokáig nem talált olyan történetet, amely igazán megragadta volna, és izgalmas, átélhető formában mutatná be az akkori eseményeket. "Véletlen egybeesés, hogy pont 1956. december 6-án indultam el Magyarországról, azon a napon, amelyiken a magyar vízilabda-válogatott véres elődöntőt vívott a szovjet csapattal Melbourne-ben _ mondja a világhírű producer." Végül ez adta az ötletet a filmhez: a két párhuzamos történelmi esemény, ugyanakkor zajlott az olimpia, mint amikor itthon kitört, majd elbukott a forradalom.

 

Get Carter (Az igazság fáj) - Film Mánia, október 23. péntek, 21h

A Las Vegasban tevékenykedő Jack Carter (Sylvester Stallone) egész életében másoknak dolgozott: adósságot hajtott be, büntetést foganatosított. Egyedül volt és mindig távolságtartó volt mindenkivel. Ám amikor értesül róla, hogy bátyja, Ritchie meghalt egy balesetben, hazatér. A családhoz, melyet elhagyott, az adósságokhoz, melyeket soha nem fizetett ki, és egy rejtélyhez, ami a lelke mélyéig hatol. Azt mondják neki, hogy Ritchie egy részeg autóssal ütközött össze. Jack kérdezgeti bátyja családtagjait, ismerőseit, s végül rájön, hogy Ritchie-t valószínűleg meggyilkolták. Jack elmegy annak a klubnak a tulajdonosához, melyet bátyja igazgatott. Cliff Brumby (Michael Caine) nem hiszi, hogy bárkinek oka lett volna megölni Ritchie-t, de elmondja neki, hogy a férfinak viszonya volt egy helyi bártündérrel, aki Cyrus Paice pornófilm-producer (Mickey Rourke) barátnője.

 

Pénz beszél - Filmcafe, október 23. péntek, 21h

A jószívű, mindenki kedvence Brandon Lang (Matthew McConaughey) egy év leforgása alatt milliomosok vagyonával játszó John Anthonyvá válik, aki nyolcvan százalékos biztonsággal tippel bármilyen meccsre. Arra persze csak később döbben rá, hogy mentora, Walter Abrams (Al Pacino) csúnyán átverte, és a játék nem csak pénzre megy. A milliós fogadásoknál már az élete is tét, a nagy halak, főleg Novian (Armand Assante) ugyanis nem szeretik, ha elúszik a pénzük.

 

Egy csodálatos elme - Paramount Channel, október 23. péntek, 21h

1947-et írunk: John Forbes Nash Jr. megérkezik a Princeton egyetemre, hogy matematikát tanuljon. A titokzatos nyugat-virginiai zseninek sem pedigrés iskolai múltja, sem pénze nincs elég ahhoz, hogy bekerüljön az elit diákok körébe. Ám számára semmit sem jelent a társasági élet _ sem az órák látogatása. A különc fiút egyetlen dolog érdekli: egy egészen eredeti ötlet megtalálása.A matematika szakon könyörtelen verseny folyik, és sokan szívesen látnák Nash bukását. Mégis épp a rivalizálás adja meg neki a kellő lökést: egy este a helyi bárban megfigyeli, hogyan versengenek a fiúk egy szőke lányért, és az ötlet, mely oly régóta kísérti, megfogan. Megírja dolgozatát a játékelméletről _ a versengés matematikájáról -, mely bátran szembeszegül Adam Smithnek, a modern közgazdaságtan atyjának, doktrínáival. 150 év elfogadott gondolatvilága hirtelen idejétmúltnak tűnik és Nash élete örökre megváltozik. Megnyer egy rangos ösztöndíjat és tanári állást kap, de nem elégedett. A tudomány jelentős szerepet játszott Amerika második világháborús győzelmében, és most, a hidegháború csúcsán Nash feladatot akar az új konfliktusban. Vágyai teljesülnek, amikor felbukkan a rejtélyes William Parcher, és szigorúan titkos megbízatást ad neki: ellenséges kódokat kell megfejtenie.Nash teljes szívvel és aggyal veti magát a munkába. Ám szívére másfelől is vár feladat. Megismerkedik a gyönyörű és ragyogóan okos Aliciával, aki Nasht egy számára eleddig teljesen ismeretlen fogalommal ismerteti meg: a szerelemmel. Összeházasodnak, de Nash nem avathatja be hitvesét kettős életébe. Ám ennek a munkának, veszélynek és titkolódzásnak súlyos ára van...

 

A teljes igazság - Moziverzum, október 23. péntek, 21h

Ramsey jól menő ügyvéd, aki különleges megbízást kap, amikor fiatalkori barátja Boone holttestére bukkannak a házában. A gyanúsított pedig az áldozat fia, Mike. Boone egy arrogáns, alkoholista férfi volt, aki rendszerint csalta és bántalmazta a felségét. Egy feltörekő ügyvéd, Janelle lesz Ramsey jobbkeze és közösen próbálnak segíteni Mike-nak, ám a fiú a történtek óta egy szót sem beszélt senkivel. A tárgyalás közben egyszer csak Mike úgy dönt hogy vallani szeretne, továbbra is magára terelve a gyilkosságot, ám Ramsey nagyon jól tudja hogy nem a fiú ölt.

 

Ocean's 8 - Az évszázad átverése - RTL Klub, október 23. péntek, 21.05h

Danny Ocean nagy volt, de nem elég nagy. Háromszor is összegyűjtötte kora legmenőbb bűnözőit, és nagy zsákmánnyal távozott… de van, aki még nála is ravaszabb, bátrabb és vonzóbb: a húga, Debbie. Debbie Ocean (Sandra Bullock) tudja, mitől döglik a légy. Sosem fél és sosem hagyja cserben a humora. Ráadásul ravaszabb bármelyik férfinál. Legújabb célpontja az évente megrendezésre kerülő, az ország összes milliomosa, sznobja és szélhámosa számára kihagyhatatlan nagy esemény, a New York-i Met Gala – amelyen történetesen egy hűtlen expasija (Richard Armitage) is részt vesz. De egy ilyen nagy buli végrehajtásához szüksége van a tökéletes csapatra, így aztán nekiáll, hogy összeszedje a legjobbakat. Jön a bűn legvonzóbb válogatottja: Lou, Rose, Daphne, Kluger, Nine Ball, Tammy, Amita és Constance. Vagyis Cate Blanchett, Helena Bonham Carter, Anne Hathaway, Rihanna, Mindy Kaling, Sarah Paulson és Awkwafina.

 

A néma forradalom - M2, október 23. péntek, 21.20h

Igaz történet egy kelet-német osztályról, amely kiállt a magyar forradalmárok mellett. 1956 októberében pár érettségi előtt álló tinédzser Nyugat-Berlinbe látogat, ahol független tudósításokkal találkoznak a budapesti eseményekről. Rádöbbennek arra, hogy az otthon hallott propagandával szemben nem ellenforradalmi zavargások zajlanak Budapesten, és hazatérve illegális rádióadásokból igyekeznek tájékozódni a magyar eseményekről. Amikor az éterben bemondják a téves hírt, hogy Puskás áldozatul esett a szovjet intervenciónak, az egész osztály úgy dönt, hogy az egyik órán egy perc néma csönddel adóznak a magyar mártíroknak. Az eset felháborodást kelt az iskola vezetésében, a botrány egyre magasabbra jut, hamarosan maga az oktatási miniszter utazik a helyszínre, hogy a fiatal "ellenforradalmárok" körmére nézzen. A Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatott A néma forradalom lebilincselő mozi, amely egészen új szemszögből mutatja be az 1956-os magyarországi forradalom hatásait _ és egy kicsit mindazt, amit akkor a keleti blokk átélt. Díjeső a különböző nemzetközi filmfesztiválokon: Bavarian Film Awards 2018 _ Jonas Dassler, a legjobb és legfiatalabb színészi alakítás díja German Film Awards 2018 _ Arany Filmdíj-jelölés: a legjobb rendezés, a legjobb forgatókönyv, legjobb operatőr és legjobb jelmez kategóriában Jameson CineFest _ Miskolc International Film Festival 2018 _ Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál _ A Zsűri Nagydíja a legjobb rendezésért Munich Film Festival 2018 _ München Filmfesztivál _ Német Filmdíj a legjobb mozifilmért és a legjobb rendezésért Luxembourg City Film Festival 2019 _ Az ifjúsági zsűri nagydíja a legjobb rendezőnek és filmért

 

Szabadság tér 56 - Duna Tv, október 23. péntek, 23h

1956 október 23. és november 4. között az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövetségéről folyamatos jelentéseket küldtek az itt állomásozó diplomaták a washingtoni külügy-és hadügyminisztériumba, ahonnan válaszként utasításokat kaptak. Néhány évtizeddel később ezek az egykor titkos anyagok szabadon kutathatóvá váltak, melyekből Nagy András író készített forgatókönyvet a Magyar Televízió számára, melyet Bereményi Géza rendezett meg. A film a követségen összezárt diplomaták életét próbálja rekonstruálni, a drámákat, konfliktusokat, szerelmeket, miközben az Amerikába menő és onnan érkező jelentések pontos szövegét is megismerjük.

 

Büszkeség és balítélet meg a zombik - Sony Movie Channel, október 23. péntek, 23.10h

Járvány terjed a 19. századi Angliában, a halottak életre kelnek és a polgárok életét fenyegetik. Az öt Bennet-lány szeretne férjet találni, miközben próbálják megvédeni magukat a növekvő fenyegetés közepette, mielőtt túl késő lenne.Gyilkos vírus harapódzik el a 19. századi Angliában: a halottak életre kelnek és a tisztes polgárok életét fenyegetik. Az öt Bennet-lány szeretne férjhez menni, miközben megpróbálják megvédeni magukat az egyre növekvő fenyegetéstől, mielőtt késő lenne. Elizabeth mestere a harcművészeteknek, és Mr. Darcy sem csak egy jó parti, hanem rutinos zombivadász. Jól nevelt úrilányok és a fess úriemberek két bál és házassági ajánlat között öldösik az élőholtakat. Jane Austen regényének zombi átirata.

 

Egy kis szívesség - RTL II, október 23. péntek, 23.20h

Stephanie (Anna Kendrick), az egyedülálló vlogger anyuka nyugodt, kisvárosi élete egy csapásra megváltozik, mikor megismerkedik a gyönyörű és titokzatos Emilyvel (Blake Lively). Egy nap Stephanie-t felhívja újdonsült barátnője és egy kis szívességre kéri, ami váratlan események sorozatát indítja el. Emily rejtélyes módon eltűnik és az aggódó Stephanie videós blogja nézőihez valamint Emily jóképű férjéhez, Seanhoz (Henry Golding) fordul segítségért. Az eltűnt nő utáni nyomozás során sötét titkok kerülnek a felszínre, ami meghökkentő fordulatot hoz mindenki életébe.

 

Napszállta - RTL Klub, október 23. péntek, 23.25h

1913 nyara, Budapest – a béke utolsó napjai. Leiter Írisz hosszú évek után tér vissza az Osztrák-Magyar Monarchia sokszínű és nyüzsgő városába. A korán elárvult fiatal lány minden vágya, hogy néhai szülei legendás kalapszalonjában kapjon munkát. Az új tulajdonos, Brill Oszkár azonban elutasítja, és mindenáron igyekszik eltávolítani a városból.

Az éj leple alatt egy idegen keresi fel Íriszt, és bátyja hollétét tudakolja tőle _ a lány ekkor tudja meg, hogy Leiter Kálmán néven él egy testvére, akinek eddig a létezéséről sem tudott. Írisz nyomozásba kezd, s bátyja után kutatva egyre mélyebbre húzza a város labirintusa. Írisz számára egyedül a tündöklő Leiter Kalapszalon tűnik biztos pontnak, de a ragyogás mögött a legsötétebb titok tárul fel.

 

Angyalok és démonok - SuperTV2, október 23. péntek, 00.25h

Dan Brown regénye alapján! A professzorok sem élnek mind nyugodt életet. Robert Langdon ugyan könyvek között érzi a legjobban magát, különleges tudományára azonban az egyetemeken kívül is szükség van. Régi kódexek tanulmányozása közben merül fel benne a gyanú, hogy új életre kelt egy középkori, titkos testvériség. Az illuminátusok a történelem leghatalmasabb földalatti szervezete volt _ aki viszont kapcsolatba kerül vele, esetleg a titkait próbálja kifürkészni, az életével játszik. De Langdon kutakodásai során egy másik, talán még hatalmasabb ellenséggel is kénytelen szembenézni: a társaság ősi ellenségével, a katolikus egyházzal. Az illuminátusok pokolgépe már élesítve van, ezért a professzor kénytelen Rómába repülni, hogy megkeresse. Egy rejtélyes olasz nő és több száz éves szimbólumok segítségével száguld a bomba nyomában. Lepecsételt kripták, sötét katakombák, elhagyott katedrálisok és a világ legjobban őrzött páncélszekrénye sem állíthatja meg...