Az 5 legmegosztóbb karakterhalál a legnépszerűbb sci-fi sorozatokban

A rajongók nehezen dolgozták fel, amikor kiírták a szereplők közül a Battlestar Galactica Starbuckját, a Csillagkapu Dr. Daniel Jacksonját és a Mulderéket segítő konteósokat.

VIGYÁZAT, SPOILERVESZÉLY!

1. A Lone Gunmen-csapat az X-aktákban

A magyar szinkronban Magányos Harcosoknak nevezett geek trió Mulder ügynök hűséges segítőtársa volt évadokon át az UFO-k utáni hajsza és az űrlényekkel cimboráló titkos kormányzati gépezet elleni harcok során. Bár a kis csapat saját tévésorozata, a The Lone Gunmen nem aratott nagy sikert, a habókos segítőtársakat végül idővel mégis a szívükbe zárták az X-akták rajongói, így a Jump the Shark című epizód mindenkit lesokkolt...

A Magányos Harcosok ugyanis itt feláldozták az életüket azzal, hogy bezárták magukat egy biológiai fegyverrel fenyegető terroristához, ezrek életét megmentve ezzel.

 

 

2. Starbuck a Battlestar Galacticában

Katee Sackhoff karaktere már a sorozat 2004-es indulásakor is parázs viták kereszttüzébe került, mivel egyesek teljesen kiakadtak azon, hogy egy nőt castingoltak erre a szerepre – az eredeti, 1978-as Battlestar Galacticában ugyanis Dirk Benedict alakította Starbuckot. A vagány pilótanőt persze idővel megkedvelte mindenki, így a halála törvényszerűen még parázsabb vitákat váltott ki. Starbuck ugyanis a Maelstrom című részben meghalt, de három epizóddal később visszatért, nem is akárhogyan:

megtalálta a saját gépének a roncsait, benne a saját holttestével – vagyis halott volt, de egyúttal élt is.

Azon, hogy Starbuck akkor most egy szellem vagy egy angyal volt-e, máig jól elvitatkoznak a BSG-rajongók...

 

3. Daniel Jackson a Csillagkapuban

Bár az 1994-es Csillagkapu mozifilmben Dr. Daniel Jackson (James Spader) meghalt, a „szarkofág technológia segítségével” feltámadt a tévésorozatban – csak épp Michael Shanks fizimiskájával. A karakter megölése és újjáélesztése idővel „hagyománnyá vált” a Csillagkapuban, Dr. Jackson és másolatai, illetve alternatív idősíkbeli változatai ugyanis számtalanszor visszatértek a halál torkából. Ez az abszurditás magukat a sorozatbeli karaktereket sem hagyta hidegen, akik nem egyszer így viccelődtek:

– Dr. Jackson belehal, ha ezt meglátja!
– Mi? Már megint?!?

Dr. Jackson „végleges” halála az 5. évad utolsó előtti epizódjában azonban annyira felháborította a rajongókat, hogy egy 11 hónapon át tartó kampányban kezdték el követelni a karakter visszatérését. Így aztán Dr. Jackson feltűnt később a 6. és a 7. évadban is.

 

4. Tasha Yar a Star Trek - Az új nemzedékben

Az eredeti Star Trek, mint a legtöbb korabeli televíziós sorozat, kerülte a főszereplők megölését. Ezt a szabályt a Star Trek 2. - Khan haragja című mozifilm rúgta fel, amelyben Spock (igaz, csak egy rövid időre) távozott az élők sorából. Sokáig úgy tűnt, hogy a halál miatt a Star Trek-univerzumban egyedül csak a szerencsétlen vörös inges Csillagflotta-tagoknak kell aggódnia. Aztán jött a Star Trek - Az új nemzedék című új széria Skin of Evil című epizódja, ahol teljesen váratlanul meghalt a sorozat addigi állandó szereplője, Natasha Yart flottatiszt (Denise Crosby)!

A megdöbbent Trekie-knek nagyon nem tetszett ez a karakterhalál.

Sokan magát a váratlan eseményt kritizálták, mert szerették volna, ha Yar kap valami jelentőségteljes utolsó pillanatot. Mások azt vették a szívükre, hogy a széria egyetlen női főszereplőjét kiírták a sorozatból, ráadásul utána egy férfi vette át a megüresedett posztját az Enterprise űrhajó fedélzetén.

 

5. Spike Spiegel a Cowboy Bebopban

A kultikus anime laza fejvadászának, Spike Spiegelnek a sorsa a mai napig vitatott. A sorozat készítője, Shinichirō Watanabe évtizedek óta kerülgeti a konkrét választ (a Netflix-adaptációt és annak befejezését pedig inkább hagyjuk figyelmen kívül),

így a nézők jelentős része jobb híján elfogadja, hogy Spike végső összecsapásban meghalt.

Igaz, léteznek eltérő vélemények is. Egyesek azzal érvelnek, hogy a befejezés talán nem is annyira tragikus, és felhoznak egy rakás olyan másik esetet, amikor Spike ezerszer veszélyesebb helyzeteket is túlélt. Azok, akik szerint Spike meghalt, a visszatérő szimbolikus képekre hívják fel a figyelmet: például a fehér galambokra, amelyek akkor jelennek meg, amikor a fejvadász összeesik.