Az Újratervezés rendezője első tévéfilmjét forgatja

Tóth Barnabás számtalan rövid- és egy nagyjátékfilm után Hajduk Károllyal, Balla Eszterrel, Jordán Adéllal, Lukáts Andorral forgat mozifilmes igénnyel készülő tévéfilmet.

A 40 éves alkotót még gyerekszínészként ismerhettük meg (láthattuk A legényanyában, az Eldorádóban vagy Szabó Ildikó hátborzongató Gyerekgyilkosságok című alkotásában), majd felnőttként elkezdte ontani magából a jobbnál jobb kisfilmeket, hol Simonyi Balázzsal (Egy szavazat, (terep) SZEMLE) vagy épp Litkay Gergellyel (Az ember, akit kihagytak) közösen, hol egyedül (Vonaton, Autogram, Van egy határ).

A nagy áttörést kisfilmesként – holott addigra már elkészítette bemutatkozó nagyjátékfilmjét Rózsaszín sajt címmel – mégis Újratervezés című rövidfilmje hozta meg a számára, ami 2014-ben szinte felrobbantotta az internetet: a Pogány Judit és Kovács Zsolt főszereplésével készült megható művet több mint másfél millióan látták (ebből egymillió néző három nap leforgása alatt tekintette meg).

Tóth Barnabás most a Médiatanács 120 millió forintos támogatásából forgathatja le pályája első tévéfilmjét, Akik maradtak címmel, F. Várkonyi Zsuzsa pszichológus Férfiidők lányregénye című regénye alapján. A mozis igényességgel készülő kamaradráma az ötvenes években játszódik, és egy nőgyógyász (Hajduk Károly) és fiatal páciense (az újonc Szőke Abigél) között kialakuló barátságról, kötelékről szól. A filmben mások mellett feltűnik Jordán Adél, Lukáts Andor, Balla Eszter, Soma Mamagésa és Nagy Mari is.

Tóth Barnabás a Rózsaszín sajtban. Forrás: Mozinet

 

A Médiatanács blogjának helyszíni beszámolójából megtudhatjuk, hogy az alkotást a martonvásári Brauch Kastélyban forgatják – itt készült például a Félvilág című, szintén mozifilmes igényű tévéfilm is. Mivel a 120 milliós támogatás nem sok mindenre elég, az Akik maradtak kizárólag belsőkben forog, kültéri felvételek nem lesznek.

„Ezt a történetet úgy találtuk ki, hogy a jelenetek többségében ketten vannak egy lakásban. Így megoldható a forgatás ennyiből.

Nagyon kevés napot dolgozunk, de ennél több nem fér bele, így viszont iszonyatosan hajtani kell” – mondta az alkotó.

„Bár ez egy tévés produkció, mi moziként kezeljük, legyen szó a látványról, a forgatókönyvről vagy akár a színészekről. Úgy is mondhatom, hogy művészi igénnyel készül az alkotás. Ez a stábra is jellemző.

A reklámok és a külföldi filmek területéről jönnek a munkatársaim. A tempó, a technikai hozzáállás és a technikai eszközpark mind nagyon igényes. Nekem az a dolgom, hogy üljek a monitor előtt és nézzem, hogy jó-e a felvétel vagy nem, valamint hogy a színészekkel beszéljek, őket instruáljam” – tette hozzá Tóth, akinek a számára azért szokatlan ez a felállás, mert korábban (a pénzszűke miatt) szinte mindig rendező, forgatókönyvíró, színész, gyártásvezető, asszisztens is volt egy személyben.

Jordán Adél. Forrás: Puskel Zsolt / port.hu

 

A Médiatanács-blog megszólaltatta a főhősnő édesanyját alakító Jordán Adélt is. „Nagyon szimpatikus volt, hogy Barna úgy kért fel erre a szerepre, nem castingolt, hanem kifejezetten rám gondolt, és ez mindig nagyon jóleső egy színésznek.

Azt mondta, hogy azért választ engem erre a szerepre, mert egy kedves, melegséget árasztó anyukát szeretne, és ez is igen jólesett.

Egyébként nagy az összhang, és nyugi van itt a forgatáson, ez mindig biztató” – árulta el a színésznő. A tervek szerint az Akik maradtak szeptemberre készül el, és valamikor 2019 februárjáig tűzi műsorára a Duna TV.


(via Médiatanács-blog)