Azért jó, mert senki sem gonosz! - Agymanók

  • Vízer Balázs

Nem feltétlenül baj az, ha hangok szólnak a fejünkben, de mit tesz a Bánat, a Harag, a Majré és az Undor, ha éppen nincs otthon a Derű? Hát mindent jól hazavágnak és kis híján minden emléknek annyi!

Egy barátom csak nemrég látta az Agymanókat, természetesen nagyon szerette, és külön kiemelte, hogy mennyire élvezte, hogy a történetben egyetlen gonosz szereplő sem volt. És én erre nem is gondoltam, bármennyire is tetszett annak idején a film. Mert ugye szinte minden egészestés animációs film és mese mozgatórugója a jó harca a rosszal, de itt erről szó sincsen. Pete Docter (Fel!, Szörny Rt.) rendező tulajdonképpen saját tinilányáról készített filmet, akinek érzelmi kitörései előtt sokáig értetlenül állt, és amikor a filmötletet előadta a Pixar döntéshozóinak, mindenki testületileg bőgni kezdett, annyira meghatódtak.

Merthogy itt a megszemélyesített érzelmek a főszereplők, akik egy Riley nevű kislány fejében dolgoznak. A lány családjával nemrég költözött a nyüzsgő San Franciscóba, hátrahagyva barátait, iskoláit, és különben is, ő egy tini, akinek nem egyszerű megfejteni a viselkedését. A fejében lévő Központban lakik Derű, Bánat, Harag, Majré és Undor, akik közösen reagálnak minden beérkező impulzusra, de rendszerint Derű szava a döntő. Csakhogy ő egy fontos pillanatban véletlenül kikerül a Központból, a többi érzelem pedig valóságos káoszt generál, Derűnek pedig jókora utat kell megtennie, hogy megmentsen mindent.

És tényleg az a szép, hogy nincsenek gonoszok, csak egy összezavarodott kislány fejében egy sor elszabadult érzelem, és mégis elképesztő kalandokon megyünk át. Ha valami elromlik, az csak a véletlen műve, valakinek az ügyetlensége vagy túlbuzgósága okozta, de semmiképpen sem a rosszindulata. Az Agymanók egy fantasztikus utazás rengeteg izgalommal, nagyszerű humorral és persze csodás érzelmekkel, amik/akik közül mindegyiket egy formára komponáltak. Derűben egy csillag alakja van elrejtve, Bánatot egy könnycseppről mintázták, Haragot egy brikettkockáról, Majrét egy idegszálról, Undort pedig egy brokkoliról.

 

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu