Bruce Willis ezer arca

A Sakál olyan, mint egy portfólió, amiben a színész megmutatja, milyen sokféle karaktert képes eljátszani.

Van az úgy, hogy egy film értékét nem a történet vagy a rendezés adja, hanem a benne játszó színészek alakítása. Sőt, az előbbiekre alig-alig emlékszünk, az utóbbi miatt viszont érdemes akár többször is újranézni a filmet. Mi több, az is előfordul, hogy a színészi alakítás elhalványítja a film többi aspektusát. Ez történt az 1997-es A Sakál esetében is, ami valójában a hetvenes években készült A Sakál napja (1973) című thriller remake-je.

A Sakál egy kegyetlen versenyfutás az idővel, hogy sikerül-e időben megtalálni a hírhedt bérgyilkost, akiről szinte senki sem tudja, hogy néz ki, de még ha van is róla személyleírás, folyamatosan változtatja a külsejét. Mint írtam, az idő szorít, ugyanis az orosz maffia felbérelte a kaméleonként bujkáló, mégis Sakál becenéven futó asszaszint, hogy likvidáljon egy kulcsfontosságú, magas beosztású embert Amerikában, akinek persze nem mutatják a fotóját a felbérléskor, sőt, még jól bele is gyűrik az iratmegsemmisítőbe, szóval itt várható egy kisebb csavar.

Sárkány ellen sárkányfű, tartja a mondás, szóval a bérgyilkos ellen egy másik gyilkost, az IRA egykori mesterlövészét mozgósítja az FBI, hiszen Declan Mulqueen (Richard Gere) ismeri a Sakált, de ami még fontosabb: felismeri a módszerét. Innentől megindul a macska-egér játék, pontosabban a macska-macska játék, és az egyik profi vadászik a másik profira. Ennek a fogócskának a legnagyobb nyertese a Sakált alakító Bruce Willis, aki úgy vedlik át egyik személyazonosságból a másikba, hogy csak ámulunk.

Forrás: Universal Pictures

 

A Sakál kétórányi játékidejének legizgalmasabb pillanatai azok, amikor Willis különféle alteregók bőrébe bújik, hogy a visszavonulása előtti utolsó nagy gyilkosságot előkészítse. Mindent gondosan eltervez, minden ügyet más alteregóval intéz, és ez teszi igazán érdekessé ezeket a szekvenciákat:

Willis élvezettel lubickol a különféle karakterekben, és érezhetően ez a szerep jutalomjáték számára.

Pláne a számtalan jófiú után, akiket korábban alakított.

még több infó A sakálról

8 dolog, amit tuti nem tudtál A Sakál című Bruce Willis-filmről

Eredetileg Richard Gere-nek ajánlották fel a Sakál szerepét, és Bruce Willis kergette volna őt. Frederick Forsyth viszont nem volt oda az ötlettől, hogy megint film készül 1971-es bestsellerjéből, A Sakál napjából.

Tovább

 

Emellett sajnos szinte fel sem tűnik, hogy Richard Gere is szerepel a filmben, pedig ő vadászik a Sakálra, ráadásul idővel személyes üggyé válik számára a küldetés. Az viszont nem semmi, mikor először meglátjuk őt körszakállal.