Csöves proliskodás, szaros seggel jégkockaolvasztás, non-stop pöcsmutogatás a ValóVilág? Nem egészen

Ha felszínesen nézzük a ValóVilág 11-et, akkor tényleg csak erről szól, de érdemes jobban megfigyelni, hogy mi is történik a villában ezzel a maréknyi emberrel.

A ValóVilágot szidni igazából nem kihívás. Ha csak pár percre elcsípi a műsort az ember, máris bőven elég muníciója van ahhoz, hogy (szerinte) jól megalapozott indokkal tudjon fröcsögni a műsorról, a benne szereplő emberekről, úgy általánosságban a fertőről, ami behálózza a kereskedelmi tévézés legsötétebb bugyrait, ami természetesen kihat az ártatlan kis világunkra, tehát az egész társadalom elcseszettségének is megvan az epicentruma, sőt, a mai fiatalokról alkotott látlelet is megszületik egyből. Akinek az a hobbija, hogy sportot űz saját maga és a környezete indokolatlan felidegesítéséből, az nyugodtan nézheti pusztán így is az RTL kettőn futó realityt, de az a helyzet, hogy úgy sokkal jobb nézni, ha elkezdünk mélyebbre ásni.

Forrás: RTL sajtóklub

 

Nem Heidegger tanulmányai mögül kikandikálva nézem a show-t, nem Derridával álmodva elmélkedem Rico és a testápoló intim kapcsolatán, de még csak nem is a bennem rejlő John Locke forgolódik, hogy valami tapasztalás útján szerzett filozófiai ömlengést írjak Szesz, mámor, jó'van, lehet kussolni címen Lamin viselkedéséről; csak sokkal elgondolkodtatóbb a ValóVilág, ha nem agyatlanul bezombulva nézi az ember.

Vegyük alapul az első botrányt generáló részletet, ami sok címlapot megjárt, amikor VV Ákos azt mondta, hogy

Bárki, aki farmernadrágot felvesz, az egy proli csöves.

Ha pusztán a szöveget nézzük, akkor is minimum két értelmezéssel szembesülünk. Az egyik elég egyértelmű, hogy itt VV Ákos lenézi azokat az embereket, akik farmernadrágot viselnek. Természetesen lehet ezzel is vitatkozni, hisz abszolút ízlés kérdéséről van szó. Meg egy kicsit azért pénztárca kérdése is, tehát máris társadalmi osztályok és formák degradálásánál tartunk. De mi van akkor, ha VV Ákos értékrendje szerint a proli csöves kifejezés nem azt jelent, amire a többség gondol, amire Ákos kijelentését magára vevő farmert viselő emberek gondolnak? Mi van akkor, ha Ákos szerint a proli csöves egy helyettesítő jelző a hétköznapi viseletet hordó emberre? Lehet, hogy Ákos egy olyan kifejezést használt, aminek a mögöttes tartalma a baráti társaságában közismert, szinte már elkoptatott (mint egy farmer), jelentése így lényegében nincs is.

Forrás: RTL sajtóklub

 

Illetve mennyire lehet komolyan venni Ákos kijelentését? Ha az Ákos által alkotott, farmernadrágot viselő emberek definícióját tekintjük érvényesnek, akkor az azt is jelenti, hogy Ákos univerzumában egy proli csöves a Cápák között című műsor arca, az agrármilliárdos Moldován András. De mondhatnék erősebb neveket is. Csak annyit írnék, hogy vannak fotók arról, amint az ország egyik legismertebb influenszere zakóban és farmernadrágban sétált a 9. kerületi Claro Bisztró előtt. Ő is proli csöves lenne? Nem állítom, csak kérdezem.

Eddig tehát, ha úgy nézzük, akkor van egy divattal kevert társadalmi előítéletességünk, valamint egy súlyos fogalomtévesztésünk. És akkor nézzük meg ezt a kijelentést úgy, hogy rakunk egy arcot is mellé, mert mindez, hogy "Bárki, aki farmernadrágot felvesz, az egy proli csöves" egy 24 éves egyetemista fiútól származik. Nyilván eddig is volt egy prekoncepció arról, hogy milyen figura lehet az, aki elmegy a ValóVilág 11-be szerepelni, így meg pláne meg is van az oka az embernek arra, hogy legyintsen az ilyen emberek szájából elhangzó kifejezésekre, amik igazából csak úgy bele lettek mondva a semmibe. De mi lenne akkor, ha ezt Tóth Gabi mondja? Esetleg Majka? De azon is érdemes elmélkedni egy sort, hogy mi van akkor, ha ezt ugyanez a bizonyos Ákos mondja, csak a VV előtag nélkül.

Károly Ákos, 24 éves egyetemista szerint, bárki, aki farmernadrágot felvesz, az proli csöves. Érdekelne ez  bárkit is? Lenne, aki felháborodna azon, hogy egy 24 éves budapesti egyetemista mit gondol azokról az emberekről, akik farmert viselnek? Lenne egy erős tippem rá, hogy még csak hír se lenne belőle. De persze minden kontextus, idő, tér és személy kérdése. 

Szóval bőven tele van érdekes és izgalmas réteggel ez a valóságshow, amit oda-vissza lehet értelmezni a puszta nézésén túlmenően. A szereplőkben tombol a birtoklási mánia, a kisajátítási kényszer. Impulzusról impulzusra élnek, így minden másodpercüket egy feszült közegben élik meg. Egyik pillanatról a másikra változnak az érzelmek, mert van, aki azzal foglalkozik, hogy felhívja magára a figyelmet: akár azzal, hogy lefekszik valakivel, vagy azzal, hogy a nemi szervét mutogatja. Közben a verbális és nonverbális bántalmazás színes palettája megfigyelhető a műsort nézve.

Forrás: RTL sajtóklub

 

Vannak jól látható összefeszülések, ahol a két fél nyíltan megmondja a másiknak a véleményét. Amikor ez két, a villa hierarchiája szerint két egyenlő rangú fél között zajlik, azt fair "küzdelemnek" tekinti az ember. Nyilván más kérdés, hogy ezek a trágár megnyilvánulások, ami nem ínye az úri nézőközönségnek.

És akkor ott van Rico, aki nem éppen a lakók szíve csücske, pedig az összefoglalók szerint erre olyan nagyon azért nem szolgált rá. Vannak persze utalások, de kicsit alaptalannak tűnhet az iránta érzett ellenszenv. Nézőként azt látja az ember, hogy Rico nincs tisztában minden szó jelentésével, ezért vitákban, érvelésben nem túl erős. A többiek ezért (is) le- és hülyének nézik. Teljesen kiközösítik. Ami valahol érthető, hisz minden csoportban van egy természetes szelekció. Nem lehet mindenki mindenkivel jóban. Vannak különcök, akik nem passzolnak sehova. 

Nehéz megérteni ezeket a karaktereket. Egyszerűbb őket elítélni, suttyó prolinak beállítani, mint elgondolkodni azon, hogy nem biztos, hogy ők vannak annak a bizonyos polcnak a legalján, hanem mi, a nézők, a ValóVilágról szóló híreket kettővel nagyobb mellénnyel és arccal olvasók képzeljük magunkat egy sokkal magasabban lévő polcra. És még csak ilyen következtetéseket sem biztos, hogy érdemes levonni, hisz ez a VV egy (a nézőkre is kiterjedő) szociológiai emberkísérlet, ami a természetes közegükből kiragadott, főként 20-as éveikben járó fiatalok, mások által megtervezett mindennapjait mutatja meg úgy, hogy közben tisztában vannak azzal, hogy a viselkedésük, a villán belüli kapcsolataik erősen befolyásolják a 36 millió forintos fődíj megnyerésének esélyét. 

Forrás: RTL sajtóklub

 

De persze van úgy is, hogy egy óriási jégkockát olvasztanak fel a lakók, ki a kezével dörzsölve azt, ki a mellét használva, ki pedig pornósztárokat megszégyenítő(?) vad lefetyeléssel. Ebben azért nehéz mélységeket keresni, ha csak azt nem, hogy mennyi mindenre képesek egy ilyen totálisan izolált és egyben hiperstimulált helyzetben egy aprócska részfeladat megnyeréséért a játékosok.