Emlékszel, milyen volt Nicole Kidman a Walt Disney mesedélutánban?

Az ausztrál sztár bő 20 évvel ezelőtt cowboylányként mosolygott ránk a Kacsamesék és a Csipet csapat között.

Akik a '80-as évek végén és a '90-es évek elején voltak gyerekek, a mai napig kedves emlékként őrzik a szívükben a Magyar Televízión vasárnap futó családi Disney-maratont. És valószínűleg azóta is utálják Antall Józsefet, Boross Pétert meg az MDF-et, mivel az első miniszterelnökünk halálhírének bejelentése miatt 1993. december 12-én félbe szakadt a Kacsamesék. Emellett persze más emlékezetes pillanatokat is adott nekünk a '90-es évek elején a Disney: például a 18 éves Nicole Kidmant, aki büngyürhajú cowboylányként mosolygott ránk a tévéképernyőről az Ausztrál Expressz című tévésorozatban.

Walt Disney bemutatja címen futó rajzfilm- és tévésorozat blokk ma már ugyanolyan tökéletes szociológiai lenyomata a rendszerváltás utáni Magyarországnak, mint a Szomszédok. Itt láthattunk ugyanis először magyarul olyan meséket és reklámszpotokat, amikért addig csak a Sat1-en, a Pro7-en, a Super Channelen vagy a Sky-on csíphettünk el, ha elég sokáig tekergettük a piros kis pöcökkel a Videoton tévé hangolóját. Ma már köztudott, hogy a The Walt Disney Company erőforrásokat nem kímélve, tudatosan létesített a milliomos Dagobert bácsival egy harsány, kapitalista hídfőállást a volt kommunista blokk országaiban, ahol dizájnos MB társasjátékokkal és kalandos tévésorozatokkal mutatták be, mennyivel jobb és vonzóbb világ a Nyugat fogyasztói társadalma a Kelet hiánygazdaságánál.

Tiki, Niki, Viki, a gumimacik, a Csipet Csapat és Balu kapitány mellett ekkor ismertük meg Guy Williams folyton vigyorgó Zorróját és a mókásan dagi Garcia őrmestert, az űrből száműzött Jesse-t, akire nehéz napok köszöntöttek a Föld nevű bolygón, és Kalóz Jacket, akinek száz embert kellett megmentenie a XX. században, miközben folyamatosan üldözték a béna alumíniumrobotoknak kinéző morgoncok.

Ezek között a családbarát sorozatok között bukkant fel az Ausztrál Expressz. 1983 és 1985 között készült, mi pedig valójában csak azért kaptuk meg 1991-ben a Disney-től, mert az Egyesült Államokban óriási népszerűséggel futott a Disney Channelen, a cég pedig biztosra akart menni, és egy jól bevált sorozattal akarta a vasárnaponként a képernyő elé szögezni a magyar gyerekeket és felnőtteket.

A sorozat az 1860-as évek Ausztráliájában játszódott, vadnyugati állapotok között, postakocsikkal, banditákkal, aranylázzal, pisztolypárbajokkal. A történet középpontjában két mindenre elszánt, talpraesett asszony állt: Kate (Liz Burch), a postakocsi szolgálat főnöke, és Maggie (Louise Caire Clark), aki aranyásó férjét keresve érkezett Amerikából a kontinensnyi szigetre.

A további fontos szereplők között volt még két fogathajtó is. A Kossuth-szakállas Jack Taylor (Rod Mullinar), aki előszeretettel csapta a szelet a két nőnek, és az Amerikából jött cowboy, Con Madigan (Jay Kerr), akit szintén nem hagyott hidegen Kate és Maggie szépsége. A két fickó jelleme tűz és víz volt (ezzel elég sokszor el is játszottak az alkotók), épp ezért az iskolában is komoly verekedések kerekedhettek abból, hogy ki kit alakítson a nagyszünetben az udvaron, mivel a karót nyelt gentlmenat, Jack Taylort senki sem akarta elvállalni, mindenki a vagány Con Madigan akart lenni. Épp ezért volt érthetetlen, hogy Nicole Kidman karaktere, Annie miért pont Jackbe szeretett bele a Han Solo-szerű Con helyett.