Erről az akciófilmről többet kéne beszélnünk

A szokásosnál is jobb Denzel Washingtonnal, az akcióhősként szárnyait próbálgató Ryan Reynoldsszal és egy ütős sztorival készült Védhetetlen több dicséretet is megérdemelne.

Volt idő, amikor Ryan Reynolds még nem a Deadpoolból (2016) ismert, cinikus, mindenkinek beszólogatós, de összességében nagyon vicces figurát hozta, viszont túl volt a korai vígjáték korszakán is, és nyilván ki akarta magát próbálni valami másban. Ehhez volt tökéletes a latinos neve ellenére Skandináviából érkező Daniel Espinosa (Instant dohány) filmje, a Védhetetlen (2012), amiben egyszerre lehetett akcióhős és ártatlan képű kívülálló.

Persze hősünk, Matt Weston (Reynolds) kezdetben cseppet sem kívülálló, hiszen a CIA-nak dolgozik, bár nem ő az ügynökség ásza. Az elmúlt öt évben egy eldugott, eseménytelen fokvárosi poszton teljesített szolgálatot. Noha már nagyon szeretne teljes képesítésű ügynök lenni, és évek óta várja a lehetőséget, hogy bizonyítson, egyelőre be kell érnie azzal, hogy őrzi a CIA teljesen üres védett házát, hátha egyszer mégis szükség lesz rá. És egy nap tényleg szükség lesz rá: ide hozzák a követségen önmagát feladó Tobin Frostot (Denzel Washington), aki egykor a hírszerzés legjobb ügynöke volt, ám önállósította magát, és titkos információkat adott el mindenkinek, akinek volt elég pénze. És most visszatért a rezervátumba, egy titokkal. Ahogy Frostot beszállítják kihallgatásra, zsoldosok érkeznek, és ízekre szedik Weston védett házát, lemészárolva mindenkit, aki az útjukba kerül. Az őrnek és a rabnak éppen hogy sikerül megmenekülnie, és nem kell sokat agyalniuk azon, honnan jöhettek a támadók. A kérdés inkább az, megbízhat-e hősünk a férfiban, akiről nemrég még úgy tudta, ő hazája első számú ellensége.

Az egészben az a trükk, hogy bár kétségkívül Reynolds karaktere az igazi főszereplő, Washington Tobin Frostja az, aki mozgatja a szálakat, és aki végig manipulálja hősünket – nyilván végig kérdéses, hogy ez jó-e neki vagy sem. Nem mellesleg, ha van testhezálló szerepkör Denzel számára, hát ez az. És a kettejük játszmája, illetve a szélesebb kémsztori mögött pedig ott van egy kőkemény akciófilm, remekül koreografált üldözésekkel és zúzós összecsapásokkal, tényleg a legmagasabb színvonalon.  Espinosa ráadásul remek arcokat talált, de az olyan veterán karakterszínészek mellett, mint Brendan Gleeson, Robert Patrick, Sam Shepard vagy Liam Cunningham a műsort igazából a libanoni származású svéd színész, Fares Fares (Nyomtalanul, Fácángyilkosok) viszi el.

Amennyiben értesítést szeretne kapni az olimpiával kapcsolatos Port.hu tartalmakról, kattintson ide és iratkozzon fel az értesítésekhez.

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu