Ezek a legjobb filmek csütörtökre

Itt a kispéntek, ezekkel a filmekkel lehet ünnepelni este.

Válótársak - Filmcafe, június 3. csütörtök, 19.15h

Audrey Woods (Julianne Moore) és Daniel Rafferty (Pierce Brosnan) egymással szöges ellentétben álló két felfogás szerint végzi ügyvédi munkáját. Legyenek bár eltérőek a módszerek, vesztett pere még egyiküknek sem volt. Itt van hát az ideje, hogy végre összemérjék az erejüket és az eszüket! Erre kiváló alkalmat szolgáltat, amikor egy híres rocksztár-divattervező-házaspár perében az egymással szembenálló feleket épp nekik kell védeniük. A tét nagy: a két híres ügyfél ugyanarra az írországi kastélyra vetett szemet. Audrey és Daniel azonnal Írországba utaznak, hogy külön-külön beszerezzék a számukra kedvező tanúvallomásokat.

 

Mondvacsinált hős - Film4, június 3. csütörtök, 20h

Hősök márpedig léteznek _ állítja Gale Gayley, a rámenős riporternő, aki 53 utastársával együtt repülőszerencsétlenség áldozata lesz. Bernie LaPlante, a piti kis csaló éppen arra jár, s meghazudtolva önmagát, élete kockáztatásával megmenti a gép utasait, majd egyszerűen tovább áll, nem hagyva hátra mást, mint egy fél pár ócska cipőt. A riporternő rögtön felismeri a történetben a nagy lehetőséget és elindít egy sorozatot a chicagói tévében, mely személyes hangvételű beszámolókban dolgozza fel a katasztrófa történetét. A titokzatos idegen egyik percről a másikra az érdeklődés középpontjában találhatná magát és egymillió dollárral lehetne gazdagabb. Ám egykori útitársa a helyébe lép és a hős megmentőnek adja ki magát.

 

A Karib-tenger kalózai - A Fekete Gyöngy átka - Viasat3, június 3. csütörtök, 21h

A szélhámos, ugyanakkor elbűvölő Jack Sparrow kapitány idilli kalózélete teljesen a feje tetejére áll, amikor ősellensége, az agyafúrt Barbarossa kapitány ellopja a hajóját, a Fekete Gyöngyöt, majd pedig megtámadja Port Royal kikötőjét, elrabolva a kormányzó gyönyörű lányát, Elizabethet. Elizabeth gyerekkori barátja, Will Turner összefog Jackkel, és bátor kísérletet tesznek a lány megmentésére, valamnt a Fekete Gyöngy visszaszerzésére. Amit Will viszont nem tud, az az, hogy egy átokkal sújtott kincs arra ítélte Barbarossát és legénységét, hogy élő-halottak maradjanak az idők végeztéig.

 

King Kong - Mozi+, június 3. csütörtök, 21h

A vállalkozó szellemű és kalandvágyó rendező, Carl Denham úgy dönt, hogy lelép a stúdiója vezetői elől, akik azzal fenyegetik, hogy nem adnak pénzt legújabb filmje befejezéshez. Carl így gőzösre száll a csapatával és az alkalmi főszereplőjével, Ann Darrow állástalan színésznővel. Szingapúr helyett azonban Denham a misztikus, legendákkal övezett Koponya-szigeten akar forgatni. A rendező azonban az újdonsült sztárjával, a kelletlen forgatókönyvírójával, valamint a stábjával végül olyan kalandba keveredik az eldugott szigeten, amelyet a legmerészebb álmaikban sem tudtak elképzelni…

 

Hajnali mentőakció - Film Mánia, június 3. csütörtök, 21h

A film főhőse a német születésű Dieter Dengler, aki egész életében pilóta akart lenni. 18 éves korában az Egyesült Államokba költözött, ahol a vietnámi háború idején beállt a hadseregbe. Egy bevetés során a gépét azonban lelőtték Laosz felett, őt pedig foglyul ejtették. Ám a kínzások, éheztetések nem vették el Dieter életerejét: szökést tervezett, majd meg is valósított néhány társával együtt. A Hajnali mentőakcióban Christian Bale élete egyik legnagyobb alakítását nyújtja Dengler szerepében. Nagyszájú amerikai katona, megalázott fogoly, messianisztikus törvényen kívüli _ Bale a szerep egyes vetületeit olyan szenvedélyes erővel alakítja, hogy Herzog múzsájának, Klaus Kinskinek hasonlóan felejthetetlen játékát juttatja eszünkbe. Az operatőri munka is lenyűgöző, noha egyszerűbb és közvetlenebb, mint Herzog korábbi filmjeiben _ a forgatókönyv lendületes.

 

Vakon - Moziverzum, június 3. csütörtök, 21h

A francia rendőrség rejtélyes és brutális gyilkosságok ügyében nyomoz. A nyomok pedig legnagyobb meglepetésükre egy vak férfihoz vezetnek, akire sehogy sem tudják rábizonyítani az elkövetéseket.

 

Távol tőled - M5, június 3. csütörtök, 21h

A fiatal írótehetség Grant és az éppen munkanélküli Sofia Los Angelesben élnek, és családalapítás előtt állnak. Egyik nap Sofia ajánlatot kap az egyik cégtől. Ez lenne az álommunka számára, csak éppen haza kellene költöznie érte Romániába. Meggyőzi Grantet, hogy amíg következő könyvét írja, költözzenek egy évre Bukarestbe. Az ott töltött időt azonban megsínyli a kapcsolatuk: míg Grantet szinte felemészti a honvágy, és teljes alkotói válságba, majd depresszióba esik, addig Sofia egyre jobban élvezi a felelősségteljes munkáját...

 

Phillips kapitány - Filmcafe, június 3. csütörtök, 21h

Szomáliai kalózok fenyegetik az Adeni-öbölben áthaladó teherhajókat. Egy nappal azután, hogy az Amerikai Tengerészeti Hivatal 2009-ben figyelmeztetést ad ki emiatt, támadás éri a Maersk Alabama nevű, afrikai segélyszervezeteknek árút szállító teherhajót. Miközben a legénység elbarikádozza magát a gépházban, Richard Phillips kapitány a hídon marad. Idegőrlő tárgyalás kezdődik a kapitány és a kalózok vezére között. Végül Phillips túsznak ajánlja magát a legénység szabadságáért cserébe. Igaz történet.

 

Szabad lélegzet - Duna Tv, június 3. csütörtök, 22h

Az intézetben nevelkedett csinos, fiatal szövőnő, Jutka zavaros, rendezetlen kapcsolatok után megismerkedik egy egyetemista fiúval, Andrással. A kisebbségi érzéstől szenvedő lány azt hazudja a fiúnak, hogy ő is egyetemista. Kibontakozó szerelmüket egyre jobban zavarja ez a hazugság. András mindenben meg akar felelni munkásból értelmiségivé avanzsált szülei elvárásainak, és ez sok konfliktus elé állítja az érzékeny lányt. Jutka fellázad a megalázó szituáció ellen...

 

Hazug - M2, június 3. csütörtök, 22.15h

Laura Nielson, a fiatal tanárnő nemrég szakított barátjával egy évek óta tartó kapcsolat után, amikor egyik tanítványának apja, Andrew Earlham, a jóképű özvegy sebész randevút kér tőle. A vacsorarandi mindkettejük számára jól sikerül, ám másnap egy szörnyű vád kap szárnyra, amely mindkettejüket a bizonytalanság és a félelem poklába sodorja.

 

Schindler listája - SuperTV2, június 3. csütörtök, 22.40h

Egyetlen ember is képes lehet arra, hogy a körülmények ellenére megváltoztassa a dolgok menetét. A mondás igazát mi sem bizonyítja jobban, mint Oskar Schindler története. Steven Spielberg nem sokkal a megjelenése után elolvasta az ausztrál Thomas Keneally regényét, mégis 10 évnek kellett eltelnie, hogy elég érettnek tartsa magát a Schindler listája filmre vitelére.A film főhőse, Oskar Schindler született üzletember és szerencsejátékos. A második világháború legelején elkerül a megszállt Lengyelországba és azonnal megérzi, milyen hatalmas üzleti lehetőségek nyílhatnak meg előtte. Baráti kapcsolatok és némi ügyeskedés révén megszerez magának egy gyárat _ a Deutsche Emailware Fabrikot _ és nem győz eleget tenni a beözönlő megrendeléseknek. Könyvelője, Itzhak Stern rábeszéli arra, hogy minél nagyobb számban foglalkoztasson zsidókat, így nemcsak olcsó munkaerőt talál magának, hanem segíthet a koncentrációs táborokban szenvedő embereken. A gyár hamarosan a zsidók egyetlen menedéke lesz. 1944-ben a nácik az Endlösung, azaz a zsidókérdés végső megoldása jegyében bezáratják a helybéli táborokat, és a rabokat Auschwitzba és Treblinkába, vagyis a biztos halálba akarják küldeni.Schindlernek gyorsan lépnie kell, ha meg akarja menteni a munkásait. Némi korrupció árán rábeszéli a német hatóságokat, hogy a termelés szempontjából nélkülözhetetlen munkásokkal együtt a gyárat áttelepíthesse a cseh-lengyel határra, Brinnlitzbe. Ekkor készül el az 1100 nevet tartalmazó lista, amelynek résztvevői kalandos úton, de megmenekülnek a krematóriumokból. Brinnlitzben Schindler gondoskodik arról, hogy a gyár fennállásának 7 hónapja alatt semmi olyasmit ne állítson elő, amelyet a németek hadicélokra tudnának használni. 1945. május 7-én, amikor a tábor lakói megtudják, hogy a németek kapituláltak, és abban is biztosak, hogy az oroszok pillanatokon belül elérik Brinnlitzet, Schindler elbúcsúzik védenceitől. Magára hagyja őket, mert tudja, jobb, ha az amerikaiak kezére adja magát...

 

Éjjeli féreg - Paramount Network, június 3. csütörtök, 23.55h

Az amerikai álom elérhetetlen távolságba került Lou Bloom (Jake Gyllenhaal) generációja számára. A munkanélküliség, nagyratörő célok és az elkeseredett próbálkozás olyan útra sodorja a férfit, ami a mélybe vezet. Minden éjjel, míg a város az igazak álmát alussza, véres sztorikra éhes mini stábok, gyors kocsikkal, kamerákkal és harsogó rendőrségi rádiókkal felszerelve portyáznak a terpeszkedő Los Angeles szennyes utcáin. A rendőrséget megelőzve egyik tetthelyről a másikra rajzanak és a felvételeket a televízióknak eladva váltják dollárra a vért. Lou megmámorosodik a nagy pénzzel kecsegtető lehetőségtől és gátlástalanul gázol át mindenen és mindenkin a sötétben.