Igazából a Netflix a Golden Globe nagy nyertese

Tarolt az idei rendhagyó díjátadó gálán A Korona és A vezércsel, Jodie Foster látványosan visszatért, Jason Sudeikis pedig mackófelsőben vigyorogva lett legjobb férfi főszereplő. Összeszedtük a legfontosabb érdekességeket, a nagy meglepetéseket és az online bejelentkezésekben felbukkanó kutyákat!

2021. február 28-án éjjel rendhagyó módon zajlott le az „az Oscar előszobájának” számító 78. Golden Globe-gála. A rangos eseményt ugyan ismét a Beverly Hills-i Beverly Hilton szálloda színháztermében rendezték meg (ahogyan már annyiszor a díj történetében), és ezúttal is a Amy Poehler–Tina Fey-duó volt az est házigazdája (ahogy 2013-ban, 2014-ben és 2015-ben is), de csak Poehler volt jelen a Hiltonban, Fey New Yorkból jelentkezett be. A világméretű koronavírus-járvány elleni védekezés jegyében a Golden Globe-esélyes, szépen kiöltözött hollywoodi sztárok sem a színházterem nézőtrén ültek, hanem otthon, és néha bevágták őket az NBC csatorna közvetítésébe, ahogy a laptop előtt vagy a kanapén ücsörögve tapsolnak, vagy épp a családtagjaikkal együtt örülnek az elnyert díjaknak. A kissé furcsára sikeredett ceremónia így igencsak bővelkedett mókás jelenetekben. Például amikor Tina Fey New Yorkban a nyitóbeszéd alatt úgy tett, mintha megcirógatta volna a Los Angeles-i kolléganőjét – mire ez kéz tényleg benyúlt a képbe Amy Poehler mellett, és elkezdte simogatni a színésznőt:

Vagy amikor a melegítőben webkamera elé ülő Jason Sudeikis nyerte meg a legjobb férfi főszereplő (komédia vagy musical tévésorozat) kategóriát a Ted Lassóval:

Vagy amikor David Ficher mérgében bedobott egy felest, amikor Aaron Sorkin elcsaklizta előle a legjobb filmforgatókönyv díját A chicagói 7-ek tárgyalásával:

Az biztos, hogy a koronavírus radikálisan megváltoztatta az eddigi hollywoodi szokásokat, és mivel a karantén miatt az emberek nyitva tartó mozik híján a különböző streaming platformokat nézték otthon, az idei Golden Globe-gála nagy nyertese a Netflix lett.

A Netflix saját gyártású produkciókkal elnyert díjai:

  1. Legjobb tévésorozat - dráma: A Korona
  2. Legjobb színész - drámai tévésorozat: Josh O'Connor (A Korona)
  3. Legjobb színésznő - drámai tévésorozat: Emma Corrin (A Korona)
  4. Legjobb színésznő televíziós mellékszerepben: Gillian Anderson (A Korona)
  5. Legjobb minisorozat vagy tévéfilm: (A vezércsel)
  6. Legjobb színésznő - minisorozat vagy tévéfilm: Anya Taylor-Joy (A vezércsel)
  7. Legjobb forgatókönyv - film: Aaron Sorkin (A chicagói 7-ek tárgyalása)
  8. Legjobb színész - filmdráma: Chadwick Boseman (Ma Rainey: A blues nagyasszonya)

Gillian Anderson győzelme nem volt különösebben nagy meglepetés – én magam is előre megjósoltam A Korona 4. évadának kritikájában, hogy ha a színésznő nem kap díjesőt a Vaslady megformálásáért, akkor az igazság tényleg odaát van. Josh O'Connor és Emma Corrin is egészen hihetetlenül átlényegültek Károly herceggé és Diana hercegnővé, de hogy mindketten díjat fognak kapni, arra azért valószínűleg kevés fogadóirodában tettek téteket. A Netflix egyébként valószínűleg még több díjat behúzhatott volna az idei gálán, ha a David Fincher náluk vetített életrajzi drámája, a Herman J. Mankiewiczről szóló Mank tényleg egy díjesőt érő himnusz lett volna Hollywood aranykorához, és nem totális rendezői tévút.

Forrás: Netflix

 

Igaza lett a kritikusoknak: nő rendezte a legjobb 2020-as filmet

Decemberben mi is megírtuk itt a Port.hun, hogy az IndieWire, a Variety és a The Hollywood Reporter, valamint számos európai, latin-amerikai, afrikai, ázsiai és közel-keleti újságíró szavazata alapján a tavalyi év legjobb filmje kínai Chloé Zhao rendezésében elkészült road movie, A nomádok földje lett, amelyben egy nő (Frances McDormand) a 2008-as gazdasági világválság idején úgy dönt, kivonul a civilizációból, és inkább modern nomádként éli tovább a mindennapjait. Bár McDormand nem kapott Golden Globe-ot az alakításáért, A nomádok földje lett a legjobb filmdráma, Chloé Zhao pedig a legjobb filmrendező.

A gála nagy vesztese: az HBO

A gála nagy vesztese idén a Netflix legfőbb riválisának számító HBO lett. A platform korábban, például a Maffiózók idején még betonbiztosan húzta be az Arany Glóbuszokat, most viszont egyedül csak Mark Ruffalónak sikerült ez a bravúr az Ez minden, amit tudokkal (Nicole Kidman és Hugh Grant négy kategóriában is esélyes Tudhattad volna például díj nélkül maradt). Szintén díj nélkül maradt a legjobb drámasorozat kategóriában a Lovecraft Country, az azonos című Matt Ruff-regényből készült horrorsorozat, ami nem is igazán Lovecraft rettenetes szörnyetegeiről szólt, hanem az 1950-es évek Amerikájának rasszizmusáról, olyan kiváló színészek múltidézésében, mint Jonathan Majors és Jurnee Smollett.

A Disney-nél és az Amazonnál aligha szomorkodnak

A Disney+ jelenleg legnépszerűbb produktuma, a The Mandalorian sem nyerte meg a legjobb drámasorozat kategóriáját (furcsa is lett volna, ha elorozza a díjat A Koronától), de a Disney-nél ezt aligha bánják – főleg, hogy az eredetileg mozis blockbusternek szánt, de végül a streaming platformjukon bemutatott új Pixar-mese, a Lelki ismeretek két díjat is nyert (legjobb animáció és legjobb filmzene). Szintén két díjat kapott a ménkű hosszú eredeti című Borat 2 (legjobb vígjáték/musical, legjobb vígjáték/musical színész: Sacha Baron Cohen), amit az Amazon Prime mutatott be tavaly.

A nagy visszatérő: Jodie Foster

Legyünk őszinték: az Oscar-díjas színésznő a pont 10 évvel ezelőtti Hódkóros óta (amiben Mel Gibson egy plüssállattal diskurált) nem különösebben hívta fel magára semmivel sem a figyelmet. Gonoszkodott egy kicsit az Elysium - Zárt világban, leforgatta a Pénzes cápát, és rendezett pár epizódot olyan kultsorozatokban, mint a Kártyavár és a Black Mirror. Aztán most (teljesen megérdemelten) behúzott egy Golden Globe-ot a The Mauritanian című drámával, amelyben egy Nancy Hollander nevű ügyvédet alakít, aki az utolsó reménysége a hírhedt guantanamói börtönben éveken át jogtalanul fogva tartott Mohamedou Ould Slahinak (Tahar Rahim).

Az idei Golden Globe-gála abszolút kedvencei: a háziállatok

A 2021-es díjátadó talán kicsit bensőségesebb lett azáltal, hogy a sztárok nem mindegyike öltözött ki úgy, ahogy máskor (szerintem Jason Sudeikis mackófelsőjét még sokáig emlegetni fogjuk!), és bepillantást nyerhettünk az otthoni hétköznapjaikba is. Jodie Fosteréknél például a Ziggy nevű kutyájuk is a show része lett, de Regina King is nagyon mókás volt, ahogy a beköszönő interjúja alatt ott hortyogott a háttérben Cornbread nevű házi kedvence (a színésznőt egyébként idén a One Night in Miami című dráma rendezőjeként jelölték).

(via Variety & The Verge)