Ilyenek voltak a régi szuperhős filmek

A nagy és vérprofi Marvel és DC gigaprodukciók előtt is készültek szuperhősös filmek, akkor, amikor még nem is tudtuk, hogy ezek igazából képregényfeldolgozások.

Péntek: A maszk (1994)

A Maszk karaktere a Dark Horse Comics szellemi gyermeke, bár ezt a film megjelenésekor kevesen tudták, nagyrészt azért, mert Jim Carrey felturbózott játéka mindent elhomályosított. Ő Stanley Ipkiss, az egyszerű banki hivatalnok, egy igazán szánalmas, kétbalkezes figura. Bármibe fog, az homlokegyenest ellenkezőleg sül el, de csak addig, amíg rá nem vigyorog a bandzsa szerencse egy ősi maszk képében. Elegendő, ha az arcára húzza, és Stanley Ipkiss többé nem az, aki volt! Új énje szórakoztató, szívdöglesztő, akinek minden trükk a kisujjában van. Ám hamarosan a maszk új gazdához kerül, aki korántsem ilyen szórakoztató, s azt tervezi, hogy emberfeletti erejével uralma alá hajtja a várost.  És hősünknek nem csak a várost, de a nagyon fiatal Cameron Diazt is meg kell mentenie.

Szombat: Fantasztikus négyes (2005)

Ez volt a Marvel első, szuperhősökből álló csapata, és volt idő, amikor a Fantasztikus Négyes igenis menő volt – természetesen a 2014-es katasztrofális rebootolás előtt. És kik ők? Két tudós, Reed Richards (Ioan Gruffudd), Sue Storm (Jessica Alba), egy pilóta, Johnny Storm (Chris Evans), valamint Ben Grimm asztronauta (Michael Chiklis), akik űrexpedícióra indulnak egy kozmikus vihar közepébe, de a kozmikus sugárzás megváltoztatja a legénység DNS-ét. És igen, kicsit megváltoznak, van, aki képes megnyúlni, van, aki hihetetlen gyors lesz, van, aki lángol, és hát van az a pasi, aki nagyon ronda lesz és olyan, mint a repedezett beton, csak vörös. Az együtt elszenvedett tragédiát igyekeznek előnyükre fordítani, és egy csapatként szállnak szembe az időközben gonosz acélemberré változott korábbi támogatójukkal,  Doommal (Julian McMahon). És ez helyenként még vicces is, és a korához képest nagyon látványos.

Vasárnap: Penge: Szentháromság (2004)

Bizony, a félig ember, félig vámpír vérszívóvadász is képregényhős, a Marvel teremtménye, és mint ilyen, az elsők között van, akire egy egész szériát építettek – és sokan vannak, akik azt remélik, hogy ez nem ért véget ezzel a résszel. Ami nem elsősorban arról híres, amiről szól, hanem arról, ahogy Wesley Snipes viselkedett a forgatáson. A nap részét ugyanis a marihuána illatban fürdő lakókocsijában töltötte, a többi stábtaggal cetliken keresztül kommunikált, Ryan Reynoldsszal nem volt hajlandó szóba állni, így David S. Goyer rendező kénytelen volt a kevés felvett anyag manipulálásával, Snipes digitális megsokszorozásával és dublőrökkel dolgozni, és meglepő módon ez alig látszik a végeredményen. És miről is van szó? A gyilkossággal vádolt Penge kénytelen szövetkezni néhány önjelölt vámpírvadásszal (Reynolds és Jessica Biel), hogy együtt végezzenek a legerősebb vámpírral, minden vérszívó ősével, Drakulával (Dominic Purcell).