Imádjuk, hogy Jack Nicholson egy bunkó - Lesz ez még így se

A Lesz ez még így se a világ egyik legjobb romantikus vígjátéka, amit Hongkongban Macskakaki úr címmel forgalmaztak.

Tavaly volt húszéves a romantikus vígjáték műfajának egyik legjobb darabja, a Lesz ez még így se, ami 7 Oscar-jelöléséből csak kettőt váltott díjra, ám mindkét főszereplő, Helen Hunt és Jack Nicholson az év legjobbja lett. 

Nicholson egyik legismertebb szerepe Melvin, a regényíró, aki érzelmes romantikus regényeivel háziasszonyok millióit ríkatja meg, ám az életben egy kiállhatatlan, homofób, szexista, önző bunkó, aki utál mindenkit, és mellette még kibírhatatlan rögeszméi is vannak - nem lép a járdán a repedésekre vagy a kövek illesztésére, a vendéglőbe csakis a magával vitt műanyag evőeszközökkel képes enni, és ott is csak a Carol nevű pincérnő szolgálhatja ki. A nővel szemben is goromba, sőt, egyenesen gonosz, ám a forgatókönyvírói bravúrnak köszönhetően ez a két ember valahogy mégiscsak egymásba szeret. Persze addig még sok minden történik: a film egyik kulcsjelenetében Melvin csodálatosan bókol Carolnak (Miattad akarok jobb ember lenni.), majd percek alatt tönkreteszi az egészet a maga megfontoltnak vélt, ordenáré módján, és kezdődhet minden elölről.

  • James L. Brooks senki mást nem tudott elképzelni Nicholsonon kívül főszereplőnek. Felmerült ugyan Jim Carrey neve is, de a rendező szerint akkor ez egy egészen más film lett volna.
  • A Melvin meleg szomszédját, Simont játszó Greg Kinnear (őt is jelölték a szerepért Oscarra, de nem kapta meg) félt együtt játszani Nicholsonnal, akit csak úgy jellemzett, hogy a "nagyszerű kiszámíthatatlanság". De így volt ez Woody Harrelsonnal is, akit meghallgattak Simon szerepére - gyakorlatilag félt Nicholsontól.
  • Nicholson elborzadt a kész filmen, látván, hogy a karaktere mennyire genyó az emberekkel.
  • Hongkongban Mr. Cat Poop, azaz Macskakaki úr a film címe: ez a Melvinből fakad, ugyanis a kantoni nyelvben szinte ugyanígy ejtik a nevezett kifejezést.
  • Az 1998-as Oscar ceremóniáján Jack Nicholson úgy vonult fel a pódiumra átvenni a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat, mint ahogy Melvin tenné: vigyázva, rá ne lépjen a színpad mintázatának csíkjaira.

Melvin hülye szokásainak egyike, ahogy hörögve-krákogva felveszi a telefont. Ez annyira tetszett, hogy egy ideig én is így vettem fel, csak mindig elröhögtem magam.