Íme Hollywood válasza Bill Cosby szabadon bocsátására

Rosanna Arquette, Aisha Tyler, Rosie O’Donnell és más hírességek sem fukarkodtak a trágár jelzőkkel a Twitteren, miután a szexuális zaklatásért elítélt színész egy eljárási hiba miatt távozhatott a börtönből.

Eljárási hiba miatt Pennsylvania állam legfelsőbb bírósága megsemmisítette azt az ítéletet, ami miatt a szexuális zaklatásért és nemi erőszakért elítélt Bill Cosbynak 2018 szeptemberében börtönbe kellett vonulnia. A bírósági döntés azután született, hogy Bill Cosby bebizonyította: az ügyészek azt ígérték neki, hogy nem fognak ellene vádat emelni az egyik 2004-es zaklatási ügyében, ám ezt később mégis megtették, és ezzel megsértették a személyiségi jogait.

A szórakoztatóipar szerdán megdöbbenéssel reagált a 83 éves színész szabadon engedésére, valamint arra is, hogy Cosby egykori kolléganője, Phylicia Rashad (aki a feleségét alakította a Cosby-ban) védelmébe vette egykori kollégáját. A Twitter-oldalán ugyanis kijelentette: „Végre orvosoltak egy rettenetes hibát, és az igazságszolgáltatás kijavította tévedését”.

Forrás: Gilbert Carrasquillo / Getty Images

 

Bill Cosby olyan sorozataival, mint A Bill Cosby Show, A Cosby Show, a Cosby nyomozó rejtélyei vagy a Cosby, évtizedeken át Amerika kedvencének számított. Az évek során azonban egyre több nő vádolta meg azzal, hogy bedrogozta, majd szexuálisan zaklatta és megerőszakolta őket. 2014 őszére az áldozatok közül több mint hatvanan álltak elő, köztük olyan hírességek, mint Janice Dickinson egykori modell vagy a testépítőből lett színész Lou Ferrigno Carla nevű felesége. Bírósági ügy végül csak Andrea Constand 2004-es esetéből lett (ebben vétett eljárási hibát a mostani bírósági ítélet szerint az ügyészség), aki a Temple Egyetem női kosárcsapatának adminisztrátoraként került kapcsolatba Cosbyval. Ő azért kereste fel a színészt, hogy szakmai tanácsokat kérjen tőle, ám a férfi ehelyett megerőszakolta, miután eszméletét vesztette a neki beadott gyógyszerektől. Cosby egyébként itt is (ahogy minden esetben) azt állította, hogy a szexuális aktus kölcsönös beleegyezésen alapult.

Bill Cosby szabadon engedésének hírére több híresség is a Twitteren fejezte ki meglepetését és a dühét. Rosanna Arquette rövid és tömör üzenetet írt:

Bill Cosby MÉG MINDIG egy gonosz erőszaktevő. Ennyi.

Akárcsak Rosie O’Donnell komikus:

Azt hiszem, 70 nő nem volt elég. B*szd meg, Bill!

Aisha Tyler színésznő sem rejtette véka alá, mint gondol:

B*SZD MEG EZT A LÓSZ*RT!

És a Doktor House sztárja, Amber Tamblyn sem:

Dühös vagyok a hír hallatán. Személyesen is ismerek olyan nőket, akiket ez az ember eszméletvesztésig drogoztatott és utána megerőszakolt. Szégyen a bíróságra nézve ez a döntés. #TimesUp #MeToo

De írt egy dühös bejegyzést Bill Cosby ügyében a Borat utólagos mozifilm forgatókönyvírója, Jena Friedman is:

Biztosak vagyunk benne, hogy a Cosby által bedrogoztatott nők mindegyike felébredt utána? Csak azért kérdezem, mert egyre inkább úgy tűnik, hogy Amerikában a nőknek csak akkor szolgáltat igazságot a jog, ha már meggyilkoltak bennünket.

(via The Hollywood Reporter)