Lesz valami jó sci-fi a héten a tévében?

Hogyne! Tom Cruise a Világok harcában, Amy Adams az Érkezésben, Chris Hemsworth a Men in Black 4-ben találkozik földönkívüliekkel. Heti tévéajánló.

Hétfő: Érkezés

Denis Villeneuve hatalmas sci-fi rajongó. Magyarországon forgatta le a 2017-es Szárnyas fejvadász 2049-et, sőt, az idén decemberben mozikba kerülő Dűne-adaptációt is. 2016-os űrlényes blockbustere, az Érkezés pedig elnyerte egy évvel később a legjobb hangvágás Oscar-díját (a filmet ezen kívül még hét kategóriában jelölték, többek között Villeneuve-t is, legjobb rendezőnek).

Ha egyszer eljönnek hozzánk az idegenek, akkor nem csak az lesz a kérdés, mik a szándékaik, hanem az is, miként fogunk velük kommunikálni - és hogyan. Ez Denis Villeneuve (Sicario - A bérgyilkos, Ellenség, Fogságban) új filmjének kiindulópontja és lényege. A nálunk is ismert Ted Chiang sci-fi író 1998-as Story of Your Life című novellájából készült mű főszereplője a nagyszerű Amy Adams, aki egy elismert nyelvészt alakít - akinek előadásait mégis kevesen látogatják -, akit az amerikai katonaság kér fel, hogy közvetítsen köztük és az idegenek között.

Kedd: Sárkányok kora

Aki fájlalja, hogy Danny Glovert alig látni filmekben a Halálos fegyver-széria és a Fűrész óta, annak jó hírünk van: a kedden vetített, Mad Max-szerű Sárkányok korában ő alakítja Ahab kapitányt! A név nem véletlen: ez az Ahab kapitány és a legénysége ugyanúgy sárkányra vadászik, ahogy a Moby Dick főhőse űzte-hajszolta a hatalmas, hófehér cetet a jól ismert, számtalanszor megfilmesített regényben.

Ahab gyönyörű adoptált lánya, Rachel is a legénység teljes jogú tagja, segít megszállott apjának, hogy beteljesítse bosszúját, amit a Fehér Sárkány, családja gyilkosa és saját megnyomorítója ellen fogadott. Nem sokkal később, hogy Ishmael, a sármos szigonyos csatlakozik a küldetéshez, rálelnek a sárkány barlangjába. Rachel, aki időközben rájön apja sötét titkára, döntetnie kell, hogy folytatja-e a baljós küldetést, vagy új életet kezd Ishmaellel, akivel rögtön egymásba szerettek.

Szerda: Világok harca

És ha már sokszor megfilmesített ponyvairodalmi klasszikusok: a Moby Dick modern verziója után jöjjön H. G. Wells kultregénye, az 1898-as Világok harca, amelyet 1953 óta számos alkalommal megfilmesítettek már. Az egyik legismertebb és legkedveltebb ezek közül Steven Spielberg 2005-ös blockbustere, Tom Cruise-zal a főszerepben.

Senki sem hitte volna a 21. század első éveiben, hogy világunkat oly lények tartják szemmel, melyek intelligenciája meghaladja a miénket - hogy miközben az embereket lekötik mindennapos gondjaik, ők megfigyelnek és tanulmányoznak bennünket, ahogy a tudós vizsgálja mikroszkópján át a lényeket, melyek egy vízcseppben hemzsegnek és sokasodnak. Az ember határtalan önelégültséggel szelte keresztül-kasul a földgolyót, biztos tudatában annak, hogy ez a világ az ő birodalma. Mégis, az űr végtelen mélyén át hatalmas, hideg, rideg lények kémlelték irigy szemmel bolygónkat, és tervüket lassan és biztosan szőtték ellenünk.

Csütörtök: Men in Black – Sötét zsaruk a Föld körül

Folytassuk a sort egy újabb Spielberg-filmmel! Már az első, 1997-es Men in Black is a rendezőzseni bábáskodásával született meg az azonos című képregényből. Igaz, ekkor még úgy volt, hogy az UFO-jelenségek iránt igencsak élénken érdeklődő Spielberg lesz a rendező (Clint Eastwood pedig a morcos K ügynök), ám végül Barry Sonnenfeld ugrott be a helyére. Ők ketten jegyzik producerként a tavalyi negyedik részt is.

K ügynök és J ügynök nyugdíjba ment. Vagy más okokból nem dolgoznak már az ügynökségnél – erre sajnos senki sem emlékszik. Szerencsére mindig van utánpótlás: H ügynök (Chris Hesmworth) és M ügynök (Tessa Thompson) szintén arra vállalkoztak, hogy felkutassák a Földre áltestben beszivárgó, és talán ártó szándékkal itt ragadó űrből jött idegeneket. Akit pedig felkutatnak, azt leleplezik: nincs olyan csáp, csőr, szarv, olló vagy egyéb végtag, nincs olyan zselés, kitinpáncélos, tömör vagy légnemű test, amely elrettenheti őket a munkájuktól, és különleges eszközeik bevetésétől…

Péntek: A robot és Frank

Ha azt mondom, Susan Sarandon nyolc évvel ezelőtt egy pompás robotos sci-fit forgatott, alighanem csak a zsáner legnagyobb rajongói kezdenek el helyeselni, hogy igen, valóban így volt. Aki eddig nem ismerte A robot és Frank című filmet, tényleg tegyen vele egy próbát, megéri!

A visszavonult betörőnek két felnőtt gyereke van, akik aggódnak az apjukért, hogy nem képes tovább egyedül élni, ellátni magát. Azon gondolkodnak, hogy egy gondozóotthonban helyezik el. A fia, Hunter végül másik megoldást választ, az apja ellenkezése dacára vásárol neki egy robotot. A sétáló, beszélő, emberszabású robot arra van programozva, hogy gondoskodjon róla, javítsa a szellemi és fizikai állapotát. Idővel az öreg megpróbál visszatérni a "szakmájához", ám a világ és ő is nagyot változott azóta.