Nicole Kidman nagyon vicces is tud lenni – ha akar

A színésznő elsősorban drámai szerepeiről ismert, de ha kell, komikának is remek – az On-lányban (2001) ehhez nyilván nagy segítség volt a vaskos orosz akcentus.

John Buckingham, a magányos, szelíd angol banktisztviselő (Ben Chaplin) rendhagyó társkereső lépésre szánja el magát: az "Oroszországból szeretettel" internetes partnerközvetítő oldalról "rendel" magának menyasszonyt. Meg is jelenik szolid külvárosi lakásában a láncdohányos, titokzatos Nadja (Nicole Kidman), aki eleinte egy szót sem beszél angolul; nyomában pedig állítólagos testvére és annak marcona barátja (Mathieu Kassovitz és Vincent Cassel). Ettől kezdve az események meglepő fordulatot vesznek. John jól bejáratott, egyhangú élete egy csapásra mozgalmassá válik, igaz, nem éppen olyan kalandok várnak rá, amilyeneket elképzel magának az ember. Egy bankrablás kellős közepén találja magát, ráadásul éppen a saját munkahelye ellen, meg kell mentenie újdonsült felesége életét, és mindeközben rájön, hogy az események összes résztvevője - önmagát is beleértve - további meglepetéseket tartogat.

Az On-lány (2001) nem az a tipikus Nicole Kidman projekt – igaz, az elegáns ausztrál színésznő máskor is erősen elváltoztatta a külsejét, mint Az órákban (2002) vagy legutóbb a Pusztítóban (2018) -, de nem azért, mert ramatyul néz ki benne. Persze, bizonyos szinten vonzó a lepusztult kelet-európai hajával, sminkjével és öltözetével, de a lényeg az, hogy ő nem szokott túl gyakran ilyen laza filmeket vállalni. Márpedig az On-lány (2001) laza film, még akkor is, ha van benne feszültség, némi erőszak, és vannak nagyon izgalmas fordulatai, és miért is ne lennének, ha alapvetően egy krimiről beszélünk. Csakhogy a krimi műfaji keretei mögött ott van egy esetlen, kedves és nagyon vicces szerelem története. Ami nyilván a kulturális különbségekből indul ki, de a lényege nem ez, hanem egy saját maga által felállított korlátok között élő férfi és egy szabad, bár néha túlságosan is vad lány kapcsolata.

Talán kár, hogy Ben Chaplin azóta nagyrészt eltűnt, mert szimpatikus pasas, és Jez Butterworth sem rendezőként folytatta a szakmát, hanem visszatért a forgatókönyvíráshoz, pedig ez egy nagyon szerethető és nagyon sokszor visszanézhető darab. Aminek a tanulsága az, hogy ne rendelj magadnak menyasszonyt Oroszországból, vagy ha mégis, készülj fel a legrosszabbra!

 

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu