Őrület! Idén lesz 25 éves a Ponyvaregény, a Jóbarátok és a Vészhelyzet is!

A filmek és a tévésorozatok terén is eléggé ütős volt az 1994-es év. Heti tévéajánló.

Valószínűleg nemcsak a retródivat és a nosztalgia miatt érezzük úgy, hogy 1994-ben csupa jó filmet és tévésorozatot láthattunk, hanem mert tényleg így volt! A mozik ebben az évben vetítették hatalmas sikerrel Az oroszlánkirályt, a Forrest Gumpot, a Ponyvaregényt, a Féktelenült Keanu Reevesszel és Sandra Bullockkal, Jim Carrey Maszkját, a Dumb és Dumbert, az Ace Ventura 2-t, a Négy esküvő és egy temetést, az Interjú a vámpírralt, a Beverly Hills-i zsaru 3-at, a Csillagkaput, a Hollót, a Léon, a profit, a Flintstone családot és a True Liest. Ráadásul ebben az évben startolt el az amerikai tévécsatornákon a Vészhelyzet és a Jóbarátok is, hogy pár évvel később esténként már mi is ezek előtt vacsorázzunk a nappaliban. Lássuk, miket csíphetünk el a fenti kultikus alkotások közül a héten a tévében!

Hétfő: Négy esküvő és egy temetés

Egy egész generáció kedvenc romantikus vígjátéka a Négy esküvő és egy temetés. Nem csoda hát, ha idén márciusra, a bemutató 25. évfordulójára az eredeti csapat, azaz Hugh GrantAndie MacDowellKristin Scott ThomasJohn HannahRowan Atkinson, a rendező, Mike Newell, valamint a forgatókönyvíró, Richard Curtis leforgattak hozzá egy rövidke folytatást a BBC tévécsatorna és a Comic Releif adománygyűjtő bulija, a Red Nose Day kedvéért.

Az eredeti, 1994-es filmben Charles (Hugh Grant) és Carrie (Andie MacDowell) ismerkednek meg egymással, ám miután egy szenvedélyes éjszakát töltenek együtt, elbúcsúznak egymástól. Két hónap múlva azonban ismét találkoznak egy másik esküvőn, ahol Carrie bemutatja Charles-nak a vőlegényét. Tíz hónappal később Charles a saját esküvőjére készülődik. Carrie is megérkezik és közli vele, hogy elvált, így Charles életének legnehezebb döntése előtt áll: mindjárt oltár elé kell vezetnie a menyasszonyát, holott ő Carrie-t szereti.

Kedd: Vészhelyzet

Az Egyesült Államokban 1994. szeptember 19-én startolt el a világ legismertebb kórházas sorozata, a Vészhelyzet – hozzánk, Magyarországra viszont csak évekkel később, 1996 januárjában jutott el. Máig emlékszem, hogy Ross dokort (George Clooney), Carol nővért (Julianna Margulies), Green dokit (Anthony Edwards)  és az akkor még csak orvostanhallgató Cartert (Noah Wyle) ugyanúgy azonnal szívünkbe zárta az egész ország, ahogy Mágenheim dokit és Virág doktort a Szomszédokból, vagy Brinkmann professzort és Udót A klinikából.

A Vészhelyzet rengeteg tehetséges karakterszínészt termelt ki Hollywoodnak: Noah Wyle és Julianna Margulies például azóta is sorra forgatják a népszerű tévésorozataikat. Viszont a 25 évvel ezelőtti kezdőcsapatból senki sem tudott olyan fényes karriert befutni, mint a Ross dokit alakító George Clooney, akit a Vészhelyzet előtt legfeljebb az ismert, aki látta A gyilkos paradicsomok támadását. Mára viszont ő lett az egyik legnépszerűbb, Oscar-díjas sztár, aki rendezőként és producerként is komoly alkotásokat tett le az asztalra.

Szerda: Ponyvaregény

Őrület, milyen gyorsan telik az idő! Mintha csak tegnap lett volna, hogy a konyhába szorult házibulikon a Ponyvaregényből idézgetjük Ezékiel dörgedelmes sorait a Bibliából (valójában ilyen passzus sosem volt benne, Tarantino találta ki), vagy épp Travolta európai élménybeszámolóját a sajtos negyedfontosról meg a párizsi Mekiben kapható sörről. Na és persze ki az, aki pár pohár ital után ne gondolta volna úgy, hogy pont olyan menőn táncol, mint Uma Thurmanék a Jack Rabbit Slim's retróbár pódiumán?

Tarantino és az akkori állandó tettestársa, Roger Avary forgatókönyvíró elképesztően jól eltalálták azt, hogyan kell emlékezetesen bemutatni a piti gengszterek, balfácán bérgyilkosok és bundabotrányba keveredő, lecsúszott bokszolók amúgy halál unalmas hétköznapjait. Travolta, Samuel L. Jackson, Uma Thurman és Bruce Willis castingolása pedig egyszerűen telitalálat volt – bár én megnéztem volna az eredeti verziót is, amiben Daniel Day-Lewis Vincent, Sylvester Stallone Butch és Michelle Pfeiffer Mia!

Csütörtök: A Flintstone család

Ha a Ponyvaregény esetében azt mondtam, telitalálat volt a casting, akkor ez hatványozottan igaz az 1994-es Flintstone-filmre, amiben a rajzfilmsorozatból ismert két kőkorszaki szakit, Frédit és Bénit a mackós alkatú John Goodman és a korszak legnépszerűbb komikusa, Rick Moranis alakították!

Pedig eredetileg itt is mások lettek volna a főszereplők. A producer, Steven Spielberg (aki a stáblistára Steven Spielrock névvel került fel) Danny DeVitót szemelte ki Béninek, DeVito viszont azt mondta, az ő humora túl nyers lenne egy ilyen családi kalandfilmbe. Frédi szerepére elég sokan pályáztak, többek között Dan Aykroyd, Bill Murray és Chevy Chase is, pedig ők egyáltalán nem voltak úgymond „Frédi-alkatúak”. A gonosz Vandercave igazgató csábító titkárnőjét, a Frédit is bepalizó Miss Stone-t pedig nem is Halle Berry alakította volna eredetileg, hanem Sharon Stone, hogy kijöjjön a kőbalta-csapással felérő kőkorszaki szóvicc!

Péntek: Jóbarátok

A Jóbarátok egyértelműen a '90-es évek emblematikus kultsorozata volt – és nemcsak Amerikában, hanem Magyarországon is, ahol két év csúszással, 1996 májusától kezdték vetíteni, fergeteges szinkronnal! No de mitől volt annyira népszerű egy jóformán végig két lakásban és egy kávézóban játszódó sitcom, hogy 10 évadot is megélt?

Valószínűleg azért, mert a sorozat a nyilvánvaló túlzásai ellenére is életszagú volt. Hiszen három teljesen hétköznapi lányról (Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow) és három tök átlagos srácról (Matt LeBlanc, Matthew Perry, David Schwimmer) szólt, akik szülői segítség nélkül próbáltak boldogulni New Yorkban: jó melót akartak elcsípni, a szülőknek szerettek volna bizonyítani, aztán persze a karrier mellett normális párkapcsolatot kialakítani és később családot alapítani. A szereplőkkel minden '90-es évekbeli és ezredforduló utáni, hasonló cipőben járó fiatal könnyen tudott azonosulni – ráadásul nézőként mindig nagyot nevethettünk azon, hogy tessék, Ross még nálunk is szerencsétlenebb a szerelemben, a gunyoros Chandlernek borzasztóak a viccei, Phoebe teljesen zizi, Joey pedig jóképű ugyan, de igencsak tökkelütött.