Ritkán lesz nagyszerű színésznő egy bokszolóból, most mégis ez történt

A kétszeres világbajnok bokszolónő Kali Reis ebben a szikár bosszúfilmben váltott színészetre, és olyan jól sikerült neki, hogy főszerepet kapott Jodie Foster mellett a True Detective következő évadában.

Kali Reis neve legfőképpen azoknak lehet ismerős, akik ismerik a profi ökölvívás világát, a hölgy ugyanis kétszeres világbajnok bokszoló, ráadásul két különböző súlykategóriában is elnyerte a világbajnoki övet, ami nem túl gyakori dolog. A cherokee származású Reis, aki edzőként is aktív, sportkarrierje mellett kriminológiát tanult, és aktív támogatója a Missing and Murdered Indigenous Women and Girls (MMWIG) nevű alapítványnak, amely eltűnt vagy meggyilkolt indián nők helyzetére hívja fel a figyelmet – az őslakos nők a legveszélyeztetett csoport az Egyesült Államokban és Kanadában. Itt találkozott a félig lengyel és - meglepő módon - félig japán rendezővel, Josef Kubota Wladykaval, aki nem csak egy elrabolt indián lányokról szóló film megírására kérte fel, hanem a főszerepet is neki ajánlotta fel. Ez lett a Harc az ismeretlennel (2021).

Forrás: IFC Films

 

Az indián Kaylee (Reis) szebb napokat látott bokszolónő, aki egy hajléktalanszálláson lakik, és pincérnőként dolgozik, de élete küzdelmére edz: minden egyes ütéssel egyre mozgékonyabbá és vadabbá válik. Ám ezúttal nem a ringben lesz a küzdelem. Kaylee megtudja, hogy húgát, Weetát, aki két éve eltűnt, embercsempészek rabolták el. Így Kaylee új edzésprogramjában a nála sokkal nagyobb férfiakkal való párharcot gyakorolja, valamint azt, hogyan aludjon egy borotvapengével a szájában. Miközben az ismeretlen ellenséggel való küzdelemre készül, leszámol életével, amit maga mögött hagy: hálátlan pincérnői állásával és anyjával, aki hátat fordított neki. Bár minden oka megvan rá, hogy életét és biztonságát féltse, Kaylee mégis úgy dönt, hogy követi húga nyomait, és elindul a titokzatos furgonok után, a kétes motelekbe.

Forrás: IFC Films

 

A film adatlapján van olyan komment, hogy ez maximum közepes akciófilm, de ez félreértés, a Harc az ismeretlennel minden erőszakossága ellenére nem akciófilm, inkább

drámába oltott bosszúfilm az igazság és megváltás kereséséről.

Mint ilyen, leginkább a Joaquin Phoenix-féle Sosem voltál itthez (2017) hasonlítható nyers, őszinte és szikár darab, ahol a felszín alatt az első másodperctől kezdve kitörni vár minden indulat. Kali Reis elemi erővel hozza ezt a végleg elveszett, de minden idegszálával harcolni kész karaktert – és a borotvapenge tényleg nagyon durva. Számos díjra jelölték alakításával, köztük az Independent Spirit Awardra. Fel is figyeltek rá, Sean Penn, Tye Sheridan és Katherine Waterston mellett fog szerepelni Jean-Stéphane Sauvaire bemutatásra váró, Vlack Flies című filmjében, és Jodie Foster partnere lesz a True Detective készülő, negyedik évadában.

Forrás: IFC Films