Szürreális mérföldkövek a hazai trashfőzés univerzumából

Következzék néhány hírhedt gasztronómiai bányakatasztrófa, mely alapjaiban cáfolja meg a L’ecsó Gusteau séfjének jelmondatát, miszerint „főzni bárki tud.”

Pikáns borssaláta majonézes kukoricával (Elek Zoltán)

A Video Info-1 csatorna az élő példa rá, hogy egy kellően karakteres vlogger számára a koncepció nem több holmi szánalmas földi hívságnál. Elek Zoltán az elektronikai cikkek kicsomagolása, a város főtéri kútjának bemutatása vagy a damilos fűkasza zsinnyegtetése közben legalább annyira képes maradandót alkotni, mintha rugós ugróboton szökdelve imitálná Honthy Hannát. Ha mégis meg kéne neveznünk a csatorna fő profiljait, a barkácsolást és a főzést emelnénk ki – igaz, ezen tevékenységek a házigazda prezentálásában nem mindig különíthetőek el egyértelműen. Utóbbira utalhat pl. az indukciós főzőlap felbukkanása, melynek nyomógombjain Zoli bácsi rendszeresen előadja Liszt Szerelmi álmok c. zongoraművének avantgárd átiratát.

Ezúttal azonban egy hőkezelést nem igénylő salátát készít, mely szokatlanul kevés felkavaró momentumot tartogat – egészen a 8. perc végéig, amikor a borstartó fellázad a mester ellen.

Hősünket azonban nem olyan fából faragták, hogy az ételbe zuhanó másfél kiló fűszer megfutamodásra késztesse, és dafke ráhajt a Bocuse d’or-győzelemre. Egy darabig még hajlandóak lennénk elhinni, hogy a salátához adagolt lilahagyma majd ellensúlyozza az egzotikus szín- és ízvilágot, de valljuk be, a kóstoláskor Zoltán arckifejezésén nem az önfeledtség tükröződik.

 

Banános gyros (Varga Irén)

A Budapest TV felfedezettje, Varga Irén az X-Faktorban csinált országos karriert, amikor vogul nyelven énekelte el Celine Dion My Heart Will Go On-ját - egy körfűrész alá szorult bádogvércse orgánumán. Ez a fajta korlátlan művészi szabadság pedig konyhai kompozícióiban is tetten érhető: ha a gasztronómia legalapvetőbb íratlan szabályaira egy páncélozott járműként tekintünk, akkor hősnőnk a tökéletes tankelhárító. Hogy mást ne mondjunk: megteremtette önnön fúziós konyháját azáltal, hogy egy kompozícióba sűrítette a főételt és a desszertet, és az ízharmónia fogalmát világméretű összeesküvésnek titulálta. Irén univerzumában a mentolos lángos, a fokhagymakrémmel töltött isler és a baconbe tekert, rántott kajszibarack legalább annyira naturális jelenség lenne, mint a besameles rakott galvánelem. Ezúttal a kőbányai aluljárós gyrostálat kombinálja a gyümölcssalátával oly módon, hogy lehetőleg a szalmonellabaktériumok is felháborodottan tárcsázzák az ANTSZ számát.

 

Halmozottan autentikus indiai aprópecsenye (Benke Laci bácsi)

A Laci bácsi konyhájának magyaros fogásai olyanok voltak, mint a rendőrségi gázgránát: lejárt szavatosságuk ellenére is képesek voltak könnyekre fakasztani az embert. Ételízesítő, panírhegyek, paradicsomrózsa ide vagy oda, maradéktalanul visszaadták a lopótökös, művirágos útmenti csárdák atmoszféráját. Amikor azonban a leghíresebb hazai tévés szakács nemzetközi vizekre evezett, már-már előre szorongtunk, mely ország fogja kereskedelmi embargóban vagy hadüzenetben részesíteni Magyarországot. Szerencsére Mahatma Gandhi népe ezúttal legfeljebb éhségsztrájkkal tiltakozott a kárris-kürris aprópecsenye ellen, pedig a szóban forgó fogás minimum egy húszperces bollywoodi táncbetétért kiáltott volna. Laci bácsi állítása szerint ezt a kompozíciót „indiai kalandozása” során kínálták neki - ha ez igaz, akkor jó eséllyel a Santa Maria konyháján teljesített szolgálatot, miközben Vangelis szórakoztatta az utazóközönséget. (Hogy a köretként szervírozott chips gyártója milyen kereskedelmi megállapodást kötött az őslakosokkal, arról nem szól a fáma.)

 

Úgynevezett lasagne (Zalatnay Cini)

Talán nem túlzás az az állítás, hogy az olasz gasztronómia több megaláztatásban részesült a történelemben, mint a cápatársadalom az Asylum stúdió jóvoltából. Kiváltképp igaz volt ez a 80-as, 90-es évekre, mikor a tejszínes-gépsonkás carbonara és a kecsapos-darált húsos bolognai okán a Cosa Nostra újból fontolóra vette a betoncsizma bevezetését. Nos, a magyar-olasz diplomáciai kapcsolatokat a Molnár Margit vezette TV Fazék sem erősítette. A szóban forgó műsorban korabeli hírességek mutatták be kedvenc fogásaikat, az alapanyagokkal pedig többnyire hasonló tisztelettel viseltettek, mint a Péntek 13 Jasonje a szabadban kamatyoló tinikkel. Ennek iskolapéldáját demonstrálta Zalatnay Cini, amikor lasagne címszó alatt a nyers hagymát szalonnával, kecsappal és egy merőkanálnyi szárított bazsalikommal bolondította meg, majd útban a tűzhely felé konstatálta, hogy a hús bizony kimaradt a kompozícióból. És jó esély van rá, hogy a művet a besamel sem mentette meg, mely állagából ítélve az arctámadó csápos lénynek szolgált búvóhelyül az Alienből.

Még több főzés

Mirelit, konzerv és bagó a konyhában – így képzelték a főzőműsort a 80-as években

Hat feledhetetlen pillanat a Főzőcske – TV Fazék című műsorból.

Tovább