Tévénézettség: hatalmas bukta lett a TV2 visszatérő műsora, a nézők besokalltak a celebektől

Továbbra is verhetetlen a Cápák között, jön fel a Kincsvadászok, A mutasd a hangod! hatalmasat bukott. Megpróbáltuk megfejteni, mi lehet az ok.

Új trendek rajzolódnak ki 2024-ben a nézettségi adatok alapján: a celebekkel teli műsorok háttérbe szorulnak, hogy átadják vezető helyüket a visszafogottabb, nyugodtabb műsoroknak, amikben „sztárok” helyett valódi, szakmájukban kiemelkedő eredményeket elérő emberek vannak a középpontban. Illetve nem is a középpontban: a középpontban az „utca embere” áll, aki vagy vállalkozásával vagy régiségével jelentkezett az adott műsorba.


Innen már nem nehéz kitalálni, mire gondolunk.

A Cápák között zsinórban harmadszorra lett a legnézettebb műsor a fiatalok körében,

és az előző héthez képest növelni is tudta mind nézőszámát, mind közönségarányát ebben a célcsoportban. 268 ezren követték figyelemmel a műsort, a közönségarány 22,2 százalék lett, előző héten 254 ezren választották vasárnap esti kikapcsolódásnak ezt a műsort, akkor 22 százalék volt a közönségarány. A teljes lakosság körében viszont veszített nézőszámából, az előző heti 686 ezer nézőből lett 664 ezer, a nyolcadik helyezésről most a 17. helyig csúszott vissza az RTL sikerműsora.

Forrás: RTL Sajtóklub

 

Az előző hét után ismét második helyen végzett A mi kis falunk új epizódja a fiatalok körében, és itt is nézőszámemelkedést figyelhetünk meg: az előző heti 206 ezres nézőközönség 211 ezerre bővült, a közönségarány 19,6 százalékról 20,9 százalékra nőtt. A teljes lakosság körében azonban ez a műsor is veszített nézettségéből és helyezéséből, a kilencedik helyezésből a 14. helyig csúszott vissza a sorozat ebben a célcsoportban.

A fiatalok körében a harmadik legnézettebb műsor az RTL Híradó hétfői adása lett, de utána a negyedik, ötödik és hatodik helyen is egy-egy RTL Híradó áll. Vagyis ebben a cépcsoportban egyértelműen az RTL Híradó kerül ki győztesen a Tényekkel való megmérettetésből:

egy RTL Híradót átlagosan 181 ezren néznek, míg ez a szám a Tényeknél csupán 138 ezer, vagyis jelentős a különbség a két hírműsor között.

Előző héthez képest még nőtt is, ugyanis míg az RTL Híradó tovább tudta növelni nézettségét, addig a TV2 hírműsora veszített nézőszámából. A teljes lakosság körében „természetesen” pont fordítva alakul a verseny, ahogy azt már megszokhattuk, abban a célcsoportban toronymagasan vezet a Tények: a múlt heti toplista első hat helyét a Tények egy-egy adása foglalja el a teljes lakosság körében, hetedik helyezett lett a hétfői RTL Híradó, és a nyolcadik helyre ért be a Tények maradék egy adása.

Forrás: RTL Sajtóklub

 

Térjünk vissza a 18 és 49 év közöttiekhez: a legnézettebb Szerencsekerék adás a hetedik helyet szerezte meg, egy adást átlagosan 164 ezren néznek, ami azt is jelenti, hogy nőtt az előző héthez képest a nézettség, akkor 156 ezren nézték a műsort, a közönségarány 16,2 százalékról 16,8 százalékra emelkedett. Ez egyáltalán nem kiemelkedő siker, az előző évhez képest igencsak megkopott a műsor népszerűsége, viszont a TV2 mégsem szomorkodhat, mivel az RTL-en azonos időben sugárzott ...a szomszéd tehene változatlanul rossz számokat produkál, (bár minimálisan nőtt a nézettsége az előző heti mélypont után). Ezt egyébként a csatorna is hajlandó volt beismerni magának, valószínűleg a gyenge nézettség miatt kerül későbbi időpontra a széria, és jövő héten már kezdődik is Az ugrás című vetélkedő Gundel Takács Gáborral, amitől a hétköznapok felvirágoztatását reméli az RTL.

És akkor térjünk rá a Kincsvadászokra, amit a TV2 óvatosan a Szerencsekerék utánra rakott, hiszen Kasza Tibi műsora volt eddig a jolly joker. Itt jön a képbe az, amiről a cikk elején már volt szó, ugyanis a csatorna régiségkereskedő realityje nagyon szépen hozza a nézőket, és

a premierhéthez képest növelni tudta mind nézőszámát, mind közönségarányát mindkét célcsoportban.

Forrás: TV2 Sajtószoba

 

A fiatalok körében az első heti 130 ezres átlagnézőszámot tudta 136 ezerre feltornászni, a közönségarányt 15,5 százalékról 16,7 százalékra növelni, ami azért már egy látványos fejlődés. És ha megnézzük a Szerencsekerék közönségarányát (16,8% SHR), akkor azt látjuk, hogy csupán egy tizeddel marad el tőle. Nézőszámban tehát nem tudja felvenni a versenyt Kasza Tibivel, de a késői kezdési időpont miatt ezt nem is igen lehet összehasonlítani, viszont a közönségarány már más tészta: ez a szám azt jelenti, hogy az éppen tévét nézők közül mennyien választják az adott műsort, ez pedig nem függ a késői órától, és ebben tényleg jól teljesít az új műsor. A teljes lakosság körében meg még ennél is jobban, ebben a célcsoportban meg is előzi a Szerencsekereket a Kincsvadászok. A Szerencsekerék 19,7 százalékos közönségarányt ért el, míg a Kincsvadászok 21 százalékot, ami nagy fegyvertény. Ebben a célcsoportban még jelentősebben is tudta növelni nézettségét a műsor a premierhéthez képest: az 503 ezres nézőszám 535 ezerre emelkedett, a 19,2 százalékos közönségarány a már említett 21 százalékra.

Ez pedig igazolja állításunkat, miszerint a nézők talán már szívesebben nézik az olyan visszafogottabb műsorokat, mint a Cápák között vagy a Kincsvadászok, ahol valódi szakemberek fejthetik ki véleményüket egy adott vállalkozásról vagy régiségről, és a celebek ugrálását és kiabálását felváltja valami emberközelibb kommunikáció.

Ezt a tézist támasztja alá még egy dolog, ami a hétvégén történt: szombaton indult el újra a TV2 egyik showműsora, a Mutasd a hangod! második évada, és elképesztően nagyot bukott. A fiatalok körében 108 ezer nézője volt, míg az RTL-en azonos időben futó A mi kis falunk százezerrel több nézőt könyvelhetett el. Az énekes showműsor közönségaránya hihetetlenül alacsony 10,7 százalék lett, ezzel szemben az RTL sorozata 20,9 százalékot tudott elérni. A teljes lakosság körében sem volt sokkal jobb a TV2 helyzete, itt 495 ezer nézőt vonzott a műsor 14,3 százalékos közönségaránnyal, míg a konkurens RTL sorozatát 671 ezren választották, ami 19,4 százalékos közönségarányt jelentett a csatornának. 

Forrás: RTL Sajtóklub

 

A hétvége tehát megint egyértelműen az RTL-é lett A mi kis falunkkal és a Cápák közöttel, a hétköznapok viszont továbbra is a TV2 malmára hajtják a vizet, és a TV2 elsőségét a Szerencsekerék mellett most már a Kincsvadászok is garantálják és megerősítik, így történhetett, hogy az egyik legfontosabb nézettségmérő, a fiatalok körében, főműsoridőben mért közönségarány tekintetében az előző heti döntetlen után most a TV2 győzedelmeskedett 14 százalékkal, az RTL 12,8 százalékot ért el.
Kíváncsian várjuk, hogyan alakulnak jövő héten a számok, amikor az RTL Az ugrással igyekszik majd felvenni a kesztyűt a Szerencsekerék ellen.