10 dolog, amit nem tudtál A gépészről

A film, aminek a kedvéért Christian Bale csontvázzá fogyott – de ennek részleteit leszámítva is szolgálhatunk érdekességekkel A gépészről. Érdemes elolvasni, akár újranézed a művet a napokban a tévében, akár nem!

1. A gépész producerei szerint a színész 78 és fél kilóról ötven kilóra soványodott. A filmesek szerint Bale még ennél is többet akart fogyni: le akart menni 45 kilóig, de ezt már nem engedték, mert féltették az egészségügyi kockázatoktól (sőt: ők igazából csak az 54 és fél kilóhoz járultak hozzá, de a sztár túlteljesítette). Bale embertelen diétája egyébként napi egy tonhalkonzervből és egy almából állt, ezenkívül elkezdett dohányozni is a cél érdekében.

Brad Anderson rendező pedig állítólag nemcsak, hogy nem kérte minderre a színészt, de nem is tudott az egészről, így alaposan elképedt, amikor a forgatás első napján találkoztak. És ami még durvább: Bale-nek nemcsak nagyon gyorsan vissza kellett szednie a ledobott kilókat (sőt még többet), hanem át is kellett azokat alakítania színtiszta izommá, hiszen következő filmje a Batman: Kezdődik! volt.

2. A sztár különös módon egyébként arról számolt be, hogy ez az elképesztő fogyás nagyon kellemes folyamat volt a számára, mert gyakran került tőle eufórikus állapotba. Ezenkívül sokkal jobban bírta a nyári hőséget is, amitől a stáb többi tagja iszonyúan szenvedett a barcelonai forgatás idején. Az egyedüli dolog, ami gondot okozott Bale számára, hogy mivel minimális izomzata maradt, még a legszolidabb akciójelenet is hatalmas kihívást jelentett a számára, hiszen futni is alig tudott.

3. Scott Kosar forgatókönyvíró a filmes suliból frissen kikerülve írta meg A gépész scriptjét, aztán Brad Anderson rendezővel együtt évekig házaltak vele, de minden amerikai stúdió elutasította őket, így az alkotás végül spanyol-francia-angol-amerikai koprodukcióban valósult meg. Az elutasítás indoka egyébként mindenhol az volt, hogy a pénzemberek nagyon bizarrnak és túl sötét hangulatúnak találták a sztorit.

4. Az egyik jelenetben a főhős, Trevor Dosztojevszkij A félkegyelmű című regényét olvassa. Ahogy a filmben, úgy a regényben is van két olyan karakter, akit Nicholasnak (a könyvben Nyikolaj) és Marie-nak hívnak.

5. A gépész főhősét azért hívják Trevor Rezniknek, mert ezzel a hasonló hangzású névvel akart a forgatókönyvíró tisztelegni kedvenc együttese, a Nine Inch Nails frontembere, Trent Reznor előtt. Kosar eredeti scriptjének az első oldalán szerepelt is egy Nine Inch Nails-dalszövegrészlet, illetve az író a zenekart akarta felkérni a film kísérőzenéjének a megírására is, de ezt Brad Anderson rendező megvétózta.

6. Brad Anderson egy mankóval, de olyan is volt, hogy hordágyból csinálta végig a forgatást, mivel először elszakadt az Achilles-ína, majd a háta is felmondta a szolgálatot.

7. A rendező a következő filmek expresszionista képi világát akarta megidézni A gépésszel: Dr. Caligari (1920), Nosferatu (1922), Vámpír (1932), Zombit gondoztam (1943).

8. Az 1:30-as időpontnak különös jelentősége van A gépészben. Trevor gyakran vesz észre valami rendkívülit a nap ezen időszakában, illetve a film játékidejében is ekkor következik be a legnagyobb fordulat.

9. Trevor egyszer azt mondja A gépészben, hogy „senki sem halt még bele az álmatlanságba”. Ugyanez a mondat elhangzott a Harcosok klubjában is, amelynek szintén inszomniás a főhőse.

10. SPOILER! A Millert játszó Michael Ironside nem először veszti el a kezét vagy a karját a filmvásznon. A Total Recall – Az emlékmásban mindkét karját elveszíti az Arnold Schwarzenegger karakterével való küzdelemben, ezenkívül a Csillagközi invázióban is egy olyan figurát játszott, akinek egy korábbi csatában levágták a kezét, és azt azóta egy robotkar pótolja.


(via IMDb)