10 dolog, amit nem tudtál az Agatha Christie: Poirot című sorozatról

Íme minden, amit tudni akartál az Agatha Christie történetein alapuló szériáról és Poirot legjobb megformálójáról, David Suchet-ről!

1. A szerepre készülve David Suchet elolvasott minden egyes könyvet és novellát, amiben Poirot feltűnt. „Az egyik oldalamon ott volt egy jegyzetfüzet, a másikon pedig a nagy rakás könyv, és ahogy napról napra rágtam át magam rajtuk, folyamatosan jegyzeteltem Hercule Poirot jellemvonásait, így a végén lett egy teljes dokumentációm a figuráról.

Ezután már könnyű volt teljesíteni a feladatot, hogy ne csak mindent tudjak róla, de egyenesen Poirot-vá váljak”

– nyilatkozta a színész.

2. Suchet elhivatottsága ezenkívül abban is megnyilvánult, hogy a forgatások alatt akkor is szerepben maradt, amikor nem forogtak a kamerák. Sőt: már több nappal a felvételek előtt felöltözött Poirot ruháiba, és otthon, a családja körében is úgy viselkedett, mint a legendás detektív.

3. A színészt egyébként magának Agatha Christie-nek a családja javasolta Poirot szerepére, miután látták a Blott on the Landscape című 1985-ös vígjátéksorozatban.


4. David Suchet már Poirot megformálása előtt is játszott Agatha Christie-adaptációban: ő volt Japp felügyelő a Vacsora tizenhármasban című 1985-ös filmben Peter Ustinov Poirot-ja oldalán. Saját bevallása szerint Suchet-nek ez volt pályája legrosszabb alakítása – míg az Agatha Christie: Poirot című sorozatban nyújtott teljesítményét karrierje legjobbjának tartja.

5. Hogy minél jobban hasonlítson a gömbölyded Hercule Poirot-ra, a színészt a forgatások során alaposan kitömték, hiszen a valóságban sokkal vékonyabb. Ezenkívül plusz gallért is viselt, hogy a nyaka vastagabbnak tűnjön.

6. A hasonlóság kedvéért Suchet-nek azt az áldozatot is meg kellett hoznia, hogy hagyta levágatni a haját a feje búbján, Poirot ugyanis erősen kopaszodik (a sorozat későbbi évadaiban a színész őszinte bánatára már nem kellett visszavágni a hajából, mert magától is megritkult). Az egyetlen kivételt A titokzatos stylesi eset jelentette, az volt ugyanis a detektív első angliai ügye, így ott értelemszerűen sokkal fiatalabb volt. További vicces – és meglehetősen intim – kulisszatitok, hogy Poirot jellegzetes járásának kialakításakor Suchet úgy tett, mintha egy pénzérmét szorítana a farpofái közé.

Forrás: Hulton Archive / Getty Images

 

7. Valóságos horror még csak elképzelni is, de a sorozat első évadának felvételekor David Suchet majdnem otthagyta a produkciót, mert összeveszett az egyik epizód rendezőjével, aki nem hagyta, hogy Poirot jellegzetes manírjai (például az, hogy mindig leterít egy vászonzsebkendőt, mielőtt leül egy padra) mind ábrázolva legyenek.

8. A sorozat utolsó évadára, azaz 2013-ra az Agatha Christie által papírra vetett összes Hercule Poirot történetet képernyőre vitték.

9. A szombat este adásba kerülő rész, A titokzatos Kék Vonat egyik érdekessége, hogy a végén Poirot megemlíti: még sosem utazott az Orient expresszel. Ezzel az alkotók természetesen a talán leghíresebb Poirot történetet, a Gyilkosság az Orient expresszen címűt vetítették előre.

10. A titokzatos Kék Vonat című epizódban David Suchet mellett is találunk ismerős arcokat. Itt van például Alice Eve, akit A nagy kvízválasztóból, a Túl jó nő a csajomból, A hollóból és a Star Trek – Sötétségbenből ismerhetünk. Elliott Gould pedig elsősorban a Jóbarátok Jack Gellereként lehet ismerős, de szerepelt az Amerikai história X-ben és az Ocean’s filmekben is.


(via IMDb)