Tíz dolog, amit nem tudtál az Agatha Christie: Poirot című sorozatról

Szombat este mindenki kedvenc belga nyomozója ismét megdolgoztatja szürke kis agysejtjeit. Íme minden, amit tudni akartál az Agatha Christie történetein alapuló szériáról és Poirot legjobb megformálójáról, David Suchet-ről!

1. A szerepre készülve David Suchet elolvasott minden egyes könyvet és novellát, amiben Poirot feltűnt. „Az egyik oldalamon ott volt egy jegyzetfüzet, a másikon pedig a nagy rakás könyv, és ahogy napról napra rágtam át magam rajtuk, folyamatosan jegyzeteltem Hercule Poirot jellemvonásait, így a végén lett egy teljes dokumentációm a figuráról.

Ezután már könnyű volt teljesíteni a feladatot, hogy ne csak mindent tudjak róla, de egyenesen Poirot-vá váljak”

– nyilatkozta a színész.

2. Suchet elhivatottsága ezenkívül abban is megnyilvánult, hogy a forgatások alatt akkor is szerepben maradt, amikor nem forogtak a kamerák. Sőt: már több nappal a felvételek előtt felöltözött Poirot ruháiba, és otthon, a családja körében is úgy viselkedett, mint a legendás detektív.

3. A színészt egyébként magának Agatha Christie-nek a családja javasolta Poirot szerepére, miután látták a Blott on the Landscape című 1985-ös vígjátéksorozatban.

4. David Suchet már Poirot megformálása előtt is játszott Agatha Christie-adaptációban: ő volt Japp felügyelő a Vacsora tizenhármasban című 1985-ös filmben Peter Ustinov Poirot-ja oldalán. Saját bevallása szerint Suchet-nek ez volt pályája legrosszabb alakítása – míg az Agatha Christie: Poirot című sorozatban nyújtott teljesítményét karrierje legjobbjának tartja.

5. Hogy minél jobban hasonlítson a gömbölyded Hercule Poirot-ra, a színészt a forgatások során alaposan kitömték, hiszen a valóságban sokkal vékonyabb. Ezenkívül plusz gallért is viselt, hogy a nyaka vastagabbnak tűnjön.

6. A hasonlóság kedvéért Suchet-nek azt az áldozatot is meg kellett hoznia, hogy hagyta levágatni a haját a feje búbján, Poirot ugyanis erősen kopaszodik (a sorozat későbbi évadaiban a színész őszinte bánatára már nem kellett visszavágni a hajából, mert magától is megritkult). Az egyetlen kivételt A titokzatos stylesi eset jelentette, az volt ugyanis a detektív első angliai ügye, így ott értelemszerűen sokkal fiatalabb volt. További vicces – és meglehetősen intim – kulisszatitok, hogy Poirot jellegzetes járásának kialakításakor Suchet úgy tett, mintha egy pénzérmét szorítana a farpofái közé.

Forrás: Hulton Archive / Getty Images

 

7. Valóságos horror még csak elképzelni is, de a sorozat első évadának felvételekor David Suchet majdnem otthagyta a produkciót, mert összeveszett az egyik epizód rendezőjével, aki nem hagyta, hogy Poirot jellegzetes manírjai (például az, hogy mindig leterít egy vászonzsebkendőt, mielőtt leül egy padra) mind ábrázolva legyenek.

8. A sorozat utolsó évadára, azaz 2013-ra az Agatha Christie által papírra vetett összes Hercule Poirot történetet képernyőre vitték.

9. A szombat este adásba kerülő rész, A titokzatos Kék Vonat egyik érdekessége, hogy a végén Poirot megemlíti: még sosem utazott az Orient expresszel. Ezzel az alkotók természetesen a talán leghíresebb Poirot történetet, a Gyilkosság az Orient expresszen címűt vetítették előre.

10. A titokzatos Kék Vonat című epizódban David Suchet mellett is találunk ismerős arcokat. Itt van például Alice Eve, akit A nagy kvízválasztóból, a Túl jó nő a csajomból, A hollóból és a Star Trek – Sötétségbenből ismerhetünk. Elliott Gould pedig elsősorban a Jóbarátok Jack Gellereként lehet ismerős, de szerepelt az Amerikai história X-ben és az Ocean’s filmekben is.


(via IMDb)

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu