Újabb Szabó Magda-regényből készül film

A Tündér Lala, az Abigél, a Régimódi történet és Az ajtó után az egyik legkedveltebb magyar író újabb műve elevenedik meg a képernyőn.

Szabó Magda Pilátus című regényét dolgozza fel első készülő tévéfilmjében Dombrovszky Linda rendező. Az alkotás elkészítéséhez a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Programja 120 millió forinttal járult hozzá. A stáb a napokban a Pest megyei Tökön forgatta le a vidéken játszódó jelenetek egy részét.

A hatvanas évek elején megjelent regény egy anya-lánya kapcsolatot dolgoz fel. A megözvegyült Annát lánya, Iza magához költözteti vidékről a fővárosba. Az elvált orvosnő inkább anyagiakban igyekszik mindent megadni az idős asszonynak, és nem veszi észre, hogy Annának leginkább a lánya társaságára lenne szüksége, és arra, hogy újra hasznosnak érezze magát.

Szabó Magda. Forrás: port

 

A filmben Izát, a lányt Györgyi Anna, édesanyját Hámori Ildikó alakítja. Utóbbi színésznő pályájának egyik meghatározó szerepe volt Rickl Mária megformálása a Régimódi történetben, majd a sors úgy hozta, hogy össze is barátkozott Szabó Magdával, akinek már előtte is nagyon szerette az írásait.

A Médiatanács blogja által a helyszínen készített riportban a rendező, Dombrovszky Linda elmesélte: régi vágya volt Szabó Magda valamely művéből filmet készíteni, ami azonban nem egyszerű feladat, hiszen általában nem egyenes a történetvezetés, sőt, gyakran történet sincs – a Pilátus például szinte végig egy belső monológ.

Dombrovszky Linda. Forrás: NMHH

 

„Elsősorban a szülő-gyermek kapcsolat összetettségét

és a generációs szakadék nehézségét akartuk megmutatni az adaptálás során. Ez egy univerzális téma,

mindenkihez szól, nem köti meg sem idő, sem tér” – mondta Dombrovszky, aki azt is elmesélte: a film sztoriját a hatvanas évekről áttette napjainkra, ugyanakkor a díszletek és a ruhák kicsit elemeltek, hogy ne lehessen pontosan meghatározni, mikor is játszódik a mű.

„Más filmjeimre is jellemző, hogy szeretem nyitva hagyni, mikor is játszódik a történet, és azt is, hogy pontosan hol. A történetek időtlensége érdekel, amit (ahogy a görög drámákat is) bármikor, bárhol el lehetne képzelni, mert alapvetően az emberi természetről szól” – árulta el a rendező. A filmmel kapcsolatos munkálatok egyébként még májusig tartanak. A Pilátust várhatóan 2019. második felében vetíti majd a köztévé.


(via NMHH)