ValóVilág 12: Valami, ami nagyon rosszul kezdett öregedni

4 érdekes tanulság a ValóVilág 12. évadának első hetéről.

A Való Világ mindig az a reality, amin előszeretettel lehet oda-vissza, keresztbe-hosszába sápítozva szörnyülködni, hogy úristen, már megint mi ez a szemét, illetve a valóságshow-ban szereplő embereket elnézve többen Nostradamusszá válva vizionálják az apokalipszis eljövetelét, a világ pusztulását, vagy csak teszik fel a költői kérdést, hogy EZEK FOGJÁK MAJD FIZETNI A MI NYUGDÍJUNKAT?!?!?!

Az idei évad is bőséges táptalaja az ilyen és ehhez hasonló véleményeknek, de érdemes kicsit jobban is megnézni ezt a bizonyos VV12-t. 

Hülye nevű villalakók

Való Világ 12: A cickók a helyükön vannak, és mindenki szimpatikus mindenkinek

Megtörtént a nagy beköltözés, ami minden eddigi évadnál különlegesebb volt.

Tovább

 

Igaz, hogy többen vannak azok, akik a magyar utónévkönyvből ismert, hétköznapi keresztneveik elé csapták a VV előtagot, és úgy vonultak be a luxusbörtönbe, lásd: Vera, Bogi, Dorka, Reni, Gina, Noémi, Ági, de jobban rögzülnek az emberben az olyanok, mint VV DUDU, VV KIKIDI vagy VV DZSIGERI. Mintha valami Pokémonok lennének, olyan cuki hangzású nevek ezek. Bezzeg régen nem mentek rá erre, sőt, elég VV KISMOCSOK nevét emlegetni. De nézzük meg, hogy milyen különleges nevű arcok voltak itt korábban: volt a VV11-ben egy SAJTI, a 10-ben egy MOH és egy DIGO, a 7-ben VIKCSU és DENNIS, aztán az ősidőkből még VV OKI, VV CSÖPKE és VV BÉKA, VV PANDORA, VV TOMMYBOY és VV SEGAL.

Bezzeg régen...

Akármelyik Való Világ megy éppen, a nézők, vagyis a kommentelők mindig megállapítják, hogy az előző is sokkal jobb volt, de a régiek meg aztán pláne. És most tekintsünk el a legendás, minden idők VV évadáról, a VV4-től, ami minden tekintetében más volt, mint a többi. Ez tartott a leghosszabb ideig (171 nap), ebben csodálkozott rá VV Jerzy a konzerv májkrém vagy löncshús összetevőit olvasva, hogy mi az a nitrites pácsó, amit ő nem úgy olvasott, hogy PÁC-SÓ, hanem egyben, hogy pácsó, cs-nek ejtve. Aztán volt kultúrbarbározás, Olivér elvörösödő fejjel való röhögése, meg elhangzott, hogy "mindig minden körülmények között." Itt gurult a földön VV Éva, és még sokáig lehetne sorolni, de ettől most tekintsünk el. A lényeg, hogy örök igazság, hogy minden VV jobb, mint az éppen aktuális VV. Nem is csak jobb, de konkrétan minőségibb. Ilyenkor szokták elfelejteni az olyan dolgokat, hogy

az első Való Világba konkrétan beküldtek egy prostituáltat csak úgy, hogy az egyik villalakó el tudjon "szórakozni."

Aztán mondjuk VV Iza és VV Krisztián szerelmi civódása - amikor például egymás arcába köpdöstek az udvaron -  is átminősül hirtelen a fejekben egy csodálatos drámává.

Való Világ: hatalmas patália kerekedett az elmaradt kézimunkából

Zajlik az élet a Való Villában: új beköltözők érkeztek, miközben Lamin sorozatos szabályszegéseivel kivívta magának a 11. évad első büntetését: elzárás lett a jutalma. És akkor az elmaradt kézimunkáról még nem is beszéltünk.

Tovább

 

Nincs azzal sem baj, ha valakinek a régi "jó" évadok tetszenek, de az, hogy melyik volt jobb melyiknél, azt nehéz, sőt, lehetetlen megállapítani, mert mindegyik más volt. 

9 műsorvezető, 3 csatorna

A 12 évadot vezette már Stohl András, Sebestyén Balázs, Lilu, Czifra Noémi, Istenes Bence, Nádai Anikó, Puskás Peti, Schumacher Vanda és Megyeri Csilla. Per pillanat ez egy minőségi romlásnak tűnhet, de majd az idő igazolja, hogy kinek a műsorvezetése kerül be a médiatörténeti tankönyvekbe. A valóságshow a nagy RTL Klubon kezdte, majd ott is maradt 5 évadon át. A 6-tól 11-ig évadig már az RTL KETTŐ adott otthont a műsornak. És most már a stream. Ezt elnézve olyan, mintha szépen elküldték volna csendben meghalni a Való Világot. Az biztos, hogy

a mainstreamből indult és egy rétegműsor lett.

És lassan elérkezünk a végső konklúzióhoz, hogy valójában mennyire is érdekes az, ha egy tucat hétköznapi embert összeköltöztetsz egy bekamerázott házba, ahol ugyan a "lét a tét", de valójában nincs igazi kihívás, amivel meg kellene küzdeni. Persze, a nézők szimpátiáját ki kell vívni, ami szintén baromi melós tud lenni, de nem kell mondjuk éhezés mellett a tűző napon játszaniuk egy kis extra tál rizsért, mint mondjuk a Survivorben. 

Az érdektelenség és a 24 órás élő stream halála

A 2000-es évek elején még tényleg nagy szám volt, hogy lehetett kukkolni mások életét. Nem véletlenül lett ilyen sikeres ez a műsor annak idején. A formátum önmagában nagyon izgalmasnak számított, de ennek már több mint 20 éve. Az, hogy valamit élőben lehet követni a neten, hogy lehet mások életét vizslatni online, az annyira hétköznapi élménnyé vált a YouTube-on való vlogolás, illetve ma már a Twitch-en való random közvetítéseknek köszönhetően, hogy a tévé ezen a téren nem tud nagyon újat mutatni. Azok a figurák, akik érdekesnek találják saját magukat, azok úgyis csinálnak valamilyen online marhaságot, ahol aztán lehet követni meg lájkolni őket. A tévé adta hírnév már nem annyira kecsegtető, sőt, az látszik, hogy a műsorokba próbálnak már a neten híressé vált embereket szerepeltetni.

Való Világ 12.: kizárólag töltelékszavakat használnak a villalakók, kiég az agyunk a dumájuktól

Képtelenek egy tőmondatot végigmondani anélkül, hogy „amúgy”, vagy „hallod”.

Tovább

 

És lehet azt mondani, hogy ezek sem agysebészek, hogy nem épp a magyar nyelvújítás agyondiplomázott élharcosai, hogy nem éppen egy Esterházy egyik sem (még jó), hogy csak töltelékszavakat használnak, de nem is működhetne ez a show másként. Az idei villalakók nem alpári suttyók, nem akarják kicsinálni egymást, látszólag békések. Végre valami más.  Ugyanakkor ez már nem érdekes. És hiába a 24 órás stream, ott sem történik olyan őrületesen izgalmas dolog. Sőt! Tele van a közvetítés üresjárattal. Ezért jobb az esti összefoglaló, ahol 40-60 percben megkapjuk az egész nap eseményeit ráadásul úgy, hogy még érthető is, hogy van eleje, közepe, vége a beszélgetéseknek.