Vasárnap már kora délutántól indul a jófilm-dömping

Egy adventi vasárnap délután jó érzés a semmittevés, úgyhogy tévézésre fel!

Forrest Gump - TV2, december 13. vasárnap, 12.50h

A georgiai Savannah városka árnyas buszmegállójában különös mesemondó üldögél. Forrest Gump mindent látott és mindent átélt, de nem mindent értett. Nem éppen a legfényesebb elme. De hát az anyja is mindig azt mondta: "Csak az a hülye, aki hülyeséget csinál." Forrest Gump pedig semmi egyebet nem csinált, mint jelen volt a XX. század minden fontos eseményén a focipályától a harctérig, az elnökök klubjától a médiavitákig, míg végül meg nem pihent egyetlen igaz szerelme karjában. Forrest Gump IQ-ja nem szárnyal az egekig, de rendkívül becsületes és jólelkű fiú. Különös véletlenek azonban hozzásegítik, hogy az 1950-es évektől 1970-ig Amerika minden jelentős eseményén részt vegyen, és minden jelentős személyiségével találkozzon, köztük: Elvis Presley-vel, JFK-vel, Lyndon Johnsonnal, Richard Nixonnal. Forrest elvégzi a főiskolát, harcol Vietnámban, élsportoló lesz, az egyetlen probléma csak az, hogy túl buta ahhoz, hogy megértse ezen fontos események jelentőségét.A "Forrest Gump" egy megindító romantikus mese egy ártatlan amerikairól, aki pont abban a korban élt, amikor Amerika elveszíti ártatlanságát.

 

A nyughatatlan - Paramount Channel, december 13. vasárnap, 18.10h

1955-ben vézna gitáros sétált be a Sun lemezstúdió ajtaján. Ez a pillanat kitörölhetetlen nyomott hagyott az amerikai kultúrában. A gitáros akkordjai ritmusosan zötyögtek, mint a tehervonat, hangja pedig mély és sötét volt, akár az éjszaka. Erőt sugárzó, átható tekintetétől és énekétől libabőrős lett az ember. Dalai, melyek a szív fájdalmairól és az életben maradásról regéltek, merészek voltak és húsbavágóak, és nem hasonlítottak semmilyen addig hallott dalra. Ezen a napon kezdődött Johnny Cash karrierje, és ekkor lépett rá személyisége átalakulásának rögös útjára is.

 

Bújj, bújj, szőke! (New York-i bújócska) - Cool, december 13. vasárnap, 18.50h

A tizenhét éves Jane Ryan (Ashley Olsen) felvételi beszélgetésre igyekszik New Yorkba, amelyen álmai külföldi ösztöndíját szeretné elnyerni. Ikertestvére, a zenei karrierről ábrándozó Roxanne (Mary-Kate Olsen) is a Nagy Almába tart. Ő egy underground videoklip forgatásán akar szerepelni, amelytől azt reméli, hogy kedvenc rockbandája közelébe juthat, és átadhatja nekik saját felvételeit. Ám az ikrek terve kudarcba fullad, amikor Jane egyik precíznek tűnő elképzelése miatt zűrzavaros feketepiaci tranzakcióba keverednek.

 

Bosszúállók: Végjáték - RTL Klub, december 13. vasárnap, 19h

Thanos súlyos tette, amivel elpusztította az univerzum élőlényeinek felét és megtörte a Bosszúállókat, a megmaradt hősöket egy végső összecsapásra készteti a Marvel Studios huszonegy filmet megkoronázó, nagyszabású fináléjában, a Bosszúállók: Végjátékban.

 

Az eltűntek - Film Mánia, december 13. vasárnap, 20h

A fiatal és elszánt Maggie (Cate Blanchett) elhagyatott, vad vidéken neveli két lányát. Egyik nap azonban a nagyobbik gyermekét, Lilyt (Evan Rachel Wood) titokzatos, sötét alakok rabolják el. Maggie rég nem látott, gyűlölt apja, Samuel Jones (Tommy Lee Jones) visszatér hozzá és felajánlja segítségét. A rejtélyes lovasok nyomába eredve még nem sejtik a baljós, lidércekkel teli jövőt, és azt sem, hogy a feszült, idegőrlő várakozás mindkettőjüket örökre megváltoztatja.

 

Mentőexpedíció - SuperTV2, december 13. vasárnap, 21h

A Marson hatalmas homokvihar készül. A NASA űrhajósai biztonsági okokból azonnal elhagyják a bolygót: halott társuk testét sincs már idejük megkeresni. Nem is találnák. Mark Watney (Matt Damon) ugyanis nem halt meg, csak a szkafanderébe épített adó meghibásodása miatt hiszik a többiek, hogy nem élte túl az első szélrohamokat. A mérnök-botanikus mindent elkövet a túlélése érdekében: gépeket szerkeszt, élelmiszert termel, vizet gyárt, és amikor a földi irányítók felfedezik, hogy él, felkészül a mentőexpedíció fogadására. De az expedíció négy év múlva érkezik, méghozzá az ellenséges bolygó egy egészen másik pontjára. Neki 3200 kilométert kell utazni, hogy fogadhassa őket: egyedül, megfelelő felszerelés nélkül, végtelen magányban...

 

Jerry Maguire - A nagy hátraarc - Filmcafe, december 13. vasárnap, 21h

Jerry Maguire életében minden együtt van ahhoz, hogy megtestesítse korunk ideálját: sikeres sportmenedzser rengeteg ügyféllel, rengeteg pénzzel és egy szintén sikeres menedzser-menyasszonnyal. Jerry azonban egyszercsak rádöbben arra, hogy a sok munka és a pénz utáni kíméletlen hajsza kiölte belőle az embert. Egyetlen éjszaka alatt kiáltványt fogalmaz, melyet másnap mindenki kitörő lelkesedéssel fogad a munkahelyén. Hamarosan azonban rá kell ébrednie, hogy a szép elvek és a sikerorientált gyakorlat között áthidalhatatlan szakadék tátong _ egyik percről a másikra kirúgják állásából. Cserbenhagyják ügyfelei, a neves sportolók és menyasszonya is szakít vele. Csak ketten állnak mellé: egy másodosztályú focista és a kisfiát egyedül nevelő bájos könyvelőnő. Hármasban vágnak neki, hogy meghódítsák a világot.

 

Vejedre ütök - Moziverzum, december 13. vasárnap, 21h

Négy évvel ezelőtt a közönség láthatta, amint Greg Beckur egyetlen hétvége leforgása alatt elveszti poggyászát, felgyújtja a kertet, kicsit elveti a sulykot vízi röplabdázás közben, befest egy macskát, és hazugságvizsgálaton esik keresztül, mégpedig Jack Byrnes jóvoltából _ aki nem más, mint a barátnőjének apja, akiről kiderül, hogy nem is ritka virágokkal foglalkozik, hanem ex-CIA ügynök, és ritka kemény csávó. Ez volt az Apádra ütök, a kirobbanó sikerű vígjáték, mely több mint 300 millió dollárt kaszált világszerte. Most Greg végre bekerült a Bizalom Körébe, és minden remekül megy. Menyasszonyával, Pammel izgatottan tervezik az esküvőt, és már csak egy incuri-pincuri apróság maradt, ami hiányzik az oltár felé vezető úton: a leendő apósoknak-anyósoknak együtt kéne tölteniük egy hétvégét. Így hát Greg és a Byrnes család Jack vadiúj (golyóálló karosszériával és öt centis plexiüveggel felturbózott) lakókocsijával elindulnak a Beckur Szigetre, Bernie és Roz Beckur birodalmába. A következő 48 órában a menyasszony és a vőlegény szüleinek alkalmuk lesz megismerni egymást. A dolgok remekül mennek, míg Jack rá nem jön, hogy az ügyvéd és az orvos, akiket Greg bemutatott, valójában egy otthonülő liberális apa és egy nyugdíjas-szexre specializálódott terapeuta. Aztán van még egy kis fiaskó a lakókocsi slozijával, egy túlontúl lelkes focimeccs, egy titkokat rejtő kubai kajaszállító, valamint az apró incidens a kisbabával és a ragasztóval.

 

Con Air - A fegyencjárat - Viasat3, december 13. vasárnap, 21h

A Fegyencjárat egy repülőgép, amelynek utaslistáját az ország legelvetemültebb bűnözőiből állítják össze. Cyrus Grissom, a Vírus (John Malkovich) és a többiek mind életfogytiglanra ítélt gyilkosok, akiket az ország legbiztonságosabb börtönébe akarnak átszállítani. Közéjük kerül Cameron Poe (Nicholas Cage), az amnesztiával szabaduló rohamosztagos. Ő családjához térne haza, de váratlanul tudomásul kell vennie, hogy megpróbáltatásai folytatódnak. Nem az ügyész, hanem az élet folyamodott súlyosbításért; ami az elkövetkezendő huszonnégy órában vár rá, ahhoz képest az elmúlt nyolc börtönév kismiska. A rabok kiszabadulnak és eltérítik a gépet. Poe pedig tudja, nincs más választása, mint záros határidőn belül visszaszerezni az irányítást. A földön hajukat tépő rendőrök ugyanis nem fognak válogatni az eszközökben, hogy _ esetleg egy ártatlannal együtt _ eltakarítsanak egy légi-rakomány szennyest.

 

Egy zsaru - Duna Tv, december 13. vasárnap, 21.15h

Négy párizsi gengszter rablótámadást hajt végre egy tengerparti bankfiók ellen. Az akció során egyikük megöli a pénztárost, de maga is súlyos sérüléseket szenved, ezért társai egy magánkórházba viszik és ott magára hagyják. A banda vezére, Simon egy párizsi éjszakai szórakozóhelyet vezet, amelyet Coleman felügyelő rendszeresen látogat, hogy szemmel tartsa Simont, valamint annak barátnőjét, Cathyt, akivel maga is viszonyt folytat. Simon egy újabb merész terv végrehajtására készül, helikopterről szállni le a Lisszabonba tartó, éjjeli gyorsvonatra és megkaparintani az egyik rivális banda heroinszállítmányát. A film Jean-Pierre Melville rendező utolsó alkotása, amely a főszereplő Alain Delon számára zsarufilmek sorozatának volt a nyitánya.

 

A jóasszony: akiről egy város beszél - Filmbox Premium, december 13. vasárnap, 22.15h

New York, 1930. Egyes nők boldogságot hoznak, amerre mennek, mások akkor okoznak örömet, amikor elmennek. Mrs. Erlynne-re mindkettő igaz: a férjek azt szeretik, amikor felbukkan, a feleségek pedig azt, amikor eltűnik az életükből. Miután az asszonynak nincs tovább maradása New Yorkban, kénytelen más vadászterületre áttenni székhelyét, amit meg is talál a festői szépségű olasz üdülőparadicsomban, Amalfiban, ahol csak úgy hemzsegnek a brit arisztokraták és a gazdag amerikai üzletemberek. Az esély, amit botorság lenne kihagynia az "üzlet" újraindítására, a dúsgazdag fiatal Robert Windermere személyében érkezik el...

 

Kurszk - RTL Klub, december 13. vasárnap, 22.50h

A Kurszk felejthetetlen igaz történet a K-141 kódjelű orosz atomtengeralattjáróról, amely 2000 augusztusában a Barents-tenger fenekére süllyedt. Miközben huszonhárom tengerész az életéért küzdött a mélyben, a szárazföldön vesztegelő családjaik bürokratikus akadályokkal szembesültek, és tehetetlenül várták, hogy valaki megmentse a fiaikat.

 

Nobel végakarata - Duna Tv, december 13. vasárnap, 23h

A Nobel-díj banketten Annika Bengzton bűnügyi riporter szeme előtt lőnek le két embert, egyikőjük az orvostudományi díj vitatott nyertese, Aaron Wiesel. Tanúként a rendőrség kötelezi Annikát, hogy senkinek sem beszélhet arról, amit látott. A gyilkosságért egy terroristacsoport vállalja a felelősséget. Annika arra gyanakszik, hogy az igazi célpont valójában Wiesel táncpartnere, Caroline von Behring, a Nobel Bizottság elnöke volt. Nyomozása során egyre veszélyesebb terepre téved.