10 dolog, amit talán nem tudtál az 50 éves Eminemről

1972. október 17-én született, vagyis belépett az ötödik X-be minden idők legsikeresebb rappere. Íme néhány érdekes infó a hiphop legenda meglehetősen kalandos életéről.

Képregényrajzoló szeretett volna lenni

Mielőtt a rappelés és a hiphop zene egyáltalán a látókörébe került volna, az volt az álma, hogy képregényeket készíthessen, ugyanis a rajzolásba is kiemelkedően tehetséges.  S habár később a zenei ambíciói háttérbe szorították ezzel kapcsolatos vágyait, a képregények gyűjtése a mai napig nagy szenvedélye maradt.

 

A Beastie Boys nagy hatással volt rá, Vanilla Ice azonban majdnem eltántorította 

Karrierje elején fehér rapperként számos előítélettel kellett szembenéznie, azonban a szintén három fehér MC-ből álló Beastie Boys sikere óriási inspirációt jelentett számára. Ugyanakkor Vanilla Ice miatt kis híján felhagyott a rappeléssel a ’90-es évek elején. Ugyanis úgy érezte, az Ice Ice Baby előadója szégyent hoz minden fehér rapperre, lerombolva az amúgy is nagyon nehezen megszerzett reputációjukat. Végül a 3rd Bass nevű, két fehér tagot is a soraiban tudó hiphop trió elismertsége adott neki újabb löketet, hogy megvalósítsa álmait, a Beastie Boys előtt pedig később azzal tisztelgett, hogy Kamikaze című albuma borítóját a legendás trió License to Ill című debütlemezén található grafikáról mintázta.


Elérte a mélypontot…

A húszas évei elején szakácsként és mosogatóként dolgozott egy michigani étteremben, mindössze 5 és fél dolláros órabérért. Bár közben már építgette zenei karrierjét, az 1996-ban független kiadásban piacra dobott debütáló nagylemeze teljesen feltűnés nélkül maradt, mindössze 70 darab talált gazdára belőle. Ráadásul nem sokkal az album megjelenése után, öt nappal karácsony - és kislánya születésnapja - előtt még az étteremből is kirúgták. Ekkor írta meg a Rock Bottom című dalát.

 

…majd másnap felfedezték

Még az albérletéből is kilakoltatták, ezért be kellett törnie a lakásába.

Nem tudtam máshová menni. Nem volt fűtés, víz és áram sem, a földön aludtam.”

A következő napon Los Angelesbe ment, hogy részt vegyen az 1997-es rap olimpián, ott pedig az Interscope kiadó egyik gyakornoka fantáziát látott benne és kért tőle egy példányt a Slim Shady EP című középlemezéből.  Az anyag eljutott a multi vezéréhez, Jimmie Iovine-hoz, aki megmutatta azt Dr. Drének is, akit lenyűgözött a tehetsége, és akivel már a találkozásuk első napján megírták a My Name Is című dalt, ami végül meghozta neki az igazi áttörést.

 

Saját anyja is beperelte

A The Slim Shady LP című nagylemezével egy csapásra igazi sztárrá vált, a korong megjelenése után pedig édesanyja, Debbie Mathers-Briggs 10 millió dollárra perelte becsületsértésért. A My Name Is című dala szövegében ugyanis Eminem azt állította, hogy anyja többet drogozik, mint ő. Végül 25 000 dollár kártérítést ítéltek meg neki, de a perköltségek kifizetése után ebből mindössze 1600 maradt a zsebében.

 

Alteregóját a vécén ülve találta ki

Miután első lemeze megbukott, barátaival megalapította hiphop csapatát, aminek eredetileg a Dirty Dozen, azaz a „piszkos tizenkettő” nevet szerették volna adni. Terveik szerint ugyanis eredetileg Detroit 12 legjobb rappere alkotta volna a formációt, végül azonban csak hat MC-t tudtak összetrombitálni a feladatra. Ráadásul még a név is foglalt volt, de ez sem állította meg őket: végül a D12 név mellett tették le a voksukat és hogy a matek is kijöjjön, mindenki kitalált magának egy másik személyiséget, egy alteregót is. A kezdeti kudarcok miatt Eminem stílusa egyre mérgesebb és dühösebb lett, így megalkotta az ehhez passzoló Slim Shady nevű karakterét, állítása szerint ráadásul éppen akkor, amikor a mellékhelyiségben tartózkodott.

Eminem csak egy rapper, az indulatos énem valójában Slim Shady. Marshall Mathers pedig az, aki úgy egyébként vagyok."


Többszörös rekorder

2002-ben és 2010-ben is az övé volt a világ legkelendőbb nagylemeze, a The Eminem Show, illetve a Recovery című albumaival. A Guinness Rekordok könyve szerint a Rap God című számában található az egy dalra eső legtöbb kimondott szó, egészen pontosan 1560, ami a 6 perc 4 másodperces játékidejű tracknél átlagosan 4.28 szót jelent másodpercenként. Az egyik verzében 97 szót darál le mindössze 15 másodperc alatt.

 

Átaludta az Oscar-győzelmét

2002-ben került a mozikba önéletrajzi ihletésű filmje, 8 mérföld címmel. A film hatalmas slágerré vált Lose Yourself című betétdalát a forgatás egyik rövid szünetében írta meg, majd a stúdióban is egyetlen próbálkozásra rögzítette. A szám végül az első listavezető kislemeze lett az amerikai Billboard 100-as mezőnyben, 2004-ben pedig a "Legjobb eredeti betétdal" kategóriában Oscar-díjjal is jutalmazták. Ezzel az övé lett az első hiphop dal, ami képes volt erre a teljesítményre, azonban ő annyira nem számított a győzelemre, hogy el sem ment a díjátadó gálára, sőt, egyenesen átaludta a ceremóniát.  

 

Egész életében egyetlen könyvet olvasott el

Mivel már 9-ikes korában kicsapták a középsuliból, nem csoda, hogy nem volt az olvasás megveszekedett híve. Saját bevallása szerint mindössze egy könyv kötötte le annyira, hogy elejétől a végéig el is olvassa, mégpedig nagy kedvence, LL Cool J Make My Own Rules című önéletrajzi kötete. Ennek ellenére egy tanulmány szerint mégis az ő szókincse a leggazdagabb a könnyűzenei előadók közül. A kutatás elvégzéséig ugyanis összesen 8818 különböző szót használt dalaiban, megelőzve ezzel olyan hiphop előadókat, mint Jay Z (6899), Tupac (6569) vagy Kanye (5069), de még Bob Dylant (4883) is. Saját bevallása szerint egy időben rendszeresen órákig bújta a szinonimaszótárakat, hogy ezzel bővítse szókincsét.


2008 óta teljesen tiszta

2002-ben rászokott a receptre felírt gyógyszerekre, elmondása szerint akár 40-60 tablettát is beszedett egyetlen nap alatt. S habár 2005-ben megpróbált leszokni, a rehabilitáció nem volt sikeres: visszaesett, gyógyszerfüggősége pedig gyomorfájdalomhoz vezetett. Ezt zugevéssel próbálta enyhíteni, a gyorséttermi ételeknek és a kevés mozgásnak köszönhetően pedig több mint 100 kilósra hízott. 2007-ben végül metadon túladagolást kapott, aminek következtében az orvosok szerint a szervei már kezdték felmondani a szolgálatot és nagyjából két órája volt hátra, mielőtt kórházba került. Vagyis szinte csak a csodának köszönheti, hogy életben maradt, de a halálközeli élmény felnyitotta a szemét, és 2008 óta nem nyúlt semmilyen függőséget okozó szerhez.

Címlapkép: Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic