A Grundy-incidens, avagy hogyan vált szenzációvá egyetlen éjszaka alatt a punk rock zene

A Sex Pistols tévés botrányának köszönhetően Angliában kitört a punk láz, és már soha többé semmi nem volt olyan, mint azelőtt.

1976. december 1-én Bill Grundy Today című kora esti beszélgetős műsorának vendége az ország egyik legnépszerűbb zenekara, a sikerei csúcsán levő Queen lett volna, azonban Freddie Mercurynak sürgős fogászati kezelésen kellett részt vennie, így a banda kénytelen volt lemondani a szóban forgó TV-interjút. Így aztán az utolsó pillanatban a csapat kiadója, az EMI a nem sokkal korábban leszerződtetett új reménységét, a Sex Pistolst küldte el a műsorba a Queen helyett. Akkor még nem sejtették, hogy ezzel milyen szellemet engedtek ki a palackból…

A The Sex Pistols 1976. december 2-án; Fotó: Evening Standard/Hulton Archive/Getty Images

 

A londoni illetőségű punk bandának pont kapóra jött a lehetőség, hiszen éppen néhány nappal korábban látott napvilágot bemutatkozó kislemezük Anarchy in the U.K. címmel, vagyis egy vendégszereplés az ország egyik legnézettebb esti tévéműsorában a lehető legjobb promóciós megjelenés volt, amit csak elképzelhettek maguknak.


A műsor házigazdája, Bill Grundy azonban a Queenre számított, így meglehetősen meglepődött, amikor megtudta, hogy Brian Mayék helyett a szakadt, kócos csapat és az őket elkísérő, meglehetősen feltűnő kinézetű barátaik, a Bromley Contingent néven emlegetett rajongói társaság lesznek az aznap esti vendégei.

Bill Grundy elhagyja a tévéstúdiót 1976. december 2-án, az ominózus este után. Fotó: David Ashdown/Keystone/Getty Images

 

Az akkor már az ötvenes éveiben járó műsorvezető az első pillanattól nem szimpatizált a lázadó fiatalokkal, és nyíltan provokálni kezdte őket. Többek közt azt firtatta, hogy anarchista punkok létére miért fogadtak el 40 ezer fontos előleget kapitalista kiadójuktól, mire a banda gitárosa, Steve Jones így válaszolt: „Kib***ttul elköltöttük, nem igaz?”, a frontember, Johnny Rotten pedig a sz*r szócskát mormogta alig hallhatóan, a bajsza alatt.


Grundy
erre arra kérte, ismételje meg hangosan, hogy a nézők is hallhassák, mit mondott, majd a zenekarral érkező lányokat szólította meg, és a később a Siouxsie and the Banshees énekesnőjévé váló Siouxsie Sioux-nak tett illetlen és félreérthetetlen ajánlatot. Steve Jones gitáros erre élő adásban, válogatott sértésekkel kezdte illetni az őket provokáló, egyébként bevallottan részeg házigazdát, többek közt perverz öregembernek nevezve a műsorvezetőt.

A dolog példátlan volt a brit televíziózás történetében, és az incidensből másnapra őrületes botrány kerekedett. Az eset derékba törte Grundy karrierjét,

a Sex Pistolst - és általuk az egész punk mozgalmat - pedig az újságok címoldalára repítette:


a mainstream média figyelme egy szempillantás alatt a szemtelen, tiszteletlen, agresszív szubkultúrára irányult.

Két nappal később a zenekar angliai turnéra indult volna a The Clash, a The Damned és az ex-New York Dolls gitáros, Johnny Thunders vezette amerikai The Heartbreakers társaságában, azonban a The Anarchy Tour névre keresztelt körút szinte minden állomása törölve lett, miután a Grundy-interjú, illetve az azt követő média felháborodás láttán több helyszín tulajdonosa is úgy döntött, jobban teszi, ha nem vállalja be az egyetlen szempillantás alatt országos botrányhőssé váló banda fogadását.

A Pistols és a punk azonban ekkorra már megállíthatatlan volt: következő, a királynőt bíráló God Save the Queen című kislemezükből rekordmennyiség, 150 ezer példány kelt el néhány nap leforgása alatt, amivel a korong az angol lista első helyére került.


Pontosabban csak került volna, ugyanis hivatalosan csak a 2. helyet sikerült elfoglalnia, a BBC ugyanis megmachinálta az eredményeket, hiszen nem engedhették, hogy egy ilyen botrányos kiadvány szerezze meg a listavezető pozíciót.

Az országban kitört az erkölcsi pánik 


és a punkot egyfajta hipnotikus, erőszakos, a fiatalokat megrontó jelenségnek tekintették.

1976. december 8-án koncertet adtak a Leeds Polytechnic színpadán. Fotó: Graham Wood/Evening Standard/Getty Images

 

A Sex Pistols története ezután már nem tartott sokáig: az amerikai turnéra induló, és viselkedésükkel folyamatos botrányokba és színpadi verekedésekbe keveredő, majd egymástól is elhidegülő és megundorodó csapat 1978 januárjában, a turné utolsó állomása után feloszlott.

Azonban azon a bizonyos decemberi estén,

45 évvel ezelőtt örökre megváltoztatták a rock and roll történetét.