Beiktatták a Rock and Roll Hall of Fame 2021-es jelöltjeit

Idén a Foo Fighters, a The Go-Go’s, Jay-Z, Carole King, Todd Rundgren és Tina Turner került be a rock and roll halhatatlanjai közé.

A tavalyi online ünnepség után idén végre ismét közönség előtt, személyesen adták át a könnyűzene legfontosabb elismeréseit az ohiói Cleveland városában, és a várva várt beiktatási ceremónián idén is a művészvilág legnagyobb nevei tették tiszteletüket, beiktatóként és fellépőként egyaránt.

Ebben az évben is olyan legendákat díjazott a szakmai zsűri, akik legalább 25 évvel ezelőtt adták ki legelső nagylemezüket, ez ugyanis a kritérium ahhoz, hogy valaki a Rock and Roll Hall of Fame örökös tagja lehessen.

Forrás: Getty Images - Kevin Kane / Contributor

 

A 2021-es osztály sztárjai közül Carole Kinget Taylor Swift iktatta be a rock hírességeinek csarnokába, akit a dalszerző legenda a köszönőbeszédében a zenei unokájának nevezett. Tina Turner sajnos nem tudott személyesen jelen lenni, amikor a róla szóló életrajzi filmben őt alakító Angela Bassett beiktatta a Hall of Fame-be. Szintén távol volt - az intézménnyel egyébként is rendkívül kritikus - Todd Rundgren, akit a videóüzenetben bejelentkező Patti Smith emelt a halhatatlanok közé. Belinda Carlisle egykori new wave zenekarát, a The Go-Go’s-t nagy rajongójuk, Drew Barrymore, a hip hop nagyágyú Jay-Z-t az éppen botrányával címlapokra kerülő Dave Chapelle, az utolsóként színre lépő Foo Fighterst pedig a The Beatles ikonja, Paul McCartney iktatta be a Rock and Roll Hírességek Csarnokának legendás alakjai körébe.


Az előadók mellett egyéb alkategóriákban is díjazták a művészeket, így az elektronikus zene innovátoraként ismert Kraftwerket, a delta blues atyjaként emlegetett Charley Patton gitárost és a rap keresztapjának tekintett Gil Scott-Heront úttörő hatásuk miatt, a kétszeres Grammy-díjas rapper LL Cool J-t, a sokak által az ötödik Beatle-nek hívott néhai Billy Preston billentyűst, illetve Ozzy Osbourne tragikusan fiatalon elhunyt egykori gitárosát, Randy Rhoads-t pedig zenei kiválóságuk okán ismerték el az este során. Lionel Richie a Sussex Records alapítójának, Clarence Avantnak adta át a zeneiparban dolgozóknak járó Ahmet Ertegün-díjat.


Az est fellépői közt volt Carole King, valamint az előtte tisztelgő Taylor Swift és Jennifer Hudson is, Tina Turnert pedig Christina Aguilera és Mickey Guyton igyekezett pótolni. H.E.R. egy duettet adott volna elő Bryan Adamsszel, de a zenész a koronavírusos lett, így helyette az utolsó pillanatban beugró Keith Urban állt színpadra az énekesnővel. Jay-Z nem, a The Go-Go’s viszont több év kihagyás után színpadra lépett, ahogy a különdíjas LL Cool J is, akihez Eminem, illetve Jennifer Lopez is csatlakozott. Brandi Carlisle a The Everly Brothers, a jövő nyáron nálunk is koncertező Gary Clark Jr. gitáros pedig Charley Patton emlékének adózott egy-egy dal előadásával. Az este fináléja is bombasztikusra sikeredett, hiszen a Foo Fighters Paul McCartney-val közösen adta elő a The Beatles „Get Back” című klasszikusát

Ebben az évben Carole King, Tina Turner és a Foo Fighters-vezér, Dave Grohl is második alkalommal került be a díjazottak nívós névsorába: King korábban dalszerzőként, egykori férje, a szövegíró Gerry Goffin oldalán kapta meg az elismerést, Tina szintén a volt párjával, Ike Turnerrel lett az elit klub tagja, Grohl pedig egykori zenekara a Nirvana tagjaként részesült már ebben a megtiszteltetésben.

Az eseményből készített összegfoglalót november 20-án tűzi képernyőre az amerikai HBO, így a műsor minden bizonnyal nálunk, valamint az HBO Go kínálatában is elérhető lesz.