David Hasselhoff legkönyörtelenebb dalai és videóklipjei

Az egyén gyakran azáltal válik önmaga paródiájává, hogy NEM válik önmaga paródiájává – a filozófia az iménti tézist Hasselhoff-paradoxonként emlegeti, alapjául pedig a névadó, David Hasselhoff zenei karrierje szolgált.

Mióta ugyanis az univerzum Michael Knightja gigászi idézőjelbe tette muzikális munkásságát, olyasmit művel, ami korábban elképzelhetetlen lett volna: színvonalas dalokkal áll elő (halld a Kung Fury-betétdalt, a CueStack zenekarral rögzített Through The Night-ot, vagy a Passenger c. Iggy Pop-feldolgozást!). Ezúttal viszont a dicstelen múltat bolygatjuk meg, mikor is – bár semmi nem indokolta - a Hoff még komolyan vette popzenei pályafutását. Lássuk legkíméletlenebb műveit!

Do The Limbo Dance

Ha van valami, amivel rekordidő alatt taccsra lehet tenni egy házibulit, az a citromos sör, a limbózás, illetve az ezen tevékenységet éltető slágerek. Szerencsére 2023-ra már ázsiai féldiktatúrák döngölt padlójú pajtadiszkóiban sem nagyon merül fel hasonló igény, ám nem volt ez mindig így. A Hoff ugyanazon évben fogalmazta meg a karibi hangulatú gerincsérv iránti vágyat, amikor a Lambada jóvoltából már eleve csípőficam gyötörte a lakosságot. Ráadásul tette mindezt az It’s a Holi-Holyday c. sláger kvázi újrahasznosításával, a Boney M. pedig vélhetőleg csak azért állt el a pertől, mert a bíróságon újfent le kellett volna játszaniuk a Hoff verzióját.

 

Je T'aime Means I Love You

Jamaica egy távoli és gyenge ország, ráadásul beszívva minden zene elviselhető – sokak szerint ez a gondolat vezérelte Davidet, amikor a Limbo Dance-szel hadüzenetet küldött a karibi államnak. Már csak ezért is kötelességének érezhette, hogy ezúttal egy olyan országba szálljon bele páros lábbal, mely megnyert két világháborút és saját idegenlégióval rendelkezik. És mintha énekhangja és a dalban rejlő progresszív nyelvlecke önmagában nem lenne elég provokatív, fenyegetéséhez ezúttal egy hírhedt német(!) duótól „kölcsönzött” zenei alapokat.

 

Crazy For You

Miután a Looking For Freedom című slágerével ledöntötte és elporlasztotta a berlini falat, a Hoff immár jóval több volt a világ szemében, mint a „csávó a Knight Riderből”: innentől fogva ő lett a „csávó a Baywatchból”. Így aztán KITT-et elsózta az Ecserin, és a Crazy For You 1990-es klipjében immár úgy tűnt fel, mint a Pokol Angyalainak plüsskandúrba varrt bandavezére. Egészen a klip utolsó harmadáig, amikor is a komlói bányásznap körhintái között énekel, miközben tekintetétől száz gleccser szakad le, és tízszer ennyi bóbitás pingvin leli halálát. Nem csoda hát, hogy az önérzetes tacskó képtelen elviselni, hogy létezik nála cukibb lény a videóklipben, ezért rámancsol a „kilövés” gombra, de bánatára ballisztikus rakéta helyett csupán a hullámvasút lép működésbe.

 

Du

Mint tudjuk, Németországban jó 30-40 éve kiemelkedően magas volt azon háztartásbeliek száma, akik azért imádkoztak a Fogtündérhez, hogy egy reggel a Hoffot találják ott párnájuk, de még inkább takarójuk alatt. Ha kívánságuk ebben a formában nem is feltétlenül teljesült, hősünk kompenzáció gyanánt egy német nyelvű slágerrel dugaszolta el koszorúerüket. Gaia Földanya pedig hallójáratait dugaszolta el a videóklip forgatásának idején, és csak ennek köszönhető, hogy David tengerparti dallamait nem kísérte cunami és tömeges halpusztulás. Azt azonban nem állítjuk, hogy a sirályokon nem érződik ugyanazon zaklatottság, mint a Madarak egyes jeleneteiben.

 

Hooked On A Feeling

A Hooked On A Feeling című sláger 1968-as megszületése óta megannyi megpróbáltatáson esett át, de mindez könnyed teadélután volt ahhoz képest, ami 1997-ben várt rá. Ebben az évben ugyanis könnyűzenei körökben a „dolgozzon fel téged a David Hasselhoff” hivatalosan bejegyzett átkozódássá vált. Majd jött a Rorschach-tesztként funkcionáló videóklip, melynek sajátossága az volt, hogy a páciensek – jelen esetben a nézők – szabad asszociációi kizárólag aggasztó szakvéleményt eredményezhettek. Mindenesetre a Hoff a videóban olyannyira multifunkcionális, mint egy svájci katonai bicska: feltűnik beszívott bűvészinasként, Mirelit-makrélát majszoló eszkimóként, leszázalékolt Krokodil Dundee-ként, továbbá szemtanúi lehetünk, amint egy vadlúdraj látványosan elhatárolódik tőle.