Megjósolta halálát a glam rock megteremtője, Marc Bolan

A T. Rex frontembere 1977. szeptember 16-án vesztette életét egy autóbalesetben. Íme néhány érdekesség a mindössze 29 évesen elhunyt legendás rocksztárról.

Már gyerekként is karaktereket talált ki magának

Az 1947. szeptember 30-án Mark Feld néven született Bolan már kicsi korától tudta, hogy popsztár lesz. Lenyűgözték az olyan korai rock ’n’ roll ikonok, mint Eddie Cochran, Little Richard és Elvis.

Mindig is tudtam, hogy más vagyok, rögtön az első pillanattól fogva, ahogy megszülettem. Amikor fiatalabb voltam, biztosra vettem, hogy valami felsőbbrendű lény vagyok.”

Később, akárcsak kortársa és barátja, David Bowie, ő is a megújulás mestere lett: modból előbb hippiszerű folk rock dalszerző-énekes lett, majd végül csillogó glam rock sztárként teljesedett ki. De szándéka, hogy mindig új személyiségek bőrébe bújjon, jóval korábbra tehető, és egészen gyermekkoráig nyúlik vissza. Testvére, Harry a következőt mondta el róla:

 "Ha Marc tudta, hogy bajba kerül, mert valaki belekötött, akkor kitalált egy karaktert magának, aki erősebb volt, mint a zaklatója. Ennek a figurának végül - az azonos című 1949-es fantasy film után - a Mighty Joe Young nevet adta. A maga módján intézte a dolgait.”


Első zenekarát betiltották

1966-ban találkozott Simon Napier-Bell menedzserrel, akivel elhatározták, hogy Marcból sztárt csinálnak, amolyan Bob Dylan-féle énekes-dalszerzőként promotálva őt. Amikor az első kislemezei megbuktak, Napier-Bell javaslatára csatlakozott ahhoz a John’s Children nevű beat csapathoz, amit szintén ő menedzselt.

Botrányos koncertjeiken Bolan rengeteget tanult arról, hogy milyen is egy jó előadás, azonban mint zenekar, nem voltak hosszú életűek. 1967-ben megjelentették a Marc által szerzett Desdemona című kislemezüket, amelyben elhangzott a következő sor: „Lift up your skirt and fly”, azaz „Húzd fel a szoknyád és repülj”.

Bolan szerint a dal egy boszorkányról szólt, azonban ezt nem mindenki hitte el neki. A BBC betiltotta a számot, egyetlen albumuk címe (Orgasm) pedig szintén kivágta a biztosítékot, az Egyesült Államokban is. 1968-ban így aztán feloszlottak és csak jóval Marc halála után, 2006 és 2013 közt aktivizálták újra magukat.

 

A T. Rex elődje volt az első Glastonbury fesztivál húzóneve

1970 szeptemberében a Marc vezette Tyrannosaurus Rex volt a legelső Glastonbury headlinere, mindössze néhány nappal Jimi Hendrix halála után. Eredetileg a The Kinks lett volna a főattrakció, ők azonban végül visszamondták a fellépést, így Michael Eavis főszervező Bolanékat kérte meg, hogy ugorjanak be helyettük. Bár akkor ez még nem számított akkora dolognak, mint manapság, de remek lehetőség volt számukra, hogy egy nagyobb közönség előtt is megmutassák magukat.  


Egy időben olyan népszerű volt, mint a The Beatles

A hippikre ráunó, őket öregesnek és ódivatúnak tartó fiatal generáció a '70-es évek beköszöntével ki volt éhezve egy új stílusra. Amikor az új felfogású T. Rex 1971-ben fellépett az első számú angol könnyűzenei TV-műsorban, a Top of the Popsban, a szeme alatt csillámokat viselő, szaténruhában színpadra lépő, jóképű Bolan egy csapásra a fiatalok új kedvence lett, az ominózus előadást pedig

az utókor a glam rock megszületésének tekinti.

 


A TOTP-ban előadott Hot Love című dal a brit kislemez lista élére került, amivel

kitört a glam rock láz és elindult a T.Rex-mánia, azaz a T.Rexstasy:


az elkövetkezendő évek során a banda 11 dala került be az angol Top 10-be, ebből négy a #1 pozícióba, népszerűségük pedig ezekben az időkben a The Beatles-ével vetekedett a szigetországon belül.


Hátborzongató módon előre látta a halálát

Marc félt a korai haláltól – ezért soha nem is tanult meg vezetni -, és úgy is hitte, hogy fiatalon fog meghalni.

"A siker - különösen a rock ’n’ roll bizniszben - hihetetlen sokat ad, de amit elvesz, az pótolhatatlan. És néha van egy olyan érzésem, hogy nekem ez az egész nem tart majd sokáig. És most nem a sikerről beszélek. Ez pedig olykor megrémiszt.”

Simon Napier Bell szerint Bolan egyik nagy hőse James Dean volt. Bell egyszer azt mondta neki:

"Nos, légy óvatos ezzel a James Dean dologgal, mert a végén még egy Porschéban végzed.”

Mire Marc így felelt:

„Óh, én olyan kicsi vagyok, inkább egy Miniben halnék meg.”

1977. szeptember 16-án barátnőjével, a Tainted Love című sláger eredeti előadójával, Gloria Jones-szal autójukkal egy fának ütköztek. A lány egy törött karral és állkapoccsal megúszta a balesetet, Marc azonban a helyszínen szörnyethalt. A kocsi egy Mini volt.

Két héttel később lett volna 30 éves.